Livsstil Motivation Träning

Semesterträning – utomhus och utan redskap!

Är du sugen på lite semesterträning? Men kanske tänker att det är svårt att få till utan gym eller redskap? Tänk om – här kommer ett perfekt utomhuspass att köra på semestern som inte kräver några redskap överhuvudtaget. Det enda du behöver är dig själv och möjligtvis träningskläder. Men går förmodligen lika bra att köra i badbyxor/bikini också för den delen!

Semesterträning – Cirkelpass (3 varv).

 1. Rygglyft 12-15st
  Semesterträning
 2. Armhävningar (på fötter eller knä) 10-12st Semesterträning
 3. Utfall 10st/ben Semesterträning
 4. Upphopp 12-15st Semesterträning
 5. Cykla ca. 30sek (tryck ned ländryggen i marken. Helt ok om rörelserna/cyklingen inte blir så stora. Fokus på att magen jobbar!). Semesterträning
 6. Tåhävningar 15st snabba och höga/ben Semesterträning

 

Ja, vips, så var semesterträningen fixad. Valfri uppvärmning innan i 10min, sedan är det bara att köra igång. Övningarna är relativt enkla och okomplicerade så dra med hela gänget på semestern och träna tillsammans!

SparaSpara

Hälsa Livsstil

Skärgårdslivet – Ett aktivt utomhusliv!

Inleder semestern med härliga dagar i skärgården – vilket bjuder in till ett väldigt aktivt utomhusliv för alla. Något jag älskar!

Det är så så mycket enklare att få till den typen av liv dels på sommaren såklart, men även när man är på landet/skärgården – eller kanske för all del bara har en trädgård!

Allt från en tur med båten till badminton, hoppa studsmatta och spela fotboll. Ja, ibland behöver det inte vara svårare än så på semestern. Spendera tid med sina nära och kära. Vara utomhus och tanka på med sol/d-vitamin och energi. Och samtidigt röra mycket på sig genom lek, aktiviteter och promenader.

Hoppa studsmatta är jobbigare än man tror i längden! 

 

Mysiga skogspromenader!

 

Det hemsnickrade fotbollsmålet stod pall alla skott!

SparaSpara

Livsstil Motivation Träning

Passion, pannben och crossfit med Antonia Kottulinsky – bloggserie del 7

Så har turen kommit till nästa träningsprofil och Antonia Kottulinsky som har siktet inställt på att kvala till Crossfit EM/Regionals i lag 2019 och individuellt 2020!

Antonia har som hon beskriver alltid haft den i sig, tävlingsinstinkten. Ända sedan barnsben då hon hade svårt att ta leken för just vad den var, en lek, och inte en tävling! Sedan dess har hon blott 25år gammal hunnit med att tävla i simhopp, hästhoppning, dressyr och triathlon innan hon fastnade för just crossfit. Idag jobbar Antonia heltid som produktionsledare på byrån UMG men träningen ser hon alltid till att prioritera och lyckas därmed jonglera in ca 11 träningspass i veckan á 1.5-2,5tim. Ganska imponerande och mycket inspirerande att läsa om hennes tankar, motivation och träningsglädje nedan!

 

Vad betyder träningen för dig? Vad ger den?

Träningen betyder enormt mycket för mig! Träningen ger energi, gemenskap och glädje. Eftersom jag elitsatsar i min idrott betyder den såklart mer än bara glädje och energi, det är ett sätt för mig att visa vad jag går för och hur långt jag kan pusha min kropp.

Hur hittade du träningen och fick den att bli en del av ditt liv eller har den alltid funnits med sedan du var yngre?

Jag har alltid varit en tävlingsmänniska! Jag var inte ett av de barnen som alltid tyckte det var att kul att bara leka eller spela boll på gården, jag ville vinna eller så fick det vara. Därför slutade jag ganska snabbt med lagidrott då jag upplevde att inte alla andra i laget gjorde sitt bästa och jag då blev besviken, haha! Jag hittade sen simhopp och höll på med det under några år när jag var yngre, men när jag började tävla i det så kände jag att det inte längre var så kul. Jag hade redan då fått upp ögonen för ridsport och valde därför att satsa helhjärtat på det! Först var det hästhoppning som lockade med fart och fläkt, men sedan ramlade jag in i dressyren och tävlade upp till Allsvenskan div.1 med min ponny. Jag sålde ponnyn när jag blev för gammal för att tävla med henne, för ca. 6-7 år sedan. Därefter hade jag en kort period då jag testade på triathlon och började hoppa fallskärm men i slutet av 2015 fastnade jag ordentligt för det som många kallar en sekt – Crossfit!

Fotograf: Oskar Bakke

Hur kommer det sig att du började träna just Crossfit?

Det är faktiskt en ganska rolig historia. Jag och min sambo, nuvarande make, hade precis flyttat till Malmö då jag skulle börja studera där. Vi var nere vid Västra hamnen och badade när ett gäng människor i bar överkropp eller shorts och sport-bh kom springandes. De hade med sig kettlebells och hoppade först i vattnet i en rasande fart, sedan simmade de mellan bryggorna och gjorde olika övningar med den kettlebell de burit med sig. Efter att de simmat tillsynes ett tiotal varv hoppade de upp, tog med sig sina kettlebells, och satte återigen av i ett rasande tempo. Jag frågade min sambo vad de höll på med, och han svarade kort och gott ”Crossfit”. På vägen tillbaka såg jag var de hade kommit från, ett gym som hette Crossfit Fabriken, och inte visste jag just då att jag inte mindre än 2 veckor senare skulle testa på Crossfit där och bli helt såld!

Vad motiverar dig att träna även dagar du är mindre sugen?

För mig är det en kombination av känslan jag får när jag är klar, den där känslan när man känner att man givit sitt allt i passet och är så där skönt trött och tillfreds i hela kroppen. Den känslan kombinerat med min vinnarskalle, att jag vill bli bäst i det jag gör och är beredd att kämpa för det, hur ont det än gör eller hur omotiverad jag än känner mig just då. Jag vet att det är de tillfällena när jag är slut och egentligen inte vill som kommer skilja mig från mina konkurrenter när jag står där på tävlingsgolvet, har de också lagt ner arbetet när de verkligen inte velat? Om svaret är nej så har jag en fördel!

Finns det något om kan stoppa dig från att träna?

Det enda som kan stoppa mig från att träna är om jag kanske har någon skada eller dylikt som begränsar mig, eller om min coach uttalat att jag måste ha en viloperiod för att kroppen behöver det. Annars finns inga ursäkter. En full dag på jobbet? Då är det bara att gå upp 05:00 och komma hem 20:30, det finns inget som stoppar mig utom jag själv! Men om jag måste avstå vissa moment eller liknande p.g.a. en skada så försöker jag se det som en möjlighet att jobba på andra svagheter. Om det är så att jag inte kan utföra övningar med benen, då stärker jag överkroppen så mycket jag kan istället! Om jag får vila av min coach och alltså inte ska träna något alls, då försöker jag se det som en del i processen.

Så vad händer om du få träningsförbud då?

Om du frågar min sambo är jag nog inte så rolig att ha och göra med när jag inte får träna. Fysiskt blir jag helt överladdad och får så mycket energi så att jag tror att jag ska explodera! Mentalt så brukar jag känna träningssuget men försöka tänka att det är för mitt eget bästa som jag ska vila och att det kommer att ge positivt resultat i längden! Här gäller det att ha någon som man litar på, ett team som kan säga till dig när du själv kan ha svårt att vila tillräckligt. Jag har haft en coach under de senaste 1,5 åren och har trivts bra med det. Jag har också en naprapat som känner mig och hjälper mig att ha tålamod när kroppen inte hinner med huvudet. Min man är också ett stort stöd mentalt, han har hållit på med elitidrott själv och förstår ofta hur jag känner.

ELFIT Cairo 2018

Har du några tips till någon som inte tränar så mycket och kanske vill komma igång och hitta sin grej – att hitta den träningsglädje du har gjort?

Absolut!! Innan jag hittade Crossfit hade jag aldrig, och då menar jag aldrig, kunnat tänka mig att gå upp 05:00 på morgonen för att hinna med 2 timmars träning innan jobbet! Allt handlar om att hitta sin grej och om gemenskap. Jag har så många härliga grymma människor omkring mig när jag tränar varje dag på Crossfit Nordic i Stockholm, det känns lika kul att komma dit varje dag och det finns massor av sköna människor att träna med eller bara snacka lite skit med! Hittar man någonstans att träna med likasinnade människor så hittar man motivationen tillsammans också. Om du inte känner för att gå upp en dag men har lovat din bästa träningskompis så är chansen mycket större att du ändå går upp. Men framförallt, testa dig fram tills du hittar något du gillar! Det kan vara dans, yoga, crossfit, orientering eller mountainbikecykling. Hitta något som aldrig känns som ett måste, utan bara kul och med gott sällskap. Då blir inte träningen ett måste, utan något du vill lägga tid på!

 

Så sant Antonia – och STORT tack för alla tips, inspirationen och att du ville vara med här och dela med dig av din träningsglädje!

Nästa vecka väntar en ny spännande träningsprofil – Johan Hasselmark som nyligen genomförde en Swissman i alperna. Håll utkik!

Och som alltid, tidigare träningsprofiler hittar ni här!

Tove Langseth, Niclas Melin, Ulrika Stenström, Henric Wacha, Désirée Falk Olsson och förra veckan Frida Ronge.

 

SparaSpara

Hälsa Mat

Sommarboost – en dag med juicer!

För någon vecka sedan körde jag en riktig sommarboost och under en heldag drack jag bara juicer. Det är ju ganska populärt nuförtiden. Antingen som en extra boost till frukosten eller mellanmålet till flera dagars ”juicande”. Har dessutom haft många sin omgivning som varit krassliga eller åkt på någon lättare ”sommarförkylning” så ville proaktivt fylla på kroppen med mycket vitaminer, mineraler, antioxidanter och energi! 

Det finns flera företag som säljer enbart juicer för detta ändamål. juica.se är ett. Cleaning Days ett annat. 

Vilka är fördelarna?

Ja, alla dessa – enligt Clearing Days i alla fall. Jag är nog benägen att hålla med. 

 1. RENAR KROPPEN
  – Hjälper dig att bli av med gifter som kan ligga ansamlade i kroppen.
 2. ENERGI
  – Fyller kroppen med mycket näring som ger dig ny energi.
 3. GLAD MAGE
  – Genom att endast dricka tillåts matsmältningssystemet vila, kroppen kan då ägna sig åt att städa systemet istället för att lägga all energi på att bryta ner maten.
 4. STARKT IMMUNFÖRSVAR
  – Vår kropp behöver vital näring för att fungera på dess optimala nivå. Genom juicerna får kroppen en hög dos med näring och du stärker immunförsvaret.
 5. FÅR DIG ATT SKINA
  – Att cleansa regelbundet ger dig bättre hy, hår och naglar. Låter ju inte helt fel…:)
 6. NYA VANOR
  – Hjälper dig att bryta gamla mönster och bli hälsosammare.
 7. HJÄLPER DIG ATT TÄNKA KLARARE OCH SOVA BÄTTRE
  – Kroppen vilar på alla plan.
 8. ÖKAR MEDVETENHETEN
  – Att rena kroppen ökar vår insikt om HUR vi värderar våra kroppar och VAD vi stoppar i oss. Vi mår bättre av att äta näringsfylld mat – inte besprutad mat utan näring.

Min juice-dag

Jag valde att dricka juice under 1 dag. Tycker det blir väldigt jobbigt (och rätt tråkigt faktiskt) att köra på i 3-5dagar. Om man vill kan man ju annars bara tillsätta en grön juice som mellanmål i vardagen. Det finns hur som helst många sätt att få i sig mer näring och du väljer vad som passar dig bäst!

Jag drack dessutom kaffe med havremjölk under dagen, ett par – tre koppar. För mig handlar det inte om att juice asketiskt och även ta bort koffeinet – utan mer att boosta kroppen lite extra under en dag. Därmed har jag inget emot att dricka kaffe, jag ser det inte som att det förstör juciedagen. Men alla är olika, och för mig passar detta bra – då håller jag mig pigg och har energi att jobba på som vanligt! En juice-fasta behöver inte vara extrem för att göra nytta och för mig passar det bra att kunna leva på mitt liv som vanligt samtidigt som jag boostar kroppen och knoppen.

Dagens sista juice – en krämig god mandelmjölk!

SparaSpara

Livsstil Motivation Träning

Träningsglädje och kärleken till yoga med Frida Ronge – del 6 i bloggserien!

Bloggserien om träningsglädje rullar vidare över sommaren och denna vecka är det ingen mindre Frida Ronge som berättar om hur hon fick yogan att bli en del av sin livsstil!

Med ett minst sagt hektiskt jobb som Culinary Director på restaurangen TAK i Stockholm är det långt ifrån enkelt att skapa träningsrutiner. Tack vare yogan har Frida inte bara lyckats få in träning på ett mer flexibelt sätt i sitt liv, utan även hittat ett sätt hantera stress, finna acceptans och mental återhämtning. Inspiration och tips följer, håll till godo!

Har träning alltid varit en del av ditt liv?

Ja, när jag var yngre red jag väldigt mycket. Men när jag började utbilda mig till kock var det svårt att få ihop stallet med oregelbundna arbetstider så jag slutade på grund av det. Sedan har jag tränat med PT på gym och konditionsträning utomhus senaste åren. Nu har jag ett större intresse för olika typer av yoga och vågsurf är något jag älskar (fast helst i varmt vatten!).

Hur hittade du yogan? Hur fick du den att bli en naturlig del av ditt liv?

När jag kom i kontakt var det i första hand för att få ett alternativt sätt att hantera det mentala sinnet, tankar och att våga tro på mig själv i olika lägen, både privat och professionellt. Så jag bokade ett yoga retreat på Gotland sommaren 2016, under den veckan väcktes intresset ordentligt för yogan och sedan dess har jag yogat frekvent. Under yoga praktiken går det att anpassa yogan i olika nivåer som styrka, kondition och mental träning, det passar mig väldigt bra.

Krigaren – Sri Lanka!

Vad betyder yogan för dig? Vad ger den?

Yogan har blivit en del av min livsstil nu. Jag kan nästan få cravings efter det, men det var bara för någon månad sedan som det släppte för mig att även kunna praktisera själv oavsett miljö eller plats. Så nu kan jag rulla ut mattan hemma, i naturen, i studion eller på landet och få ut samma känsla som när någon leder ett pass. Det gav en väldigt skön frihetskänsla. Nuförtiden försöker jag yoga 4-5 dagar i veckan nu. Allt från 30 -90 min.
Nu tror jag att yogan kommer kvarstå som en del resten av mitt liv.

Hur motiverar du dig att träna/yoga – även dagar när du kanske inte är så sugen?

Jag försöker anpassa träningsformen efter mitt dagliga mode. Jag har blivit bättre på att lyssna inåt och acceptera de dagarna när jag inte känner mig lika stark. Kanske göra ett kortare pass eller bara gå ut på en powerwalk med en väninna och byta miljö. Ibland står mitt jobb i vägen lite för att få plats med allt jag vill göra, det är det svåraste för mig att hantera och har alltid varit. Jag försöker bygga rutiner som kan spricka dagen efter, men det går alltid att få in något litet, därför tror jag yogan också passar mig bra för det är en väldig flexibel träningsform.

Vad händer om du inte kan/får yoga?

Jag känner att jag ofta blir lugnare som människa och kanske inte fattar lika förhastade beslut utan kan tänka mer klart om jag får yoga. Jag upplever en frustration i mig och kan lätt bli stressad över saker som egentligen kanske inte är stressrelaterat eller saker jag ändå inte kan påverka. Så om jag inte får yoga upplever jag mig själv som mer orolig och stressad helt enkelt!
Bloggserie - träningsglädje

Frida på Costa Rica – maj 2018.

Tips till någon som inte yogar, eller som kämpar med att få yogan att bli en naturlig del av livet?

Jag tror att det tar olika lång tid för alla att komma vidare med yogan. I början blev jag stressad över att jag inte direkt fick upp någon puls som t.ex. i ett bodypump pass, men när jag väl insett att jag själv kan anpassa styrkan efter vilken nivå jag behöver så gick det lättare för mig. Det handlar kanske om acceptens och att inte alltid behöva stressa fram exakt rätt position eller vighet utan istället känna efter mer inåt. Vad spelar det för roll egentligen att göra helt rätt eller fel? Klart man skall vara varsam så man inte skadar sig men för mig har det tagit 2 år av praktik att komma dit jag är idag och för andra kanske det går fortare eller mer långsamt. Vi är olika, på alla sätt, kanske är just det det svåraste att acceptera men kanske också det viktigaste!
Mitt tips är att lyssna på dig själv, dina egna behov och inte alltid känna att du måste prestera utan istället acceptera.

Berätta om din idé om att erbjuda yoga på TAK!

Jag har precis startat yogaklasser på TAK, den restaurang och bar jag driver tillsammans med Petter Stordalen och Nordic Hotels & Resorts. Vi kör yoga 2 dagar i veckan, tisdagar 7.30-8.30 och lördgar 9.30-11.00, med efterföljande frukost/brunch.
Tanke och bakgrunden till detta var att visa att yogan är anpassningspar till alla typer av miljöer och att alla kan vara med. Vi kör vinyasaflow klasser där vi får in ett meditativt flow parallellt med fysisk styrketräning. Man anpassar själv sin nivå utefter den erfarenhet man har. Det har blivit väldigt populärt och det är en mäktig känsla att ligga utomhus på en terass med utsikt över hela Stockholm och praktisera yoga medan staden vaknar upp. Kom och testa!!! Boka här.
Bloggserie - träningsglädje

Frida hälsar alla yogisar välkomna på TAKs första yogaklass!

 

Magi – yoga med Stockholms vackraste utsikt!

STORT TACK Frida för att du delade med dig av din kärlek och passion till yoga! Mycket inspirerade och blir sugen på att rulla ut yogamattan själv ikväll! 

Läs om förra veckans träningsprofil Désirée Falk Olsson här

 

SparaSpara

Hälsa Livsstil

Halvtid 2018 – Planera och visualisera kommande halvår!

Visualisering

Vart tog tiden vägen? I vanlig ordning rusar den förbi och första halvåret av 2018 har passerat. Det är 2:a juli idag. Hög tid att fundera lite mer över resterande 6 månader och hur du vill att de ska se ut. Bästa sättet att se till att kommande tid blir som du vill är att visualisera hur du vill ha det och sedan planera därefter. 

Visualisering

Vi får ofta lära oss att den som vill uppnå ett mål måste kunna se sig själv där, se sig själv genomföra det. Denna metod kallas för visualisering och är väldigt vanlig inom idrottsvärlden; elitidrottaren ”ser” sig själv vinna tävlingen redan innan tävlingen ägt rum, medan hen förbereder sig. 

Forskning stödjer just den tesen att den som vill vinna måste kunna se sig själv göra det. Men det finns ny forskning som visar på att för gemene man kan det vara bättre att visualisera processen fram till målet än själva målet. Detta p.g.a. att hjärnan annars tror att målet redan är uppnått och vi slappnar av och hamnar i ett viloläge – när vi egentligen borde sätta igång och jobba mot målet. 

Vad som definitivt funkar är i alla fall att planera utefter de målsättningar du har. 

Planering

Om visualisering hjälper dig att se hur du vill ha det framöver så kommer planering att hjälpa dig att uppnå just det. Hur du planerar är valfritt. Men att skriva ned sina drömmar och mål brukar ändå vara en bra start. Det finns dessutom många övningar som kan hjälpa dig på traven. 

Ett exempel är livshjulet vilket är en relativt vanlig metod för just detta. Det skriver även Malin om här. Man delar in livet i olika delar, såsom exemplet nedan. Du kan anpassa lite utefter vad som passar dig här.

Visualisering

Visualisera hur du vill att ditt liv ska se ut. Och planera därefter!

