mat Okategoriserade

Mat: Topp 10-lista över mina favoriträtter

Mat: Topp 10-lista över mina favoriträtter

”Något enkelt, något gott och något som går snabbt att laga”, det var under många år våra mat- och middagskriterier. Våren 2018 lades ytterligare ett kriterium till, nämligen hälsosamt/nyttigt. Varje gång som jag frågade min man om vad vi skulle äta till middag så svarade han likt citatet ovan. Det blev så pass välanvänt att det har blivit ett stående skämt i denna familj så fort det divideras om vad som skall ätas. Jag har lagat så mycket mat det senaste halvåret att jag skulle kunna skriva en hel receptsamling eller kokbok; ”Ingelas nyttiga, enkla, snabba och goda”, typ. Nedan följer mina 10 favvorätter (utan inbördes ordning), anpassade för 4 personer.

Mat: Topp 10-lista över mina favoriträtter

Grönsaker är det givna tillbehöret till alla mina rätter även om det inte står preciserat i receptet

Grillad kycklingfilé med mangosalsa

Jag älskar denna mangosalsa då den har den perfekta balansen mellan sött, syrligt och hett. Att det är i koriander i salsan gör inte saken sämre, men är givetvis valfritt.

4 Kycklingfiléer

Kryddblandning: Peppar, flingsalt och chili-/cayennepeppar

Mangosalsa:

1 st mango

1 röd chili

1 liten gul lök

0,5 kruka koriander

0,5 lime

Salt och peppar

Vänd kycklingen i kryddblandningen och stek den därefter i panna tills att den har fått en fin yta. Färdiglaga filéerna i ugnen tills dess att de har fått en innertemperatur på 72 grader. Skär den färska mangon i sockerbitsstora kuber och blanda samman med finhackad chili och gul lök. Klipp därefter i koriander. Riv skalet av en halv lime samt pressa därefter i saften. Smaksätt med salt och peppar.

Mat: Topp 10-lista över mina favoriträtter

Laxbiffar med blomkålscouscous

Detta recept är med inspiration från ett av Viktklubbs recept, men har modifierats till att bli biffar istället för laxfilé.

Laxbiffar:

500 g laxfilé

1 gul lök

0,5 tsk fiskfond

Citronpeppar

Sås:

2 dl turkisk yoghurt

1 vitlök

Pressad citron efter behag

0,5 tsk dill

Blomkålscouscous:

500 g blomkål

0,5 msk olivolja

0,5 citron

1 tsk dill

Salt och peppar

Finhacka laxen och blanda samman med löken som har rivits på den grova sidan på rivjärnet. Krydda med fiskfond salt och citronpeppar.  Forma till biffar och stek i lät oljad panna.

Riv blomkålen på den grova sidan på rivjärnet och häll därefter detta ner i saltat kokande vatten. Låt koka i 3 minuter. Häll bort vattnet och blanda därefter ner olja citronsaft och dill. Smaka eventuellt av med salt och peppar.

Serveras med valfria grönsaker samt dill- och citronyoghurt.

Mat: Topp 10-lista över mina favoriträtter

Kyckling med glasnudelsallad

Det här receptet är en inspiration från Jennie Walldéns originalrecept, men jag har bytt ut vissa av ingredienserna så att det passar hela min familjs smaklökar.

2 kycklingfiléer skurna i strimlor

1 msk soja

300 g glasnudar

Dressing:

2 msk rapsolja

2 st lime (finrivet skal och saft)

4 msk fisksås

1-2 msk honung (beroende på grad av sötma som önskas)

1-1,5 msk finriven ingefära

2 klyftor finriven eller pressad vitlök

Ev. 1 msk finskuren röd chili

Sallad:

0,5 Strimlad spetskålshuvud eller vitkål

75-100 g sugarsnaps

1 knippe vårlök eller 2 sommarlökar

1 morot

1 påse blandsallad av önskad sort

0,5 kruka koriander

Ev 0,5 dl grovhackade jordnötter

Fräs kycklingen tillsammans med soya. Lyft därefter ur kyckling och fräs kål och sugarsnaps i samma panna. Blanda därefter ner kycklingen i stekpannan och låt svalna något.

Häll upp påsen med blandsallad i en stor skål och tillsätt den rivna moroten och den hackade vårlöken. Addera kyckling/kål/sugarsnaps-blandningen och avsluta med att hälla över dressingen. Blanda väl och toppa därefter med koriander och jordnötter.

Mat: Topp 10-lista över mina favoriträtter

Blomkålsallad

Ett av mina absoluta favoritrecept som funkar precis som den är eller som tillbehör till grillat, julbordet, fredagskycklingen m.m. För recept, klicka här!

Mat: Topp 10-lista över mina favoriträtter

 

Lättlagad fiskgryta á la Bouillabaise

Detta recept är en förenklad variant av min annars stora favoritgryta, nämligen bouillabaisse.

400 g torsk

Ca 150-200 g skalade räkor

1 gul lök

0,5 fänkål

1-2 vitlök

1 grönsakbuljongtärning

500 g krossade tomater

0,5 tsk kumminfrö

Salt och peppar

Skär fänkålen i strimlor och löken i klyftor. Fräs i gryta tills dess att fänkålen och löken börjar bli lätt mjuk men har en fortsatt hård kärna. Tillsätt vitlök och låt fräsa i någon minut, addera därefter krossade tomater, grönsaksbuljong och kumminfrö. Tillsätt eventuellt vatten för att få mer vätska i grytan. Salta och peppra efter behag.

Mat: Topp 10-lista över mina favoriträtter

Kycklingfärsgryta

Orientalisk kycklingfärsgryta med myntayoghurt. För recept, klicka här.

Mat: Topp 10-lista över mina favoriträtter

Osötad pulledchicken

I detta recept kan kycklingen bytas ut mot fläskkött så har man en pulledpork istället.

3 st kycklingfiléer

2 gula lökar

1 äpple

1 vitlöksklyfta

BBQ-sås:

1,5 msk olivolja

0,5 msk chilipulver (eller efter behag beroende på önskad styrka)

2 pressade vitlöksklyftor

1 tsk spiskummin

500 g krossade tomater

1 msk äppelcidervinäger

1 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar

Lägg kycklingfilén i en gryta med ugnssäkert lock. Skär det skalade äpplet och löken i klyftor som därefter fördelas ovan kycklingen. Häll över BBQ-såsen. Tillagas i 150 grader i ca 3 timmar. Innan servering; ta upp och dela kycklingköttet i bitar med hjälp av två gafflar, eller skär det i tunna strimlor. Lägg ner köttet i en ugnssäker form, öka temperaturen till 200 grader och vrid på ugnens övervärme/grillfunktion och låt kycklingen få en grillyta i ca 10 minuter.

Servera kycklingen i salladsblad toppad med valfria grönsaker och en yoghurtsås innehållande vitlök, svartpeppar och en skvätt honung.

Mat: Topp 10-lista över mina favoriträtter

Kesoplättar med vaniljkvarg och bär

När familjen har pannkakstorsdag så har jag serverat mig själv dessa plättar. Det blir 10 st, vilket är nödvändigt eftersom jag inte får ha dem för mig själv.

2 ägg

250 g keso

1 msk fiberhusk,

Salt och kardemumma

Blanda samman ingredienserna och mixa smeten slät med hjälp av en stavmixer. Stek därefter i lätt oljad panna eller plättlagg. Serveras med vaniljkvarg och bär

Mat: Topp 10-lista över mina favoriträtter

Halstrad torsk med frästa grönsaker

En enkel men väldigt god fiskrätt där grönsakerna kan varieras i oändlighet.

400 g torskfiléer eller torskrygg

0,5 fänkål

1 rödlök

75 g sugarsnaps

100 g cocktail- eller körsbärstomater

Salt och peppar

Sås:

2 dl Turkisk yoghurt

1 tsk dill

Citron efter behag

Salt och peppar

Krydda torsken med färskpressad citron, salt och peppar. Stek därefter fisken i torr (alternativt lätt oljad) panna. Strimla fänkål och rödlök och fräs därefter i panna tillsammans med sugarsnaps. Avsluta med att vända ner halverade körsbärstomater. Servera med citronklyfta samt dill- och citron yoghurt.

Mat: Topp 10-lista över mina favoriträtter

Italiensk köttfärssås

Familjen önskar helst bli serverad en köttfärssås som innehåller grädde, men icke sa nicke, i detta hem serveras istället min tomatbaserade köttfärssås med smak av Italien.

400 g köttfärs

2 gula lökar

2 vitlökar

500 g krossade tomater

2 färska tomater

0,5 kruka färsk basilika

1 st grönsaksbuljongstärning

Salt, peppar

Fräs köttfärsen och pressa därefter i vitlöksklyftorna samt tillsätt den gula löken. Häll över de krossade tomaterna, buljongtärningen samt salt och peppar. Tillsätt basilika och låt koka tills dess att löken har mjuknat. Avsluta med att vända ner de färska tomaterna.

Mat: Topp 10-lista över mina favoriträtter

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply