Motivation

Varför kommenterar vi varandras kroppar?

I takt med att dagarna blir längre, luften blir varmare och kläderna tunnare, så börjar vi också kommentera varandras kroppar. På sociala medier, bakom varandras ryggar och ibland helt öppet till personen ifråga. Under veckan som gått uppstod tre situationer där detta blev väldigt tydligt, och jag kan inte låta bli att undra varför vi känner behovet att bedöma andras utseende?


Situation 1: ”Hej, har du några tips på vad man ska göra om man känner sig som världens sämsta och fulaste människa?” Smset landade i min inkorg för ett par kvällar sedan. Min 16 åriga klient hade fått en taskig kommentar i skolan den dagen som var helt ogrundad och orelevant (trust me), men hos en ung person som kämpar med sin självkänsla lämnade den kommentaren ett ärr som jag hoppas att jag lyckades hjälpa till att läka.

Situation 2: En av mina närmsta vänner skickade ett upprört meddelande i gruppchatten härom dagen. På jobbet hade en kollega vräkt ur sig att min vän är för smal, och dragit parallellen att min vän därmed inte är stark. En till synes oskyldig kommentar som ”äter du verkligen tillräckligt?” kan slå väldigt fel hos någon som hela sitt liv fått sin vikt analyserad högt inför andra. Det är tabubelagt att ifrågasätta övervikt, men inte undervikt?

Situation 3: ”Fan, vilka armar du börjar få!” Jag stod i personalrummet i linne efter ett träningspass. Det var en 100 % välmenande kommentar från en kollega, som hade gett mig fruktansvärd ångest för ett par år sedan. När jag fick komplimangen, så log jag bara och var tyst. I mitt huvud gick jag igenom allt som jag kan göra nu, som jag inte kunde göra när jag vägde hälften så lite. Armhävningar, bänkpress, stå på händer, frivändningar … Och sakta men säkert försvann obehagskänslan.


Det jag vill belysa med det här inlägget är att alla människor bär på bagage som du inte vet någonting om, och en kommentar kan tas emot helt annorlunda än vad du avsåg. Jag skulle vilja uppmana alla att försöka se bortom yttre attribut. Jag menar, det är 2018, och enligt rapporter mår vi bara sämre och sämre. Det måste ju vara värt ett försök?


Foto: Johan Öhrlund.

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Malin Nylén
  maj 11, 2018 at 4:41 e m

  Jättebra inlägg Alex <3

 • Reply
  5 budord för en snällare bikinisommar - Alexandra Öhrlund - I am ready
  maj 14, 2018 at 4:26 e m

  […] jag skrev det här inlägget har jag fortsatt fundera på det här med hur vi ser på våra egna och på andras kroppar. Era […]

 • Reply
  Henriette Danielsen
  maj 16, 2018 at 6:12 f m

  Utrolig bra skrevet Alexandra, en tankevekker for både meg og mange andre tror jeg. Rart hvordan vi komplimenterer hverandre ved å alltid legge fokus på utseende.

 • Leave a Reply