Uncategorized

Slutsummering: Hur gick det med mitt kaffedrickande?

Det har gått 2 månader sedan jag bestämde mig för att skära ner på mitt kaffedrickande, kommer du ihåg? Målsättningen var att begränsa mitt slentrianmässiga kaffedrickande, och på så sätt kunna dra nytta av koffeinets fördelar när jag behövde dem. Den främsta anledningen är att jag upplever att kaffe triggar min ångest och rubbar mitt fokus. Jag har även haft problem med magont sedan min utmattning (våren 2017) och hudproblem (utslag/exem) som lugnar sig när jag håller tillbaka på koffeinet. Så, hur gick detoxen? Upplever jag någon skillnad? Och dricker jag kaffe idag?

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så är detta inte första gången jag slutar, jag har provat att gå cold turkey vilket enbart har resulterat i en hejdundrande huvudvärk och att vanans makt besegrat viljestyrkan. Men vet du vad? Den här gången klarade jag det! Innan min resa till USA var jag helt koffeinfri och det var SÅ SKÖNT. Men när vi landade i New York och satte oss vid det första brunchbordet kom suget som ett brev på posten – och jag gav efter för begäret. Sedan dess har jag hållit mig till en kopp om dagen, och till min stora glädje känns kaffe gott igen. Jag har avstått från maskinkaffet på jobbet (förlåt chefen, jag vet att du kämpade för maskinen men kaffe ska inte smaka sådär), och njuter istället av en skummig havrelatte på café eller en nybryggd kanna hemma till helgfrukosten. Dessutom kan jag gå en hel dag utan kaffe och inte må dåligt, vilket är det allra viktigaste för mig! Svaret är alltså ja, jag dricker kaffe igen, men inte alls i samma utsträckning som förut och jag mår bra av det.

De tre största skillnaderna jag upplever sedan jag slutade med kaffe:
> Vanligtvis är jag inte människa förrän jag druckit upp den första koppen på morgonen. Den gränsen har så sakta suddats ut, nu börjar dagen när jag går upp och inte när hjärnan fått sin falska stimulans. Min energinivå är jämnare (det tackar jag även dagsljuset för) och trots att jag är trött så kan jag träna utan energidryck vilket är ett stort plus.

> Jag sover bättre! Det går fortfarande upp och ner i perioder, men jag är helt fri från sömnmedel sedan slutet av mars/början av april. Jag försöker lita på att kroppens inre klocka ska få en jämnare rytm allt eftersom, och det är fantastiskt skönt att det går åt rätt håll!

> Magsmärtorna och hudproblemen har lugnat sig något, de är inte helt borta men avsevärt bättre. Jag är säker på att det till 100 % är stressrelaterade symptom, och jag har aldrig utrett dem hos läkaren utan bara behandlat mig själv genom att tillexempel dra ner på kaffet.

Jag älskar kaffe, och jag misstänker att majoriteten av er gör det också. Kanske låter min upplevelse extrem i dina öron, och jag vill förtydliga att jag inte försöker måla upp kaffe som något farligt eller onyttigt. I mitt fall staplades flera stressfaktorer på varandra tills situationen blev ohållbar. Jag hoppas att du kan få med dig något från att läsa om mitt experiment <3

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply