Barnpsykologen: “Så undviker du negativ morgonstress”

Barnpsykologen Jenny Klefbom tipsar om hur du bäst undviker negativ morgonstress. Foto. Pixabay.com

Alla drömmer vi om lugna trivsamma mornar och den perfekta dagis- eller förskolelämningen, även om det inte alltid blir som man vill. Särkilt när det är små barn inblandade.

– Vad man ska veta är att barn har mycket svårare att damma av sig obehagliga känslor än vuxna, och en dålig dagis- eller förskolelämning kan lämna en våt filt över hela dagen, säger barnpsykologen Jenny Klefbom i TV4 Nyhetsmorgon.

– Barn blir ledsna och stressade av konflikter och som vuxen behöver du därför ta ansvar för att stämningen i familjen och värna om barnens känslor. Som att till exempel kramas, säga förlåt och förklara för barnen vad som blev fel.

Du kanske även gillar Stress – vår tids största hälsohot

Jennys tips för att undvika morgonstress

Skaffa marginaler – var ute i tid: Med ett litet barn går det inte att stressa. Gå och lägg er i tid och gör ett körschema för morgonen. Man kan även göra detta till en rolig team building-aktivitet, där alla hjälps åt tillsammans. Ett spel som går ut på att komma i väg som är lustfyllt för barnen, istället för stress och skäll.

Ge barnen ansvar: Om man låter barnen göra det de faktiskt klarar av… ger dem ansvar, istället för att curla – hela familjen vinner mycket av det.

Läs mer Småbarnsåren –  så överlever du dem med hälsan i behåll

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.