Så tar du hand om din cykel

Foto. Pasja1000/Pixabay

Så står den äntligen där, den cykel du länge har längtat efter. Kanske drömmer du om cykelpendling eller långa landsvägsturer? Oavsett vad du har för syfte med din nya cykel gäller det att du vårdar den på ett bra sätt för att du ska kunna susa fram på den en lång tid framöver. En ny cykel är ofta en ganska dyr investering, lite beroende på vilket modell du valt. Att förvalta den väl ger dig både mer körglädje, och dessutom bättre förutsättningar att få ett bra pris på andrahandsmarknaden om du någon gång vill sälja den.

Den som använder sin cykel ofta vet att man ibland stöter på patrull och får avsluta färden fortare än man tänkt. Med rätt skötsel kan man förebygga förekomsten av skador. Tar man hand om sin cykel regelbundet blir man också mer kunnig kring hur den fungerar och kan ofta fixa enklare skador själv.
Cyklar idag lever även farligt på ett annat sätt. Brottförebyggande rådet rapporterar att det 2019 anmäldes 69 900 cykelstölder. Det är en ökning med hela sex procent från år 2018. Då måste man också betänka att mörkertalet troligen är mycket stort. I din cykelvård bör det därför ingå att säkra din cykel mot stöld, samt att se till att den är ordentligt försäkrad.

1. Stöldskydda din cykel

Cyklar, och då speciellt nya cyklar, är tyvärr mycket stöldbegärliga. Eftersom antalet cykelstölder tycks öka hela tiden är det viktigt att du skyddar din cykel på ett tillfredsställande sätt. Du bör också se över din försäkring. Ett visst skydd ingår i en hemförsäkring, men det gäller inte alltid alla hemförsäkringar. Du bör därför kontrollera att din hemförsäkring har en speciell cykelförsäkring. Då får du tillbaka vad cykeln är värd, minus självrisken, om den blir stulen. Försäkringen gäller dock inte om cykeln inte är ordentligt låst och stöldskyddad.

För att skydda din cykel mot stöld bör du inte bara nöja dig med det ordinarie låset. Köp även till ett certifierat lås av hög kvalitet. När du parkerar utomhus är det bra om du kan låsa fast cykeln i ett fast objekt. Lås helst fast ramen och inte hjulet. En annan stöldförebyggande åtgärd är att skruva loss sadeln när du låser din cykel.

Läs mer Mer self-care i vardagen

2. Smörj och pumpa

Ta hand om din cykel, den kan hålla länge. Foto. Dolvita108/Pixabay

De allra mest grundläggande cykelvården du kan ägna dig åt är att smörja kedjor och pumpa däcken. Trots det är det många som faktiskt slarvar med det. Det är dumt eftersom de här två enkla sakerna både gör din färd mycket bekvämare och dessutom förebygger skador. Upplever du att din kedja gnisslar? Då är det troligen för att du smörjt den för dåligt. Ta inte vilken olja som helst eftersom en tunn olja lätt rinner av och en tjock blir kladdig. Bäst är att välja en olja som är avsedd för just cykelkedjor.

När däcken inte är tillräckligt pumpade går det dels trögt att cykla, men risken för att drabbas av punktering ökar också. Se därför till att skaffa en bra cykelpump, gärna en som visar trycket i däcket, och pumpa regelbundet.

3. Tvätta din cykel

När du far fram längst vägarna utsätts din cykel för mycket smuts. Avgaser i trafikerade miljöer lägger sig som en hinna på cykeln och små dammpartiklar från vägarna sliter på lacken. Det är därför viktigt att du tvättar din cykel med jämna mellanrum. Spola först av cykel med vatten och spraya sedan på en avfettande rengöring speciellt avsedd för cyklar. Använd en mjuk borste och svamp för att gnugga bort smuts och torka sedan försiktigt torrt med en ren trasa. När ytan är torr kan du spraya på en cykelpolish. Den gör att cykeln blir blank men hindrar också smuts från att fästa lika lätt, samt gör ytan lättare att rengöra nästa gång.

Du kanske även gillar Så väcker du din inre lust

4. Kontrollera bromsarna

Bromsar som tar dåligt på grund av en dåligt spänd vajer eller slitna bromsklossar är en risk du vill undvika. Det är därför viktigt att du ser över dina bromsar regelbundet. Med tiden kan vajern till handbromsen bli slak och behöver då spännas. Vid styret sitter sitter en justerskruv som bestämmer när bromsen ska ta när du trycker på den. Denna skruv kan behöva justeras när bromsarna inte tar ordentlig. Om bromsen ändå inte tar när du skruvat ut justeringsskruven till det yttersta läget behöver du lossa vajern och dra åt den manuellt. Även bromsklossarna slits efter användning. När de inte har något mönster kvar är det definitivt dags att byta dem.

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.