Self-care tips

Övning i förlåtelse

Hur ofta känner du dåligt samvete? Skam? Skuld?

Jag tror personligen inte att det finns något så förödande för vår självkänsla, som att gå runt med skam- och skuldkänslor.

Skuld beskrivs som känslan av att ”jag har gjort något fel”. Skam är känslan av ”jag ÄR fel”.

Vi kommer oundvikligen att känna både skam och skuld i perioder, det är inget konstigt i sig. Det signalerar att vi har moral i kroppen och bryr oss om oss själva och andra. Däremot vill jag trycka på vikten av att stanna upp och uppmärksamma dessa känslor hos dig själv så att du också får möjlighet att ta hand om dem.

När du ser till att ta hand om dem, som egentligen kan översättas till, att känna dem, utan att behöva agera utifrån dem, kan du se det som att du tömmer en ryggsäck du bär på. Som gör att du inte har med dig dessa känslor av att göra och vara fel. Men om du inte stannar upp och tömmer ryggsäcken då och då, är risken stor att dem här känslorna får ta över och kan komma att prägla dig och dina val. I sin helhet växer dem till en känsla av otrygghet och brist på egenvärde.

Tömma ryggsäcken

Hur gör du då för att tömma ryggsäcken? Jo, du övar dig i att säga förlåt. Precis som den här övningen i tacksamhet kan förlåtelse-övningen genomföras ofta, varje dag om du vill.

  1. Sätt dig där du har lugnt och ro
  2. Ta några djupa andetag
  3. Hitta sedan något som passar in under meningarna nedan och be om förlåtelse för detta. Antingen genom att du säger det högt eller skriver ner det
  • Be om förlåtelse för något i det förflutna, något du har gjort, sagt eller kanske ett löfte du brutit.
  • Be om förlåtelse för något i nutid, något du gör, säger, ångrar just nu eller som du inte gör men ”borde”.
  • Sedan ber du om din förlåtelse för det du kommer att göra. Här kanske du inte vet exakt vad och det spelar ingen roll. Det är alltid bra att pytsa in på vårt eget pluskontot. Att vara på vår sida, oavsett vilka snedsteg eller fel du kommer att göra. För vi är bara människor, med fel och brister. Och det nog det viktigaste av allt. Vetskapen om att du kan göra fel, men du är aldrig fel.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply