Personlig utveckling

Självkännedom är nyckeln till det virrvarr som kallas livet

Självkännedom är nyckeln till det virrvarr som kallas livet
Har du någon gång känt att du helt saknar riktning, kontakt med dig själv. Förtvivlat försökt lära känna personen bakom ansiktet du ser varje morgon i spegeln. Tvivlat på meningen med livet eller vad du egentligen vill. Önskat att någon ska komma och ge dig svar på alla frågor du har ”varför, vad, hur och när”. Ja, har du någon gång letat efter dig själv i det virrvarr av händelser, erfarenheter, tankar och känslor som kallas livet. (Foto: Caroline Ettehag)

Våga stanna upp och lära känna dig själv

Du har säkert precis som jag tvivlat på sig själv ibland, att du gör rätt, är den du vill vara, med den du älskar, lever det liv du är ämnad för. Livsfrågor i stort är inget farligt, fel eller ovanligt. Det hör livet till. Men för att inte fastna i tvivel eller rädslor, andras åsikter om vad du ska göra är självkännedom ett nyckelord. Ta dig tid för reflektion och våga stanna upp fråga dig själv följande med jämna mellanrum:

  • Är jag i kontakt med mig själv – tillåter mig att känna saker, uttrycka mina tankar och åsikter, göra det jag tycker är kul?
  • Vet jag vad jag VILL och KAN (utan att underskatta eller överskatta) – har jag koll på mina styrkor och utvecklingsområden?
  • Får jag energi av mina relationer eller dränerar dem mig – är jag med människor som gör mig till mitt bättre eller sämre jag?
  • Har jag koll på mina VÄRDERINGAR – vad som är viktigast i mitt liv, när jag väljer jobb, partner eller nästa steg i en förändringsprocess. Går det i linje med mina värderingar?
  • Kan jag beskriva mig själv för andra utan att behöva fundera en längre stund – kan jag tala om vad jag är bra på och har insikt om mina tillkortakommanden.
  • Stannar jag kvar i det som är jobbigt och tillåter mig att uppleva och känna eller flyr jag in i jobb, mat, träning eller sysselsättning.

Skriv gärna ner dina svar och gör det återkommande. Jämför om dina svar är dem samma om 1 år, 5 år. Ta fram och läs när du blir vilse och tvekar över vem du är.

Utvecklingsfaser och kriser

Självkännedom är något du utvecklar över tid och som kräver att du ständigt jobbar med dig själv. En av mina förebilder Mia Törnblom beskriver i en intervju jag gjorde med henne nyligen hur hon varje kväll i över 20 år har gjort samma övning med ett antal frågor. I syfte att behålla kontakten med sig själv och fortsätta utvecklas som människa. Jag har gjort likadant fast med andra strategier och metoder. Det kanske inte känns så viktigt att ha ”järnkoll på sig själv” när livet rullar på men jag lovar dig att när den första livskrisen knackar på dörren då blir du utmanade vare sig du vill eller inte. Kanske skiljer du dig, byter jobb, blir uppsagd, hamnar i konflikt med en god vän, förlorar en anhörig eller är med om något traumatiskt.

Livet händer hela tiden, är ett jäkla virrvarr rent ut sagt och ju förr du accepterar det och slutar försöka fly från dig själv och istället stannar upp och vågar lära känna den där snyggingen i spegeln – desto snabbare kan du njuta fullt ut av att vara ditt alldeles fantastiska underbara jag.

”Så många år som jag levt
Med den jag ville va’
Så många kvinnor som jag spelat
Men aldrig gjort det bra
Måste våga bara vara
Med minnet av det barn
Som lät livet välja
Och våga säga ja”

(Vem tänder stjärnorna av Eva Dahlgren)

Kramar från coachen

Självkännedom är nyckeln till det virrvarr som kallas livet

Tillåt dig där stunderna av stillhet, våga stanna upp. Bara vara och våga känna av, efter och inåt. Acceptera tankar utan att värdera. 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply