Entreprenören och triathleten Joanna Swica: “Utmaningar ger mig kickar”

Joanna Swica delar med sig av en historia som innehåller en hel del framgångar men också perioder då kroppen sade i från. Möt tjejen vars motto är att välkomna kaoset. Foto: Privat

Joanna Swica är uppväxt på den skånska myllan, strax utanför Ystad. Hennes rötter finner vi egentligen i Polen, vilket Joanna tycker sig vara fördelaktigt i hur hon tagit sig fram. ”Den polska mentaliteten innebär att man tar för sig”, menar hon.

Just att ta för sig har Joanna verkligen gjort. I dag kan den 31-årige svensk-polskan stoltsera med ett gediget cv, efter att ha gjort karriär inom hotell-, flyg-, bil- försäkrings- och telekombranschen.

– Jag är alltid öppen för möjligheter men agerar utefter min magkänsla. Jag är en sådan person som kickar igång på utmaningar. Det får gärna hända saker hela tiden, säger Joanna Swica.

Nu har Joanna antagit flera nya utmaningar, och i dag kan hon kalla sig alltifrån triathlet till grundare av Friendcation samt ambassadör för välkända varumärken så som Kia och Reebook.

Den stora frågan är alltså… Hur hinner du med allt?!
– Allt handlar om att prioritera. Jag försöker finna begränsningar och gör det som jag själv tycker är roligt. Det är klart att saker och ting får väljas bort, men i och med att jobb är det som driver mig – går det i första hand. Tidigare ville jag att allt skulle vara helt perfekt innan jag var nöjd. Nu har jag lärt mig att inte hänga upp mig på saker, om det inte är perfekt. Det fanns en tid när allt var ett stort kaos, berättar Joanna.

Under de senaste tre åren arbetade Joanna dubbla skift med sitt eget företag, och sin anställning på SOS International, samtidigt som hon satsade på triathlon. Det fick henne till att balansera på den berömda gränsen, men tog ett beslut om att satsa på sitt eget och tillåta sig själv att våga.

– Det var inte normalt. Jag fick till slut säga upp mig för att ge mig själv en chans att utvecklas. Reste ett par veckor. Jag kunde inte släppa mina andra projekt, så jag jobbade några timmar om dagen och tog ledigt resterande timmar av dygnet. Det gör jag gärna om, eller rättare sagt, drömmen är att designa mitt liv så förklarar hon.

Inspirerande researrangör

Utöver karriär – är det resor som står högt i kurs hos Joanna. Under flera år har hon upptäckt världen tillsammans med sin bästa vän Louise, och som dem researrangörer de är, har varje resa varit planerad in i minsta detalj. Så pass att deras reseupplägg varit så spännande att flera har velat få reseinspiration av duon. Det var så idén om ett resecommunity i Friendcation föddes.

Friendcation är nu inne på sitt tredje år och hittills har tolv resor bockats av. Konceptet grundar sig i att Joanna och Louise anordnar resor som kvinnor i alla åldrar får anmäla sig till. Oftast i åldrarna 20 till 50 år. Resenärerna åker ensamma, och har ingen aning om vad som ska ske på plats eller vilka de kommer att träffa. Trots många frågetecken innan avresa skapar de här resorna minnen för livet.

– Till en början kan det kännas lite trevande för de som reser. Men de finner varandra snabbt och bor tillsammans med någon de aldrig har träffat förut. Det är väldigt uppskattat och alla kommer så nära varandra. Vi har haft många resenärer som har hållit kontakten även efter resorna, berättar entreprenören.

Resmålen varierar, en gång kan det bära av till Toscana för att gången därpå bli en tripp till Övertorneå. Det senare som är den destination som väntar härnäst. I fyra dagar ska kvinnorna få varva aktiviteter i bland annat hundspannsäventyr, isbrytaråk samt att ge sig ut på en smakvandring hos lokalborna.

Nytta med nöje

Under 2020 tillkommer fler spännande resor att se fram emot. Friendcation har utvecklat ett samarbete tillsammans med Apollo som ännu är i en uppstartsfas, men som Joanna menar; “att det i slutändan kommer bli grymt”. Som ni förstår är det mycket planering och engagemang bakom varje äventyr. Hinner verkligen Joanna Swica med triathlonträningen?

– Jodå, jag försöker träna på så mycket det går även under resorna. Faktum är att vi planerar för en löparresa längre fram. Då varvas verkligen nytta med nöje, säger Joanna Swica.

Vad har triathlonen givit dig?
– Det har utvecklat mig som person och fått mig till att testa på nya sporter, vilket har banat väg för så mycket. Samtidigt har det gett mig en otrolig boost, inte minst då jag kunde kvala in till triathlon.

FAKTA
Namn: Joanna Swica.
Ålder: 31.
Bor: Stockholm.
Gör: Driver eget inom SoMe, samt nätverket Friendcation, frilansar och är ambassadör för Kia och Reebook Nordics.
Älskar: Vin, träning och berg.
Motto: Hitta ditt varför och välkomna kaoset.

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.