Recept

Konsten/kampen att sluta med kaffe

Ni, mina underbara följare, har nog aldrig varit så engagerade som när jag bestämde mig för att sluta med kaffe! Era meddelanden och kommentarer har varit en blandning av hejarop och frågor om hur jag ska gå till väga (eller snarare ”hur fan ska du klara det här?”). Det tänkte jag dela med mig av idag! Jag är nämligen expert på att sluta, dessvärre är jag även en fena på att börja om igen.


Vid mina tidigare försök har jag gått cold turkey och slutat över en natt, resultatet har varit en hejdundrande huvudvärk och att vanans makt besegrat viljestyrkan. Skillnaden är att jag nu har gjort min research, planerat mitt tillvägagångssätt och viktigast av allt – jag vet varför jag gör det här. Den här gången är det inte för att vinna ett vad mot en snygg kille (överraskande nog var det vadet min idé, vi kan väl lämna den historian med att jag inte vann), den här gången handlar det om utmaningen och den inre resan. Det svåraste är tveklöst den sociala aspekten av en kafferast med kollegorna. Planen som jag kommer att följa går att applicera på annat än kaffe såklart, och den ser ut som följer:

Första veckan: Byt ut eller avstå från 1 kaffe per dag.
Andra veckan: Byt ut eller avstå från 2 kaffe per dag.
Tredje veckan: Drick max 1 kaffe per dag.
Fjärde veckan: Drick max 1 kaffe varannan dag.
Femte veckan: Drick bara kaffe när du verkligen behöver det.
Sjätte veckan: Gå en vecka utan kaffe och känn efter hur det känns. Mår du bättre utan? Toppen! Saknar du kaffet? Börja dricka det igen med medvetenhet.


Jag har gjort ett test under de senaste dagarna och varit helt utan koffein, det kändes som ett vettigt experiment eftersom jag inte är på jobbet och inte behöver prestera på samma sätt. 48 h utan koffein x 2 är avklarade, och det har känts bättre än jag förväntade mig. Huvudvärken är hanterbar, men det har varit väldigt svårt att få samma tryck i kroppen på mina träningspass – frustrerande men intressant! Det är tur att jag är en nörd, jag kommer att planera in mina kaffekoppar efter viktiga träningspass de kommande veckorna och boosta belöningssystemet på det sättet.

Vad jag har lärt mig av mina misstag:
– Trappa ner istället för att sluta cold turkey. Lita på planen och följ den.
– Hitta en partner in crime, du har säkert någon i din närhet som vill haka på utmaningen. Du har alltid mig och de andra i facebookgruppen!
– Välj en bra tidpunkt att sluta. I helgen är jag bortrest på yogalärarutbildning, och det har hjälpt väldigt mycket att vara iväg hemifrån och att ägna mig yoga, meditation och studier.
– Kom ihåg varför du slutar, gör en lista i mobilen som du kan ta fram när det känns jobbigt.
– Byt ut kaffet mot grönt te, speciellt under avvänjningsperioden. Prova andra värmande drycker, idag finns flera varianter av hälsolatte att beställa på café som du även kan prova att göra själv hemma.

FUN FACT  [källa]
Bryggkaffe: ca 100 mg koffein per kopp.
Visste du att mörkrostat kaffe har mindre koffein än ljusrostat? Rostningen bränner nämligen bort en del av koffeinet.

Enkel espresso: ca 100 mg koffein.
Dubbel espresso: ca 200 mg koffein.
Våra kroppar tar upp kaffe som dricks med mjölk långsammare, vilket minskar effekten av koffein.

Grönt te: ca 25 mg koffein per kopp.
Matchate: ca 70 mg koffein per kopp.
Matchalatte: ca 100 – 140 mg koffein per kopp.
Här kan du läsa mer om de fantastiska hälsofördelarna med matcha. Ha i åtanke att matcha innehåller förhållandevis mkt koffein, och en koncentrerad matchalatte kan innehålla mer än en vanlig kaffe.

> Har du provat hälsotrenden golden milk? Jag gillar Anjas recept!
> Gör egen varm choklad genom att koka upp valfri mjölk och vispa med 1 msk kakao.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Summan av kardemumman: Hur gick det med mitt kaffedrickande? - Alexandra Öhrlund - I am ready
    maj 7, 2018 at 4:11 e m

    […] jag skrev i ett tidigare inlägg så är detta inte första gången jag slutar, jag har provat att gå cold turkey vilket enbart […]

  • Leave a Reply