Personligt ledarskap

Vill du stärka din självkänsla?

Det förmodar jag att du vill.
Här kommer en lista på saker du kan göra idag:
  1. Skapa stunder för dig själv där du gör det du tycker om. En ren kärlekshandling till dig själv är att bara avsätta egen tid
  2. Sätt gränser. Var så tydlig som möjligt med gränser gentemot andra och dig själv. Minst lika viktigt är att öva på att ta ansvar och inte gå in i försvarsställning per automatik. Även om det är ett sätt att skydda på oss bygger det upp skam om vi innerst inne vet att ansvaret är vårt eget.
  3. Ifrågasätt dina negativa tankar om dig själv. Det är viktigt att oavsett vad dem säger, bemöta oss själva med förståelse och självmedkänsla. En grundregel är: slå aldrig på dig själv. Var rättvis men hård mot din inre kritiker.
  4. Tillit alla känslor. Vi kan inte rå för det vi känner, Känslor har med minnen, erfarenheter och återsimuleringar att göra. Öva dig i att skilja på känslan och verkligheten istället. Men att trycka bort känslor är inte vägen att gå. Dem försvinner för stunden men nästa gång du står i en situation som påminner om denna, kommer dem tillbaka ännu kraftigare. Så öva på att uttrycka och ladda ur istället.
  5. Ge dig själv ömhet. Det kan vara att krama dig själv eller stanna upp och tillta dig att känna det du gör just nu, precis som beskrivet ovan.
  6. Jämför dig med andra på ett sunt sätt. Oundvikligen kommer vi att jämföra oss med andra, det är naturligt. Det viktiga är inte om du jämför dig eller inte utan hur. Döm inte dig själv utifrån andras mått. Utan konstatera mer vad skillnaderna är och om det är något du upplever att du vill ha som någon annan har eller vill förstärka en egenskap. Det är okej. Då jobbar du på det. Men du slår aldrig ner på dig själv i jämförelse med andra. Använd andra som inspiration i din egen utveckling.
  7. Försök att skapa goda vanor. Vad får dig att mår bra? Är det träning, bra mat eller att umgås med vänner? Gör sådant som stärker dig och för med sig glädje.
  8. Och sist. Omfamna dina brister och smärtor. Inget är så befriande och stärkande som att börja acceptera att vi är ofullkomliga men värdefulla ändå. Tänk dig själv. Vilken person skulle du föredra att vara med, en person som strävar efter att vara och göra allt perfekt? Eller en person som älskar sig själv oavsett och som vågar visa sin mänsklighet genom att prata och visa även sina fel och brister? Vad är viktigast, egentligen?

<3

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply