Ett grönare sätt att äta

#Ettgrönaresättattäta, V6: Jag ska förverkliga mina drömmar

Välkommen till den sjätte och sista veckans temautmaning! I samband med lanseringen av min receptsamling Ett grönare sätt att äta startade jag en kampanj på sociala medier med samma namn #ettgrönaresättattäta. Syftet, förutom att inspirera dig att äta lite grönare, är att uppmuntra dig att göra medvetna val i alla delar av livet. Under 6 veckor publiceras en ny utmaning varje söndag, varje vecka har ett tema som är anknutet till ett chakra. Du som utövar yoga eller meditation i någon form har säkert kommit i kontakt med ordet chakra, som betyder energicenter. Vi har 7 chakran som är belägna längs ryggraden i kroppen. Varje chakra relaterar till olika kroppsdelar, körtlar och nervcentrum, men också till mentala och känslomässiga egenskaper samt till vår grad av medvetenhet.

> Veckans fokus: Vårt fokus den sjätte veckan är kopplat till pannchakrat, eller tredje ögat. Det sjätte chakrat utgör en länk till vår mentala kropp, vårt intellekt och våra psykiska egenskaper. Detta energicentrum är beläget i mitten av pannan och innefattar en unik kombination av fakta, rädslor, personliga erfarenheter och minnen. Ett balanserat tredje öga ger oss förmågan att se klart, vilket är viktigt för att vi ska kunna förverkliga våra drömmar och mål.

> Veckans utmaning: Målet med denna 6 veckors temautmaning har varit ett balanserat förhållande till mat och en grönare livsstil. Utmaningens fokus har varit mat, men intentionen och planeringen bakom projektet går djupare än så. Lev grönt den här veckan! Publicera en bild på instagram eller i facebookgruppen och använd #ettgrönaresättattäta.

> Veckans asana: En asana är en kroppsställning, du känner säkert igen dem som yogapositioner. Veckans asana är Balasana, eller Barnets position. Balasana är en återhämtande och lugnande position som kan användas separat för att lugna tankarna och komma ner i varv under några minuter, eller för att landa och hitta tillbaka till andningen i mer flödande sekvenser. Kom ner på knä på golvet och sitt sedan ner på hälarna. Bredda mellan knäna, ca mattans bredd är lagom och ger en mjukare och mer återhämtande position. Att hålla ihop knän ger mer stretch i ryggen, men är också svårare att utföra om man har mycket spänningar. Andas ut och fäll överkroppen framåt, låt pannan vila mot golvet. Känn hur sacrum (den platta delen längst ned på ryggen) breddas och slappnar av, låt svanskotan sträva bakåt. Sträck armarna framåt och placera handflatorna i golvet, andas långa djupa andetag in och ut genom näsan. Fyll upp hela magen och lungorna med luft, låt även andningen expandera ut i ryggen på inandning. Känn hur du släpper fler och fler spänningar för varje utandning. Vila i barnets position så länge du behöver den här veckan, vila i trygghet – mat är inte en fiende du behöver bekämpa.

> Veckans meditation: Sätt dig bekvämt till rätta på en lugn plats. Här finns min korta meditationsguide. Veckans meditation är den längsta hittills i vår utmaning, en 15,5 minuter lång mantrameditation som du hittar här. Chattr Chakkr Vartee är ett mantra som används för att avlägsna rädsla, ångest och fobier, och istället göra plats för framgång på alla livets plan. Här kan du läsa mer om mantrats betydelse. Sitt med slutna ögon och lyssna till mantrat, sjung gärna med om du vill. Meditera minst en gång den här veckan.

> Veckans affirmation: En affirmation är ett positivt laddat påstående som hjälper dig att utnyttja attraktionslagen och ska formuleras som att det redan är sant. Du skapar ditt liv och du attraherar det du lägger din tankekraft på, upprepa veckans affirmation för dig själv när du behöver. Längst ner i inlägget finns en bild som du kan spara ner och använda som bakgrund på mobilen. Veckans affirmation:

”Jag ska förverkliga mina drömmar. Jag är fri att göra vad jag vill. Jag ser fram emot idag”

Foto: Johan Öhrlund.

Yoga

Love bomb: Blacklight Yoga Sthlm

”Because when you spread LOVE it multiplies, you can never run out of love. In fact, no need to run at all – slow down and have a look YINside for a loving Valentine’s practice.”

Vilken inledning, efter första meningen var jag såld. När min vännina Amanda bjöd in mig till eventet Love Bomb hos Blacklight Yoga Sthlm anmälde jag mig direkt. En timmes yinyoga i mörkret, där det enda som syntes var de självlysande konstverk vi smyckat oss med.

Jag och Amanda på eventet igår kväll <3

Yinyoga är en återhämtande och terapeutisk yogaform, som är ett fantastiskt komplement till de mer krävande yogaformer som jag vanligtvis ägnar mig åt. I yinyoga vill vi komma åt fascian, bindväven, istället för musklerna och det gör vi genom att hålla positionerna i 3-5 minuter. Ställningarna är passiva och med en lätt, mjuk stretch, utförda i stillhet och medveten närvaro för att lugna sinnet och släppa emotionella spänningar.

Om du hade berättat för 20 åriga Alex att det var så här hon skulle välja att tillbringa sina fredagkvällar 6 år senare, hade hon hånskrattat och fortsatt festa som att det inte fanns någon morgondag. Men morgondagen kom, och det är jag så sjukt glad för. Jag ångrar ingenting som jag har varit med om, och som jag skrev igår på instastories: Grow through what you go through – det är det vi har gått igenom som får oss att växa. Älskar kommentaren jag fick DMad till mig som svar: GLow through what you go through!


Foto: Blacklight Yoga Stockholm.

Recept

Ugnsbakade grötäpplen med vispad kokosmjölk

Äntligen fredag, vi firar in helgen med en riktig lyxfrukost! När jag skriver vi så syftar jag på mig själv och min nya sambo, som inte bara är min fotograf och tekniska support, utan även mitt bollplank och min lillebror.


Jag förutspår en kraftig ökning av kaffekonsumtionen i hushållet, haha. Det är väldigt mysigt att bo ihop igen, och sällskapet gör mig gott. Eftersom vi även jobbar tillsammans så ska vi få plats att sova/leva, våra kläder och hemmakontor för 2 kreativa katastrofer på 37 kvadrat. Håll tummarna för oss!


Ugnsbakade grötäpplen med vispad kokosmjölk (2 personer)

4 äpplen
4 dadlar
1/2 citron

1 dl havregryn
0,5 dl hackade mandlar
1 msk kanel
1 tsk kardemumma
1 nypa salt
1 msk kokosolja

1 burk ekologisk kokosmjölk eller kokosgrädde
1 knivsudd vaniljpulver

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär toppen av äpplena och gröp ur så mycket av fruktköttet som möjligt för att göra plats för gröten. Släng kärnorna, men spara fruktköttet. Pressa citronsaft på insidorna av äpplena.
Mixa det urgröpta fruktköttet med 4 dadlar i en mixer. Mät upp havregryn och kryddor i en kastrull. Koka gröt av havregryn, kryddor och äppelsåsen som du precis mixat. När gröten nästan är färdig rör du ner kokosolja och hackade mandlar, låt gröten puttra en sista minut på låg värme.
Placera dina urgröpta äpplen i en ugnsform och fyll dem med gröt. Sätt tillbaka locket på äpplena, och häll 2-3 matskedar vatten i botten av ugnsformen. Grädda ca 20-30 minuter, håll ett öga på ugnen då baktiden beror på äpplenas storlek.
Vispa kokosmjölken/grädden med elvisp eller i en mixer medan äpplena bakas.


Ät och njut, servera med något varmt i koppen och ha en fantastisk helg! Foto: Johan Öhrlund.

Uncategorized

Jävla Alla hjärtans dag …

… Tänkte jag först döpa det här inlägget till, men sen kom jag ihåg att den inställningen aldrig har fått någon att må bättre! Saker och ting blir inte alltid som man tror, alla dagar är inte bra dagar men vi måste ändå försöka. Alla kommer inte att älska dig tillbaka bara för att du älskar dem, och det är okej. Alla hjärtans dag är ju egentligen ingenting annat än en helt vanlig dag, med en extra uppmaning att uppskatta människorna i din omgivning. Jag kunde inte bry mig mindre om blommor och choklad, jag anser mig lyckligt lottad som får fira den här dagen med att göra det jag älskar.

Och på tal om att saker och ting inte alltid blir som man tror … Flera fantastiska möjligheter har nyligen uppenbarat sig på jobbfronten och jag har ett par intensiva månader framför mig. Hårt jobb skrämmer mig inte det minsta, men eftersom jag lovat mig själv ett lugnare tempo så har jag och en av mina bästa vänner bokat en resa i vår. New York, vi ses i april! Därifrån åker jag vidare för att bocka av Coachella från min bucketlist med ett annat gäng vänner. Detta betyder att jag missar Tjejmilens halvmaraton, vilket är helt rätt beslut för min överansträngda fotled. Min vinnarskalle har svårt att acceptera nederlaget, men det enda jag kan göra är att flytta fram fokus mot Klassikern. Jag ser fram emot att bli starkare, snabbare och mer hållbar <3

Med det här snurriga inlägget vill jag önska dig en glad Alla hjärtans dag! Kom ihåg att love is the answer, även om det gör jävligt ont i bland.

Ett grönare sätt att äta Recept

Protein i växtriket, finns det?

Protein förknippas främst med kött, fisk, kyckling och ägg – livsmedel som många av oss skulle må bra av att dra ner på. I samband med veckans tema/utmaning tänkte jag att vi skulle prata lite om protein och var man kan hitta det i växtriket. Grönsaker innehåller protein, men i mindre mängder än animaliska produkter. Groddar, rödbetor och broccoli är några exempel på grönsaker som innehåller mellan 1-3 gram protein per portion. Läs vidare för mina bästa tips på hur du proteinboostar din gröna kosthållning!


Vad är protein & varför är det viktigt?
Protein ingår i alla vävnadsceller i kroppen. Näringsämnet är viktigt för hela kroppens funktion då bland annat hormoner, enzymer och viktiga delar i immunförsvaret består av protein. Även om protein får mest cred som musklernas byggstenar så behövs det för att underhålla organ, muskler, hud, hår och naglar. En proteinrik kost håller dig mätt längre och kan hjälpa till att stabilisera blodsockret, bra att tänka på för att hålla sötsuget i schack! Protein består av 20 st aminosyror, och dessa delas upp i essentiella och icke essentiella aminosyror. Essentiella aminosyror är livsnödvändiga och kan inte tillverkas av människokroppen, därför behöver vi få i oss dem genom maten vi äter.

Källa: Här kan du läsa vad Livsmedelsverket skriver om protein.

Vad är skillnaden mellan animaliskt protein och växtbaserat protein?
Animaliska proteinkällor innehåller alla essentiella aminosyror och kallas fullvärdiga eller kompletta proteiner. De flesta plantbaserade proteinkällorna är icke fullvärdiga, vilket betyder att de saknar en eller flera aminosyror. Men genom bra planering och ett smart sätt att kombinera livsmedel är det lätt att tillgodose kroppens behov även på en plantbaserad kosthållning. Till exempel: Baljväxter är proteinrika men har ett underskott av aminosyran methionin. Spannmål innehåller tillräckligt med methionin, men har ett underskott av lysin och treonin – vilka det finns gott av i baljväxter!

Behöver jag äta proteintillskott?
Proteinpulver är smidigt att ha med i väskan och ett enkelt sätt att boosta smoothies och bakverk lite extra. Leta efter rena, naturliga, osötade proteinpulver av tex hampa och ärtor. Proteintillskott är absolut inget måste, men det kan underlätta.

Vad ska jag äta för att få i mig tillräckligt med protein?
Här hittar du en lista över protein-innehållet i några vanliga veganska livsmedel som jag gjorde i samband med att jag svarade på era frågor om kost. Jag tänkte berätta lite mer om några av mina favoriter, och hur jag använder dem i min matlagning.

> Kikärtor (19 g protein/100 g). Vad vore livet utan kikärtor? Jag äter dem varje vecka, ofta som hummus att dippa grönsaker i och som sås till maten. De spelar även huvudrollen i många rätter som tillexempel den här heta grytan. I julas använde jag dem som bas i mina pepparkaksbollar som blev en riktig hit!

> Bönor & bönpasta. Soja bönor, svarta bönor, kidneybönor, vita bönor … Jag kan fortsätta hur länge som helst! Kidneybönor innehåller 24 g protein/100 g och soja bönor hela 36 g protein/100 g, värt att jämföra med kyckling som innehåller 27 g protein/100 g. Bönor är dessutom ett billigt livsmedel, köp stora förpackningar torkade bönor och koka själv för att hålla nere matkostnaden. Bönpastan har kommit att revolutionera min värld, prova gärna min grönkålspasta med champinjoner och lök.

> Linser (röda linser 24 g protein/100 g). Då jag i skrivande stund håller på att experimentera fram några nya recept med linser så lämnar jag er med en cliff hanger här och återkommer i ämnet.

> Bovete (bovetemjöl 11 g protein/100 g). Bovete är egentligen en ört, men dess egenskaper och sammansättning gör att den liknar ett sädesslag. Jag gillar att det är glutenfritt och bakar ofta med bovetemjöl, men jag vill också slå ett slag för det hela kornet som jag brukar använda till att göra en av mina favoritfrukostar, nämligen bovetegröt.

> Quinoa (4 g protein/100 g). Ett fullvärdigt protein från växtriket som är rikt på kostfibrer och mättar bra! I min receptsamling använder jag bland annat quinoa som pajskal, du kan ladda ner e-boken här. Prova gärna att baka med quinoa, eller använda superörten som fyllning.

> Nötter & nötsmör (mandelsmör 23 g protein/100 g). Alla nötter innehåller hälsosamma fetter och protein vilket gör dem perfekta som mellanmål, topping på en smoothie eller i raw bakverk. Nötter innehåller runt 20 gram protein per 100 gram, naturella är alltid att föredra framför rostade och saltade. Samma sak gäller när det kommer till nötsmör, undvik de sockrade varianterna och välj ett med så få och naturliga ingredienser som möjligt.

> Gröna ärtor (5 g protein/100 g). Jag älskar ärtor, men å andra sidan så älskar jag ju allt som är grönt, haha! Jag brukar göra ärthummus och äta till en stooor sallad.

> Soja & tofu (tofu 18 g protein/100 g): Sojabönor har ett högt proteininnehåll, och likaså produkterna som görs av dem. Edamame kallas de unga, färska sojabönorna med härligt grön färg. Soja har varit väldigt omdiskuterat den senaste tiden, jag tänkte göra en video om det vid tillfälle men tills dess rekommenderar jag att du alltid väljer ekologiska sojaprodukter.

> Chiafrö (16 g protein/ 100 g). Ett fiberrikt frö som innehåller mer omega-3 än lax! Jag gör ofta chiapudding som mellanmål, spana in den här videon för att se hur de kan se ut.

> Hampa (ca 30 g protein/100 g, beroende på produkt). Skalade hampafrön kan man numera hitta i de flesta större matbutiker, fördelen med skalade frön är att de är lätta att tugga och smälta. Något som utmärker hampafrön är balansen mellan de essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6. Jag använder gärna hampaprotein i smoothien och hampaolja på salladen.

Hur proteinboostar du din gröna mat? Dela gärna med dig i kommentarerna eller maila dina bästa tips till alexandra.ohrlund@live.se.

Recept

Alex & Lovisa testar: Veganska semlor!

Inför fettisdag imorgon har jag och min kompis Lovisa provat oss igenom Stockholms utbud av veganska semlor, bara för eran skull, haha! I dagens videoblogg lär vi oss att inte testa semlor på tom mage, och som den charmiga värdinna jag är så avslöjar jag bland annat Lovisas smeknamn från plugget (förlåt, babe). I ett bittert ögonblick ställer jag den mycket relevanta frågan om vad som är mest värt att fira: Fettisdag eller Alla hjärtans dag?


Semlorna vi testade var:
Raw semla från Sthlm Raw/Unbakery (cashewnötter, glutenfria havregryn, dadlar, rissirap, kokosolja, kanel, kardemumma, vanilj & salt.
Ekologisk, vegansk, glutenfri semla från Pepstop/Renée Voltaire.
Veganska semlor från Hermans: en klassisk semla och en med hasselnötter & choklad. Båda med sojagrädde, innehåller vetemjöl och socker.

Ett grönare sätt att äta

#Ettgrönaresättattäta, V5: Lev din sanning

Välkommen till den femte veckans temautmaning! I samband med lanseringen av min receptsamling Ett grönare sätt att äta startade jag en kampanj på sociala medier med samma namn #ettgrönaresättattäta. Syftet, förutom att inspirera dig att äta lite grönare, är att uppmuntra dig att göra medvetna val i alla delar av livet. Under 6 veckor publiceras en ny utmaning varje söndag, varje vecka har ett tema som är anknutet till ett chakra. Du som utövar yoga eller meditation i någon form har säkert kommit i kontakt med ordet chakra, som betyder energicenter. Vi har 7 chakran som är belägna längs ryggraden i kroppen. Varje chakra relaterar till olika kroppsdelar, körtlar och nervcentrum, men också till mentala och känslomässiga egenskaper samt till vår grad av medvetenhet.

> Veckans fokus: Vårt fokus den femte veckan är kopplat till halschakrat, vars energicentrum påverkar vår förmåga att kommunicera och vårt personliga uttryckssätt. En balanserad kommunikation med omvärlden gör att vi kan ta in och höra andra människor, jag vill visa på vikten av att tala sanning och leva i sin sanning den här veckan!

> Veckans utmaning: Imorgon kommer ett inlägg om plantbaserade proteinkällor upp på bloggen. Fundera på hur du kan proteinboosta din gröna mat! Publicera en bild under veckan på instagram eller i facebookgruppen och använd #ettgrönaresättattäta. Laga maten med kärlek och njut av processen. Var närvarande när du äter, känn varje tugga och upplev maten.

> Veckans asana: En asana är en kroppsställning, du känner säkert igen dem som yogapositioner. Veckans asana är Adho Mukha Svanasana, eller nedåtgående hund. Kom ner på alla fyra på golvet, placera knäna rakt under höfterna och händerna lite framför axelhöjd. Spreta på fingrarna, pekfingret eller långfingret ska peka framåt mot mattans kant. Försök pressa ned alla fyra hörnen av handflatorna i mattan samt alla knogar för att vara snäll mot handlederna, och klicka i tårna i mattan. Andas ut och lyft knän från golvet, behåll benen lätt böjda. Tänk att sittbenen strävar mot taket, på nästa utandning spänner du låren och försöker att räta ut benen lite utan att tappa höftens position. Dra lätt in de nedre revbenen i magen. Hälarna måste inte komma ner till golvet, det leder många gånger till att ryggen böjs. Tänk att du drar skulderbladen in mot ryggraden för att sedan bredda mellan dem, var noga med kontakten i skuldrorna för att avlasta axlar och nacke. Stanna i positionen och ta 10 långa djupa andetag. Stå i hunden varje dag den här veckan, prova gärna framför en spegel och jobba på din teknik.

> Veckans meditation: Sätt dig bekvämt till rätta på en lugn plats. Här finns min korta meditationsguide. Veckans meditation är en 8 minuter lång mantrameditation som du hittar här. Mul Mantra anses vara det mantra som vi bygger vår spirituella grund på, här kan du läsa den fullständiga texten om du vill sjunga med. Sitt med slutna ögon och lyssna till mantrat, meditera minst en gång den här veckan.

> Veckans affirmation: En affirmation är ett positivt laddat påstående som hjälper dig att utnyttja attraktionslagen och ska formuleras som att det redan är sant. Du skapar ditt liv och du attraherar det du lägger din tankekraft på, upprepa veckans affirmation för dig själv när du behöver. Längst ner i inlägget finns en bild som du kan spara ner och använda som bakgrund på mobilen. Veckans affirmation:

”Lev din sanning, tala din sanning. Dela din sanning med andra”


Foto: Johan Öhrlund.

Recept

Rensa kylen med en Buddha-bowl

Jag älskar mattrender! 2017 var året då frukosten endast var komplett med en smoothiebowl (gärna acaí) och alla lunchhak med trendkänsla införde poké-bowl på menyn. Kär bowl har många namn! Sist ut under förra året var något som kom att kallas Buddha-bowl och idag tänkte jag visa hur du gör din egen.

Rensa kylskåpet med en trendig buddha-bowl!
En Buddha-bowl är en skål fylld till bredden med godsaker, så att det bildas en rund ”Buddha-mage” på toppen av skålen. Nu riskerar jag att förstöra din bild av Buddha genom att skriva att han faktiskt var väldigt smal, haha. Varför vi har en bild av honom som en tjock, skallig, skrattade gubbe kan du läsa mer om här & här. Man behöver naturligtvis inte vara det minsta intresserad av historien bakom för att göra sin egen bowl. Låt det instagram-anpassade namnet på vad som egentligen är ett utmärkt sätt att rensa kylskåpet inspirera dig att äta med tacksamhet. En Buddha-bowl är en symbol för näringsrik mat och ska förmedla en positiv känsla. Se det här receptet som ett exempel, skapa din bowl med det du gillar.

Du behöver: Något varmt och något kallt, en fiberrik kolhydratkälla, en mager proteinkälla, hälsosamma fetter, massor av grönsaker (gärna både färska och rostade), dressing/sås & topping.


Min bowl har en bas av quinoa och ugnsrostade grönsaker: sötpotatis, morötter, rödbetor och broccoli. Proteinkällorna är edamamebönor, kikärtor och hemmagjord hummus. Till det åt jag en halv avokado och lite körsbärstomater. Den gröna juicen pressade jag av gurka, äpple, citron, ingefära och broccoli.

Motivation

Det här med att äta sina känslor

Har du känt känslan av att träffa någon som vibrerar på samma frekvens som du? Det har jag! Dels för att jag träffar många människor i mitt jobb, och för att jag är väldigt öppen och mottaglig för energier. Good vibes! Vi människor dras ofta till energier vi känner igen och som får oss att känna oss trygga. Jag har haft en fantastisk eftermiddag med Johanna, vi lärde känna varandra när hon kom till mig för att få hjälp med sin knäböjsteknik. Från skivstången till tekoppen, idag satt vi hemma hos mig och pratade hälsa.


Jag önskar nästan att jag hade filmat vårt samtal, enbart för min egen skull. Det var en eftermiddag full av insikter, och det gör mig överlycklig att jag lär mig lika mycket av henne som hon av mig. En av många saker vi har gemensamt är en bakgrund där känslan av att tappa kontrollen ledde till ett behov av att kontrollera något annat, nämligen maten.

Alex & Johannas tips för att ta dig ur känslomässigt ätande:
Det första steget är att bli medveten om situationen. Är det dina höga krav på dig själv eller känslan av att vara otillräcklig som driver dig? Den onda spiralen av att döva sina känslor med mat/att inte äta, för att sedan ha dåligt samvete över det bottnar i något annat. Det handlar om mer än bara mat, och lösningen ligger i att gå till botten med det ursprungliga problemet.

Var snäll mot dig själv. Tankar och känslor kommer alltid att dyka upp, men det handlar om att inte äta sina känslor utan att äta på känsla. Läs gärna mitt inlägg om att äta intuitivt. Låt det ta tid, du behöver vara beredd på att man inte förändrar ett invant beteende över en natt. När du är medveten om varför du äter dina känslor är det lättare att ta i tu med det underliggande problemet.

”Jag mår dåligt idag, jag är värd något gott”. ”Jag vet att jag inte borde äta detta, men jag börjar imorgon!” Känner du igen dig? Då behöver du läsa det här, hur hårt den än må låta: Undvik att unna dig ditt beroende. Det som triggar ditt sug – choklad, godis, snabbmat etc – är förmodligen det sista din kropp behöver just nu. Du är redan söt nog!

Ett grönare sätt att äta

Tack för att ni delar med er!


Hörrni, jag älskar vår community. Om du ännu inte gått med i gruppen så är du varmt välkommen in i gemenskapen – klicka här. All cred till er som lagar mat, postar och delar med er, ni inspirerar mig dagligen!

Jag vaknade imorse till ett sms från powerkvinnan som jag ser som min mentor, jag hade svårt att ta in alla den senaste tidens framgångar och hennes svar var klockrent: ”Gör man bra grejer, så händer det bra grejer.” Med det i bakhuvudet så har jag haft en fantastisk dag som började med ett inspirerande frukostmöte och slutade med att jag provsmakade mig igenom Stockholms bästa vegansemlor framför kameran, haha! Resultatet får du se på min youtubekanal på måndag.