Ledarskap

Ta fram din inre kritiker

Här kommer en sanning som jag tror att vi alla mår bra av att påminna oss själva om.

Allt det vi ser och upplever i sociala medier ÄR inte är den totala verkligheten. Jag vet, det är ingen nyhet men jag tror att vi ändå bör påminna oss själva om detta då och då eftersom att det är lätt att våra automatiska tankar kickar igång när vi skrollar i våra flöden.

Överallt, I reklam, filmer och I musik, matas vi med budskap om hur vi ska se ut, väga, hur ofta vi ska ha sex, uppfostra våra barn. Vi är biologiskt betingade att lita på det våra ögon ser. Men vi får inte glömma att delar av vår hjärna fortfarande fungerar som den gjorde för miljontals år sedan, när vi levde på savannen. Designad för att hitta potentiella hot och faror.

Detta gör att det kan bli jobbigt att leva I en värld som är så noggrant regisserad, redigerad och retuscherad som den vi lever i. Och om vi inte stannar upp är det lätt att vi per automatik börjar jämföra oss med andra, att vi fastnar i otillräcklighetskänslor eller glider ifrån den vi faktiskt är för att få andras bekräftelse.

Att börja ifrågasätta

Det jag uppmanar dig till är att träna på att använda ditt kritiska tänkande. Som självklart inte handlar om att bli en pessimist utan om att välja att tro på det som faktiskt gynnar dig och våga ifrågasätta och gå emot ideal, normer och andras värderingar.

Kritiskt tänkande kan handla om att ifrågasätta dem budskap vi får i sociala medier, i reklam och det andra säger till oss. Ibland handlar det också om att ifrågasätta oss själva. Exempelvis om du bär med dig en gammal självbild som talar om för dig att du inte duger.

Om du, precis som jag och säkerligen många andra, vill stärka din motståndskraft och slippa mäta oss utifrån konstgjorda bilder och lögner om vad som är normalt och vad som bringar lycka kan du börja med att fundera över och besvara följande frågor nästa gång du skrollar i ditt flöde eller ser en annons på TV.

1.     Ser jag något som är på riktigt?

2.     Återger de här bilderna en verklighet eller en fantasi?

3.     Återspeglar de här bilderna och budskapet en sund livsstil eller förvandlar de min kropp min familj, min relation eller min självbild till objekt och handlingsvaror.

4.     Vem gynnas av att jag ser de här bilderna och köper de här budskapen?

Jag får själv påminna mig om detta då och då. Låt oss hjälpas åt. Både genom att utveckla vår inre kritiker och visa upp det som är DU.

1 Comment

  • Reply
    Boktips #2 – Jenny Gustafsson - I am ready
    17 april, 2018 at 05:37

    […] du blev inspirerad av mitt inlägg om att träna upp din motståndskraft och bli bättre på att tänka och framför allt känna mer själv istället för att lita för […]

  • Leave a Reply