Efter det utvärderar du varje del och ser hur nöjd du är med just den delen. Man kan måla i varje tårtbit utefter hur nöjd du är. Man får då en bra bild över vilka delar i livet som känns bra och vilka manar mindre nöjd med. I nästa steg funderar du sedan över hur ditt önskvärda läge ser ut för varje del.

 

Visualisering

Visualisering – Livshjulet. Var står jag just nu?

 

 

Så ta tillfället i akt och reflektera lite över livet i stort och smått. Vart står du nu någonstans? Hur ser det ut runt omkring dig? Hur vill du ha det? Hur ska du ta dig dit? osv. 

Kanske märker du att du inte riktigt är där du vill vara i nuläget. Ännu bättre då att fundera över vilka förändringar som behöver ske för att du ska må bra och skapa en tillvaro utifrån dina önskningar och behov. 

Dessa frågor går såklart att ställa sig varje dag, året runt. Men kanske känns det ännu mer naturligt just nu på sommaren, om du är lite ledig och man får distans till det ”vanliga, inrutade livet”. Med lite perspektiv kan det vara lättare att se vad man vill förändra, och vad man vill bevara. Det viktigaste är att du är sann mot dig själv och dina behov och hittar din väg! 

SparaSpara

Träning

Mammaträning – start augusti!

Jag har fått väldigt många frågor om mammaträning den senaste tiden. Så nu tänkte jag passa på och stämma av intresset lite mer ordentligt och dra igång ett mamma- bootcamp i augusti. Är ni med? 

Mammaträning – för vem?

Alla är välkomna! Nästan i alla fall:) Har du fött barn alldeles nyss vill jag gärna att du väntar minst 6veckor. Och gjorde du kejsarsnitt bör du vänta ytterligare lite längre – 12 veckor. Men annars är det i stort sett fritt fram att köra. Alla nivåer funkar, för du kommer att kunna anpassa träningen utifrån din nivå. Flera övningar kommer finnas i olika svårighetsgrad där du själv känner in din kropp och vad som funkar bra för dig.

Är du fortfarande gravid? Perfekt – det går jättebra att vara med även då. Likaså om du fick barn för ett par år sedan. Som sagt, det går att anpassa träningen utefter din nivå, och hur mycket du pushar dig själv!

Mammaträning - bootcamp

Mammaträning – varför är det så bra?

Ja, det finns så många anledningar till att komma i form igen efter en graviditet. Att vara stark när du ska bära din bebis, ha ork och energi när sömnen inte blir vad den varit osv. Jag har skrivit om detta tidigare här.

Vidare är det ju minst lika bra att träna som gravid. För att kroppen ska orka bära på de extra kilon som tillkommer, klara förlossningen bättre, lättare komma tillbaka i form efteråt osv. Även det kan du läsa mer om här.

Hur funkar det rent praktiskt?

 • Utomhusträning i Vasaparken.
 • Preliminärt måndagar 10.30. Detta kan komma att ändras.
 • 10 veckor – 1 250kr/person.
 • Medtag gärna eget underlag/matta. Det finns alltid ett par att låna, men de räcker inte till alla:)
 • Vi kör oavsett sol eller regn – det finns inget dåligt väder osv!
 • Minst 8 deltagare

 

Så… är du intresserad!? Hör av dig så noterar jag dig för augusti och återkopplar med mer exakt information när det börjar dra ihop sig. Maila mig på ptpepp1@gmail.com

Jag är utbildad certifierad PT, samt har genomfört en specifik kurs för ”träning under graviditet och efter förlossning”. 

Livsstil Motivation Träning

Träningsglädje, triathlon och swimrun med Désirée Falk Olsson – del 5 i bloggserien!

Bloggserie - träningsglädje

Nästa träningsprofil i bloggserien om träningsglädje är ingen mindre än Désirée Falk Olsson som tränar och tävlar i både swimrun och triathlon.

Désirée har tränat ända sedan barnsben och växte upp i en familj där alla var fysiskt aktiva. Hon elit-satsade inom ridsporten fram till 20-års åldern. Vid sidan av all träning på hästryggen krävdes det en hel del löpträning, och sin fysiska styrka byggde hon tack vare mycket tunga lyft och bångstyriga hästar som skulle hanteras. Idag satsar hon för fullt för att återigen kvalificera sig till en Ironman på Hawaii, och är dessutom sugen på att genomföra en Norseman, Swissman eller motsvarande extreme triathlon. Inga dåliga målsättningar framåt alltså!

Vad betyder träningen för dig? Vad ger den?

Lycka, kraft och avkoppling. Beroende på vilken typ av träning jag genomför så ger den mig olika känslor. Men ofta tänker jag på känslan ”att jag kan” och är glad över det. 

Träningen har också blivit en del under dagen då jag släpper lite kontroll och ansvar. Jag spenderar mycket tid hemma med våra tre barn, och det kräver ju sitt. Så när det är dags för träning så har jag tid att prata med mig själv, planera framåt i stort som smått osv. 

Hur mycket tränar du per vecka?

Det varierar ganska mycket, beror på om jag har något lopp som jag tränar mot. Men lägsta träningsdos per dag är 1tim. Men det blir ofta mer då jag delvis arbetar som PT/löpcoach. Det blir mkt ”gratis träning” då eftersom det gäller att hänga med kunderna och peppa/utmana dem i sin träning. 

När jag tränar för t.ex. en Ironman blir det ca 12tim träning per vecka i minimum. 

Hur upptäckte du triathlon och swimrun?

Triathlon och swimrun började jag med relativt sent, efter att jag genomfört klassikern och ville jag prova något nytt. Men det kom tre barn emellan, tre ganska täta graviditeter. Vid min första förlossning sa jag ”Det måste göra ondare att föda ett barn än att genpmföra en Ironman”. Det var nämligen det jobbigaste jag kunde komma på, efter att ha sett/följt en kompis genomföra en sådan tävling. Så när barnen var 1, 3 och 5 stod jag på startlinjen för min första Ironman. Taggad och nervös. Oerhört stolt vid mål, och nyfiken på hur mycket bättre jag kunde bli med strukturerad träning. Sedan dess har jag varit fast, och det har blivit många olika lopp både utomlands och i Sverige.  

För mig är den mentala delen väldigt viktigt och intressant, hur man klarar av att nå sina mål och under relativt lång tid träna till ett specifikt lopp. Jag hade alltid drömt om att kvalificera mig till Ironman VM på Hawaii. En otroligt mytomspunnen tävling, dit endast de duktigaste triathleterna lyckas kvalificera sig till. Jag lyckades 2016, på en tävling nere i Sydafrika och ett halvår senare gjorde jag mitt livs absolut bästa lopp på kokheta och blåsiga Hawaii. Den målgången som jag drömt om i så många år. Helt magiskt. 

Målgången på Hawaii med ”that feeling” som Désirée visualiserat om i flera år. Som fått henne att gråta under träningspass… mäktigt!

 

Ö till Ö 2017 med Robert Sjölund

Vad motiverar dig att träna även dagar du är mindre sugen?

Jag visualiserar min målgång på loppet som jag tränar inför. Känslan jag vill ha den sista timmen, och vet att om den ska bli bra så måste jag ge mig ut och träna. 

Vad händer om du inte kan/får träna? Fysiskt och mentalt?

De dagar det inte blir träning kan vara väldigt sköna om de är av eget val. Dvs återhämtning är härligt, och oerhört viktigt. Många som tränar mycket glömmer bort att återhämtningen är en oerhört viktig del i träningen. För att ge utrymme för muskler och annat att byggas på rätt sätt. 

De dagar som jag inte valt det själv, t.ex. då logistiken med tre barn tar överhanden så blir jag lätt frustrerad och klättrar på väggarna till slut. 

Har du några tips till någon som inte tränar så mycket och kanske vill komma igång/hitta sin grej? Hitta träningsglädjen som du upplever:)

Våga prova på nya saker, kasta sig ut och vara beredd på att möta många nya känslor på vägen. Lev lite mer helt enkelt genom att utmana dig själv och drömma stort. Man kan så mycket mer än vad man tror, det största motståndet sitter oftast huvudet. 

För att få till träningen gäller det även att förenkla för sig själv så att det passar i en vardag som säkert redan är fylld av aktiviteter. Planera och prioritera, väga säga nej till de saker som du verkligen inte vill närvara på eller som du känner att du inte får någon energi ifrån. 

Var snäll mot dig själv och belöna dig vid varje framsteg. Jag tänker ofta att träningen och fokus på hälsa är den bästa investeringen.

STORT tack Désirée för all inspiration, motivation och engagemang. Så härligt att du ville vara med och dela med dig av din träningsglädje!

Vill du läsa mer om Désirées inspirerande träning och lopp kan du göra det här: www.goodforce.se/racereports

Läs gärna om tidigare träningsprofiler: Tove Langseth, Niclas Melin, Ulrika Stenström och Henric Wacha.

Nästa vecka väntar ytterligare en spännande profil, missa inte det! 

SparaSpara

Hälsa Livsstil Motivation

Att återgå till hälsosamma rutiner efter en långhelg

Hälsosamma rutiner

Efter både vanliga helger och långhelger, semestrar, weekends, fester och andra tillfällen då vardagen bryts är det ofta en god idé att försöka återgå till lite mer hälsosamma rutiner igen. Men det kan vara lättare sagt än gjort.

 

När vardagen bryts…

Midsommarhelgen har passerat och det är måndag och jobb igen. I alla fall för alla oss som inte gått på semester än. På samma sätt som man kommer tillbaka in i jobbet och rutiner kring vardagen är det bra om man kan komma tillbaka till träning, vardagsmotion samt bra & hälsosamt mat.

Jag tror jag fikade mig igenom både midsommarafton och midsommardagen, och antalet steg i hälsoappen lyste med sin frånvaro! Det blir så ibland. Och speciellt om det är något som bryter vardagen lite extra. En långhelg, semester eller liknande. En födelsedagsfest med både mycket mat och vin eller öl. Och det måste också få vara så. Livet kan inte levas helt asketiskt. Inte i mitt tycke i alla fall.

