Andas in ”fuck it” andas ut ”let that shit go” – om stress och personlig utveckling

Del två av Anki Ströms artikelserie om stress. Läs intervjun med beteendevetaren och mindfulness coachen Sille Nyborg.

När vi pratar om stress relaterar de allra flesta till att ha för mycket att göra, att tiden inte räcker till eller att kraven är för höga. Jag har coachat människor och jobbat med personlig utveckling i snart 4 år och hävdar att det finns en djupare aspekt av stressrelaterad ohälsa som är än viktigare att prata om. Den att springa ifrån sig själv, tappa kontakten med sin inre röst och värderingar för att till slut leva sitt liv utan att veta vem du är längre. Något skaver, livet känns tomt och innehållslöst och din mothandling blir att prestera ännu mer, bättre och anpassa dig lite till för att passa in och duga. Du hamnar i en ond cirkel av överprestation där du istället för att stanna upp och återknyta kontakten med dig själv springer ännu längre ifrån och till slut möter den berömda ”väggen” eller vilket begrepp vi nu än väljer att använda. Energin, orken tar slut eller som Sille Nyborg säger – din inre GLÖD.
Text. Anki Ström Foto. Pixabay.com 

Sille Nyborg är beteendevetare i botten och har jobbat länge med kommunikation i förändringsprocesser i stora organisationer. Hon är också utbildad coach och driver företaget Mental Boogie sen april 2017. För 6 år sedan blev hennes mamma sjuk och gick bort vilket blev starten på en personlig resa och process när Sille började fundera på vad hon ville ha ut av livet med känslan av att mycket är bra men ändå är det något som fattas.

Läs även Stress – vår tids stora hälsohot 

Jag började titta på mig själv, hur jag använder min energi, min kompetens och vart har jag mitt fokus. Jag kom fram till att jag har väldigt mycket som verkar för mig men ändå känns det som att jag springer, springer och springer och aldrig blir riktigt nöjd eller uppfylld. Så jag började gå kurser, coachutbildningar och kom in på en resa med personlig utveckling och insåg att ”vänta nu, jag har ju inte haft mig själv i fokus” utan alla andras behov. Och på den vägen började jag upptäcka att den här ihåliga känslan kanske beror på att jag inte riktigt har kontakt med vem jag är och vill vara. Jag behöver bejaka det som jag behöver för att må bra och inte bara jämka med vad andra tycker hela tiden.

Sille kom i kontakt med andra kvinnor i olika sammanhang och insåg att de kunde vara ett betydande stöd på hennes personliga resa. Hon menar att det finns en väldig kraft i ”kvinnlig connection” men att vi kvinnor i hög grad trycker ner både oss själva och andra istället så att vi kan ”känna oss stora” eller slippa att känna oss små i jämförelse. Men vad händer om vi istället börjar bejaka varandra och oss själva.

Jag har haft lite som ett tema att kvinnors potential är vår tids största outnyttjade naturresurs. Om vi kan sluta hålla ner oss själva och försöka hålla andra kvinnor små. Det finns så mycket tävling mellan människor.

Du kanske även gillar Möt “vinterdeppen” med acceptans och aktivering 

Sille bestämde sig för att testa alla sina kunskaper och tog i våras fram en kurs som heter GLÖD. Ordet GLÖD refererar Sille till källan som finns inuti oss alla, som brinner och ger kraft till att övervinna hinder och ta oss an utmaningar. Det är vår inre glöd som attraherar människor, upplevelser, möjligheter och samarbeten. Kursens syfte är att hjälpa människor att skapa riktning i livet genom att ”komma från knoppen ner i kroppen”, förstå sina känslor och jobba med vårt inre motstånd när vi vill någonting och framför allt kunna stå för den vi är och vara ok med det. Det handlar om att flytta vårt fokus in i oss själva istället för att ha det utanför.

Vi diskuterar sambandet mellan kvinnor, överprestation och utmattning eftersom kvinnor i högre utsträckning än män drabbas av stressrelaterad ohälsa.

Vi lever i en tid när vi jämför oss väldigt mycket med andra och mäter våra prestationer utifrån vad andra sätter för betyg på dem. Mycket av det här med överprestation handlar om att NÄR du har fokus därute kanske du inte har förmågan att varken se eller bejaka dina egna behov. Det blir en kamp inom dig själv – vems behov ska jag tillfredsställa nu? Har jag gjort det tillräckligt, är jag bra nog? Duger jag? Det blir ett konstant jagande på den här uppfylldheten som vi egentligen bara kan få när vi placerar vårt fokus inåt i oss själva. Vi blir utbrända när vi hamnar i ett mindset av att jag ska bara göra lite till. Jag ska göra det här för jobbet och det här för mina barn. Och inget fokus på om jag har fyllt på mitt batteri eller bara tömmer det.

Sille berättar att hon själv levt med en enorm inre stress av att inte räcka till och inte duga. Den stressen har successivt minskat i takt med att hon har bejakat sig själv mer eftersom ”känslan av att inte duga äter upp en”.

Du kan vara en extremt högpresterande person men du har absolut ingen glöd för att du är urlakad. Det går att prestera under enorm stress och jag är förvånad över hur mycket vi egentligen klarar av. Framför allt vi kvinnor är mästare på att pressa oss själva, må dåligt och ändå hålla skenet uppe. Men vad händer med vår glöd och hälsa över tid? Och vad ger det när du är sådär enormt urlakad att gå till gymmet och köra ett hårt träningspass när det du egentligen behövde var att lägga dig en stund och andas några minuter.

Sille framhäver vikten av att vi måste våga prata om saker när vi känner oss stressade eller har det svårt. Mycket av det vi alla upplever som tungt eller svårt är en naturlig del av livet och genom att dela med andra, hitta igenkänning och få förståelse minskar känslan av att vara ensam och utelämnad. För när vi blir stressade blir vi rädda vilket ökar stressen ännu mer, kanske vi till och med börjar gömma saker för vår omgivning. ”Det är svårt att läka när vi går med allting själva”.

”Det är en jäkla utmaning att vara i den faktiska verkligheten vilket alla som provat mindfulness kan känna igen sig i – och inte i dem historierna som vi har skapat om verkligheten. Vi förskjuter det som är vår verklighet som något fult och fel, när det egentligen är helt normalt. Vi behöver prata om stress och psykisk ohälsa.

Yoga och meditation har varit och är viktiga inslag för Sille på vägen att hitta inre fokus även om hon är lite av en periodare. Jag frågar om hon har några tips för människor som vill försöka komma igång med enklare mindfulnessövningar för mer närvaro i vardagen. Precis som hon säger är det min egen erfarenhet att människor upplever det oerhört utmanande att vara i nuet i form av avslappning eller medveten närvaro.

”Perfection is bullshit – all you need is progress”

Gör det inte så märkvärdigt, till en prestation utan hitta din nyfikenhet till vad som finns inom dig och dyker upp.

Sille ger tips om en något annorlunda meditation som finns på youtube och heter ”Fuck it – let that shit go där du andas in på ”fuck it” och andas ut på ”let that shit go”. Den ger utrymmet till en mer lättsam form av övning, med glimten i ögat men där man faktiskt får kraft av de något tyngre ordvalen. Jag har självklart provat och rekommenderar den till alla som vill ge meditation en chans. För visst är det skönt att få svära ibland och tänka ”jag skiter i eländet” och i äkta ACT-anda välja att acceptera och sen släppa.

På den återkommande frågan i mina intervjuer ”Vad är hälsa för dig” svarar Sille att ”det är både mage, hjärta och muskler” som i att äta det som är välgörande för kroppen, lita på att kroppen är stark nog att göra det hon vill, att ha goda relationer där man kan vara sig själv.

Personlig utveckling är som sagt en process, en resa utan slut som handlar om att hitta sitt inre fokus och bejaka sig själv för den man är. Det handlar om att utvecklas i takt med nya erfarenheter och kunskaper om sig själv och livet. Att sluta jaga och landa i verkligheten som den är – utan filter.

”Perfection is bullshit – all you need is progress”

Faktaruta:

Andas in ”fuck it” andas ut ”let that shit go” – om stress och personlig utveckling

Namn: Sille Nyborg

Ålder: 52 år

Familj: söner 27 och 29 år, gift med deras pappa ”så vi har varit gifta i 100 år”.

Sysselsättning: eget företag sen i april 2017 – Mental Boogie

Bakgrund: beteendevetare och coach

Bor: Stockholm sen 30 år tillbaka men är ursprungligen från Danmark

Motto när livet går emot: ”Plötsligt händer det!” I insikt om att saker brukar gå mer som jag vill om jag släpper taget om HUR och NÄR, och litar på att saker händer när tiden är rätt.

Aktuell med: Planerar en vårkurs inom Glöd. Mer information om Sille och hennes kurs finns på hemsidan www.mentalboogie.com

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.