Läkaren: “Så föryngras hjärnan med hjälp av promenader”

Visste du att hjärnan krymper under livet? Faktum är att hjärnan är som störst när man är i 25 årsåldern. Efter det krymper den en halv procent per år. Nu har det visat sig att du kan vända denna process med hjälp av raska promenader 3 gånger i veckan. Foto. Shutterstock

Visste du att hjärnan krymper under livet? Nu har det visat sig att du kan vända denna nedåtgående process med hjälp av regelbundna promenader. 

Det här händer med hjärnan när vi åldras:

Hjärnan är som störst när vi är i 25 årsåldern. Efter det krymper den en halv procent per år. Hippocampus, hjärnans minnescentrum, krymper ÄNNU mer och cirka 1 procent per ås.
Effekten av att hjärnan krymper är att vi fungerar allt sämre i takt med att vi blir äldre. Den här processen trodde man tills alldeles nyligen var oåterkallelig, att det inte gick att göra någonting åt den – att loppet var kört.  Men faktum är att det har visat sig att konditionsträning kan bromsa den här utvecklingen på hjärnan och till och med vända den!

 Studie: “Två år yngre på ett år, med hjälp av promenader”

När testgrupper har fått promenera (pulshöjande) 3 gånger i veckan, 45 minuter per gång och under 1 år har det visat sig att krympningen inte bara bromsats utan att den vänts till en tillväxt. I den här studien blev hjärnans minnescentrum Hippocampus växte till och bli 2 % större. Istället för att åldras ett år hade hjärnan föryngrats 2 år med hjälp av regelbunden fysisk aktivitet i form av pulshöjande promenader. Det visar hur fantastiska effekter på hjärnan träning faktist har.
Med det sagt, du har ALLT att vinna på att vardagsmotionera och hålla dig fysiskt aktiv!

Källa: Hjärnstark av Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare. 

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.