 

Att komma tillbaka till hälsosamma rutiner

Ja, ska man kunna återgå till rutiner förutsätter ju det att man har rutiner från första början:) Har man inte det så kan det vara bra att hitta sin väg och sina rutiner. Och det gäller både aktiviteter, motion samt att boosta kroppen med bra hälsosam mat så ofta som möjligt. Men mer om att skapa rutiner en annan gång.

Den som väl har en grund att stå på här, kan lättare plocka upp den igen. Det man kan behöva jobba mest med  är snarare den mentala biten. Det kan vara tankar som att ”det är ingen idé”, ”nu kan jag lika gärna fortsätta när jag ändå börjat”, ”jag misslyckades”. Men se inte en helg eller semester med lite mer godsaker och mindre träning som ett misslyckade. Det är så som livet ser ut i stort. Var snarare glad då att du kan återgå till dina upparbetade rutiner och komma tillbaka till träning osv igen. Varje dag kan du göra val som är bättre eller sämre för dig. Som en del brukar skämta om – ”det går att börja om hela tiden”. Och på sätt och vis har de ju rätt. För varje dag kan du bestämma dig för hur du vill leva mer hälsosamt och hitta din väg. Vad du väljer att äta till frukost, lunch och middag. Om du promenerar eller cyklar till jobbet och hur många gånger i veckan det funkar och du mår bra av att träna.

 

Så idag blev det ingen fika för min del, och stegräknaren har redan fått jobba mer än den gjorde på midsommarafton:) Hur ser det ut för dig?

Livsstil Motivation Träning

Del 4 i bloggserien om träningsglädje – Henric Wacha. Cyklist och del i team Mustasch 2018

Bloggserie - träningsglädje

Då var det dags för näste träningsprofil och inspiratör i bloggserien om träningsglädje. Denna gång ingen mindre än cyklisten och team Mustaschmedlemmen – Henric Wacha.

När jag frågar Henric om vilken som är hans primära träningsform så svarar han all form av träning. Har man varit intresserad av sport/idrott hela livet så har man! Men de senaste 10-12 åren har Henric verkligen tränat mer dedikerat. Initialt handlade det mycket om att hålla formen och förbereda sig inför skidsäsongen då han successivt började med alltmer Touring – d.v.s. med hjälp av stighudar ta sig till platser dit liftarna inte går. Då blev det mycket löpning eftersom det är ett enkelt och smidigt sätt att träna. Successivt har Henric liksom tidigare träningsprofil Tove Langseth gått från löpning till cykling. Mer om den resan nedan – håll till godo!

 

Berätta mer om hur passionen för långdistanslöpning väcktes?

Jag älskar löpning på grund av dess enkelhet – Det är snabbt, enkelt, flexibelt, går alltid att få ihop pass samt att man inte behöver så mycket prylar. Jag började träna mer ordentligt för ca. 10-12år sedan inför skidsäsongen och kände en markant skillnad det året från föregående år.

Det som sedan kom att fascinera mig var just känslan när man närmar sig gränsen för att energin börjar ta slut, och hur man kan pusha den gränsen framför sig med träning, förberedelser samt energiintag under själva aktiviteten. Ju mer man börjar grotta ner sig i allt desto mer intressant blir det. Min erfarenhet när det kommer till t.ex. maraton så börjar det verkliga loppet först en bra bit in i tävlingen. För mig vid ca 3 mil – Här någonstans börjar kroppen att uppföra sig lite annorlunda. När kolhydraterna är slut behöver kroppen något annat, vilket då blir fett. Den känslan hittar man i alla idrotter/sporter där aktiviteten håller på i 2tim eller längre. Jag stöter ofta på människor som har en uppfattning att långdistanslöpning sliter och bryter ner samt att skador blir mer frekvent. Alla är vi ju olika och har olika förutsättningar, men givetvis frestar det på om man som otränad går ut och springer ett maraton. Det tar tid att träna upp kroppen för sådana påfrestningar och man måste vara villig att investera lite tid. Men känslan att gå i mål på ett längre lopp är fantastisk och då är det värt alla timmar man lagt ned på vägen dit.

Berätta om skiftet från löpning till cykling?

Efter många år i löparspår och ett antal marathonlopp, varav de två senaste under 3tim, kändes det som att jag behövde en nytändning. Då jag har många passionerade cyklister runtomkring mig – familjemedlemmar, kollegor, grannar m.fl. så föll det sig ganska naturligt att jag växlade över till cykling. Den avgörande faktorn var när jag fyllde 40år 2016 och fick en fin racer av min fru. Detta blev det definitiva skiftet och startskottet då jag kände att jag ville lägga all träningstid på cykling och inte löpning. Skiftet var dock inte helt smärtfritt – efter ha varit ganska duktig på löpning så var det i princip som att börja om. Den perioden var relativt svår att förhålla sig till och en viss frustration infann sig. Det som främst gjorde att jag relativt snabbt kom igång var att jag cyklade så mycket med andra som jag kunde, samt att jag efter första säsongen gjorde ett test på Aktivitus i Frösunda vik. Där fick jag sedan ett 16 veckors program som var skräddarsytt utifrån mig som jag sedan följde under hela vintern 17/18. För mig blev det en vändpunkt i att få hjälp i hur jag skulle träna för att bli starkare samt att lära mig se hur varje pass har en funktion. Allt är ju roligt om man ser eller känner att man gör framsteg och att resultaten kommer oavsett vad man håller på med.

Berätta om Team Mustasch och vad de gör?

En organisation som heter Abloc som består av elitcyklister startade detta initiativ för ca 3 år sedan med några av sina sponsorer. Deras motto var att cykla snabbt och snyggt men framför allt vara goda förebilder och ambassadörer för cykelsporten. Då personer i deras närhet hade drabbats av prostatacancer så beslöt de sig för att uppmärksamma detta och samla in pengar i samband med att de cyklade. Arenan för detta blev Vättern Runt. Med deras förflutna som elitcyklister i Sverige attraherade de även andra elitcyklister som ansåg att detta var något man ville vara en del av och team Mustasch bildades. Varje år får 15 glada/starka cyklister vara med i teamet efter att de ansökt om just detta. Jag fick förmånen att få vara med i år vilket var helt fantastiskt! Teamet fick den snabbaste tiden runt Vättern på imponerande 6:48. Den stora skillnaden som jag upplevde med dessa eldsjälar var att de även lyckats skapa en väldigt fin och genuin atmosfär där man känner sig välkommen även om man inte är på samma nivå rent sportsligt. Så är man intresserad av att börja cykla så är deras camps helt fantastiska och passar alla – oavsett om man är nybörjare eller elit. Organisationen växer och engagemanget kring initiativet växer kontinuerligt. Andra året samlades drygt 200 000kr in – 2018 är målet 300 000kr som oavkortat går till Prostatacancerförbundet. Hatten av till gänget bakom ABLOC. Insamlingen är igång ett bra tag till så var gärna med och bidra med en krona eller två!

Team Mustasch – Starkt gäng med stort engagemang!

Vad betyder träningen för just dig? Vad ger den?

Den betyder såklart väldigt mycket och är något jag vill prioritera – Det har resulterat i att jag lagt av med andra fritidssysselsättningar som tar mycket tid och jag får ofta frågor om jag tycker att det är värt det. Nu tycker jag ju att det är kul och vill prioritera träning, så då ser jag det inte som någon uppoffring alls.

Mitt syfte med träning har varit delad – dels att röra på mig och få alla de positiva effekter som de innebär men också en stund då man får stänga av en del tankar från arbete m.m. Ibland väljer jag lugna distanspass där syftet är att hålla på lite längre. Då kan man tänka och reflektera mycket om man vill, men så fort man ökar intensiteten så fokuserar man bara på att klara nästa intervall. Träning är en fantastisk ventil till vardagsstressen.

Hur mycket tränar du per vecka?

De varierar men en bra vecka 10-12 timmar. Det blir tidigt på lördag/söndag morgnar – lunchpass och ibland kvällspass för att inte ta tid från familj och arbete. Då jag precis som många andra har svårt att få ihop tiden så gäller det också att optimera sin träning och där har Aktivitus varit min stöttning.

Hur motiverar du dig att träna om du har en ”sämre” dag?

Allt handlar om inställning och precis som allt annat så har man bra och dåliga dagar. För min del har motivatorn alltid varit att jag anmält mig till ett lopp som sedan varit sporren att ta sig i kragen och masa sig ut. När man väl kommer in i det så vet man att det oftast bara är de första 5 minuterna som är jobbiga, sen när man blivit varm så flyter det på rätt bra. Ibland kan jag välja tillfällen då det kanske regnar eller snöar faktiskt. Känslan efteråt är alltid så mycket bättre! Viktigt att tänka på när man har dåliga dagar – vilket alla har – är att det är mycket bättre med ett ”sämre pass” än att träningen inte blir av alls. Alla pass ger något.

Har du tips till någon som inte tränar – hur kommer man igång och hittar inspirationen?

Tror det är viktigt att hitta och definiera sin målsättning först med vad man vill nå och få ut av sin träning och alltid tänka långsiktigt. Att ha rimliga mål. Det är väl rätt ofta som man i början av det nya året eller efter semestern sätter igång lite för hårt med träning och kost och upplever det som väldigt ansträngande – för att sedan efter redan ett par veckor lägga av och falla tillbaks i gamla vanor. Försök hitta en träningskompis, grupp eller annat sammanhang. Det är alltid enklare att pallra sig iväg om man bokat en tid med andra. Det handlar väldigt mycket att komma över första tröskeln – kanske 2-3 månader – sedan brukar det rulla på. Andra hindret brukar kunna vara en semester som gör att man kommer ur rutiner eller att man blir sjuk. Många upplever det som väldigt jobbigt att komma tillbaka efter ett uppehåll så här måste man kanske pusha sig lite extra!

 

WOW – vilken otroligt inspirerande läsning och resa du bjuder på Henric. STORT TACK för att du ville vara med och både berätta om team Mustasch och det fina engagemanget samt motivera och inspirera andra med din träningsfilosofi!

Vill ni läsa tidigare bloggar i serien hittar ni dessa här: 

Tove Langseth

Niclas Melin

Ulrika Stenström

SparaSpara