Hudhälsa: Visste du att socker kan förvärra acne och får hyn att åldras snabbare?

”Söt som socker” är ett brukbart talesätt men det gäller inte när det kommer till huden. Foto. Pixabay.com

Att socker är skadligt för kroppen vet vi sedan länge. Men visste du att socker även kan förvärra hudproblem som acne och får hyn att åldras snabbare?

”Söt som socker” är ett brukbart talesätt men det gäller inte när det kommer till huden.
– Socker påverkar huden riktigt negativt och det som sker när man äter för mycket socker är att det uppstår en process som kallas för ”glykering” … Enkelt förklarat bryter denna process ner hudens proteinercollagen och elastin som påverkar hudens fasthet och elasticitet. Resultatet av glykeringprocessen är att vi får en åldrad hud i förtid.
Det som också händer, när vi äter mycket socker, är att vi göder inflammationer.
Har man problem med acne och finnar eller röd hud, rosacea eller perioral dermatit kan de problemen förvärras avsevärt på grund av för mycket intag av socker, säger hudterapeuten Annica Forsgren Kjellman i Nyhetsmorgon när temat är ”sugar face”, ett uttryck i hudterapeutvärlden som sammanfattar de tillstånd i huden som orsakas av för mycket socker.

Glykering – det här händer med huden

Glykering är en biokemisk process där glukos (socker) binds till proteinmolekyler och bildar så kallade Advanced Glycosylated End products (AGEs), eller som på svenska benämns Dysfunktionella Proteiner.

Sockrets favoritprotein att fästa vid är kollagen. Kollagen är hudens byggsten och stödvävnad, som gör den fast, slät och spänstig. Huden utgörs nästan helt och hållet av kollagenfiber. Ju mer socker du får i dig, desto mer AGE byggs upp i din hud. När kollagenet och andra viktiga proteiner smälter ihop med sockermolekylen, blir de svaga och osmidiga och kan inte göra sitt jobb (tänk hur klibbigt socker blir när de smälter). Detta syns på huden som rynkor, slapphet, förlust av lyster och ökad risk för celluliter.
[Källa]

Hudterapeutens tips för en yngre hy

Minska på sockret  och börja laga maten från grunden för att undvika dolda sockerfällor som finns i korv, flingor och juicer med mera.
2. Använda bra serum som är särskilt framtagna för att förhindra glykationsprocessen. Produkter gör att collagenet inte stelnar och blir  stumt.
3. Använda lätt make up och bronzers som inte lägger sig som lager i linjer och rynkor.

Satsa på god och vällagad mat… Bild. Pixabay.com

4 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.