Starkare ekonomi för en bättre vardag

Foto. Stevepb/Pixabay.com

Det är vanligt att oroa sig för ekonomin och hur man än vänder och vrider på slantarna känns det som att de aldrig kommer räcka till. Har du gått länge med lite för dålig ekonomi kan det kännas svårt att tro på förändring – men förändring är nästan alltid möjlig och du kan få bättre ekonomi genom att ändra några små vanor.

Dra ner på kostnader

De flesta svenska hushåll har bostadslån, studielån, dagisavgifter, bilförsäkringar och massa annat som måste betalas varje månad. Att dra ner på kostnader är inte alltid möjligt, men det är trots allt där vi måste börja. Finns det någon möjlighet att säga upp saker som inte behövs längre? Eller kan du byta ut något till ett billigare alternativ? Har du till exempel en dyr försäkring kanske du kan kolla runt och se om du hittar en som kostar mindre. Även om du bara sparar in någon hundralapp varje månad kan det göra stor skillnad i slutändan.

Kontrollera med en budget

Gör en budget med alla fasta kostnader och inkomster för att se hur det ser ut svart på vitt. Du får en bra överblick på alla utgifter, samtidigt som du snabbt kan se var du kan betala mindre. Det kan verka omständigt att alltid budgetera, men det blir snabbt en vana som du gör automatiskt. Med en budget tar du bort onödig stress som kan ha uppstått för att du inte vet vad som kommer in och ut ur hushållskassan. Genom att budgetera kan du ta tillbaka kontrollen.

Låt sparpengarna växa

Om du har lyckats spara ihop pengar är det synd om de bara sitter på sparkontot. Man får ränta på sina sparpengar, men det är inte särskilt mycket jämfört med när man investerar i aktier eller fonder. Lär dig hur du kan investera pengar på ett säkert sätt för att få sparpengarna att växa fortare. Investeringar kommer alltid med en viss risk, men ibland kan det räcka att investera några tusenlappar för att få en bra avkastning. Investerar du i indexfonder är det dessutom lägre risk än om du investerar i enstaka aktier.

Försök att få in extrapengar

Tänk efter om det finns något du kan göra för att få in lite extrapengar. Du kanske är bra på att baka och kan tänka dig att sälja bröd eller kakor till grannarna? Eller har du ett gästrum som du kan hyra ut på Airbnb eller genom Blocket? Det finns många sätt att tjäna lite extrapengar på om man tänker kreativt, så damma av dina talanger och våga dela med dig av dem. En hobby kan bli en fin liten inkomst som kan bidra till hushållskassan.

Läs mer Tidcoachen tipsar: “Så slutar du skjuta upp viktiga saker”

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.