Studie: Hundägare löper mindre risk att drabbas av hjärtinfarkt

Hunden är människans bästa vän och nu även en livlina. . Foto. Shutterstock

Den sociala närheten från hunden gör oss mindre stressade. Nu har forskningen kommit fram till att hundägare löper 36 % mindre risk att dö av hjärtinfarkt! 

Till grund för detta precisa påstående ligger en stor svensk studie från Uppsala Universitet. Man vet inte exakt varför det är så. Motion har såklart en naturlig positiv inverkan. Men av kanske av ännu större betydelse, är den sociala- och fysiska delen, som dämpar stress och oro.

Hunden som terapi

Djurterapi har visat sig vara effektivt på personer som lider av psykisk ohälsa. I Sverige har till exempel patienter med ångest och depression fått prova på att vistas på gårdar i naturen, där de har rehabiliterats med hjälp av hästar och ridning. Och då även umgänge med hundar ökar utsöndringen av må bra-hormonet oxytocin, som tros lindra nedstämdhet och smärta.

På Miami University i USA har studenter tillgång till så kallade “terapihundar” under tentaperioderna, då hemlängtan och den mentala pressen är som störst.

Fysisk närhet är viktigt, och det har visat sig att spädbarn som får fysisk närhet  blir mindre stressade och tryggare som vuxna.
Det handlar inte bara om att vi mår bra utan sätter biologiska avtryck på cellnivå.
Med andra ord –  fysisk närhet är viktigt, så det är bara att krama på och må bra.

Alltså mindre lajks och mer kramar!

Källa. TV4 Nyhetsmorgon

Läs mer om hur vi kan påverka hälsan med epigenitik
Ta kommandot över din hälsa med smarta livsstilsval

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.