Skönhet 40 plus

Hälsa inifrån och ut: Hur mår ditt hår?

”Hälsa inifrån och ut”, det är vad den här bloggen går ut på. Med det sagt, hur mår ditt hår? Den frågan är kanske inte superenkel att besvara … Mitt hår kändes frissigt och livlöst när jag satte rumpan i frisörstolen på Studio Levels härom veckan. – Hårets reaktion på stress och andra påfrestningar (inre som yttre) kan visa sig först långt senare, förklarade min frisör Nina, delägare av den trendiga konceptsalongen som erbjuder träning och hår under samma tak.

  – Nu när det är vår och solen tittar fram bör man satsa på preparat som skyddar mot solens skadliga UV-strålar. En smart grej är att även bära en sjal eller hatt som skydd, det är mitt tips ”numero uno”, sa Nina när jag bad om det ultimata vårtipset för håret till er läsare.

Hälsa inifrån och ut: Hur mår ditt hår?

När jag besökte Nina den här gången hade jag testat att färga själv två gånger i rad. Visst funkar det om jag måste … men resultatet när jag gör det själv går inte att jämföras med Ninas magi.

Mitt hår börjar bli rätt långt nu och den här gången toppade Nina igenom håret ordentligt. Det var ju inte jättelänge sedan jag klippte av mig till pojkkort och tack vare bra gener (ursäkta ”skrytet”, men allas hår växer olika snabbt och såklart spelar arvsanlag roll) och hemmabehandlingen Olaplex växte det snabbt ut igen. Nu är det lika långt som innan jag klippte av det, men mycket friskare. Jag gillar mitt välskötta långa hår och den raka tjocka kanten som vilar nedanför skulderbladen när håret är fönat och utsläppt.

Hälsa inifrån och ut: Hur mår ditt hår?

Olaplex är dunderhonung för håret. Kostar 279 kr på Lyko HÄR

Frisyr efter ålder?

Smaken är förstås delad, men jag tycker att man ska akta sig för att ha alltför långt hår när man är 40 plus. Det är snyggare med en lite kortare frisyr som ger mer volym och ramar in ansiktet. I den här respektabla åldern bör man satsa på klippningar som ger ett lyft snarare än drar ner ansiktsdragen. Kanske blir det en nyckelbenskort frisyr vid nästa tillfälle .. eller bob som kvinnan nedan i videon? *cliffhanger*

Du kanske också gillar Tips för 40 plus-håret

Beauty-inspiration 40 plus

Det är inte så vanligt med medelålders youtubers vilket är synd tycker jag. Alldeles nyligen upptäckte jag en kvinna som heter Dominique Sachse som jag tycker är inspirerande. Ytligt amerikanskt förvisso … men jag gillar att hon delar med sig av budgettips och enkla tekniker som till och med jag kan göra. Dominique är en amerikansk TV-personlighet, född 1968 ( fixad på de flesta ställen förmodar jag) och även om man inte har råd (eller vill) att åldras som hon funkar hennes stiltips för de flesta.

Långt eller kort?

Hälsa inifrån och ut: Hur mår ditt hår?

Så här såg jag ut 2015 … Jag tycker det är fint när jag ser det på bild, så här i efterhand … men jag förknippar mig med en långhårig siluett och  hela din stil förändras med frisyren. Nästa gång jag väljer en kortare frisyr (kanske en bob?) kommer jag vara mer mentalt förberedd på stilförändringen som ett kortare hår innebär. Foto. Fanny Roethlisberger

Hälsa inifrån och ut: Hur mår ditt hår?

Foto. Fanny Roethlisberger

Jag vet att många män föredrar kvinnor med långt hår efter stereotypen … Men personligen tycker jag inte att kvinnligheten nödvändigtvis behöver sitta i håret. Det är så mycket mer än frisyren som spelar in i upplevelsen av en annan människa … doft, kroppsspråk och hållning till exempel. En glad och självmedveten person med stolt hållning som gör entré i ett rum slår alla skönhetstips i världen! Finns det något mer attraktivt än när någon utstrålar en stark självkänsla?

Läs mer Vardagslyx deluxe med träning och hår under samma tak

 

Träning 40 plus

3 klassiska ”tjejövningar” för rumpa och lår (med gummiband blir det enkelt att träna!)

I dag tänkte jag visa 3 klassiska ”tjejövningar” som du enkelt kan göra hemma, på hotellrummet eller var du än är … Med gummiband i väskan blir det enkelt att träna– ett  ”hemmagym” i sin enklaste form! Och även om man inte kan ”punktförbränna” fett, vill de flesta tjejer/kvinnor träna mage, rumpa och lår …  Det enda du behöver för dessa effektiva 3 rumpa-lårövningar är två gummiband för olika motstånd och räckvidd samt din egen kropp. Den, kroppen alltså, är alltid bra att ha med dig…  Huvudet också för den delen. 😉  …

3 klassiska ”tjejövningar” för rumpa och lår

Det är inte så svårt att komma i form (på ett sunt sätt) Med lite vilja… och att äta regelbundna måltider, skära ner på alkohol och socker i veckorna, stressa mindre och motionera (träna, för den som vill) kommer du väldigt långt …  Du behöver inte leva som en ”asket” för att få resultat. Kom i håg att det inte handlar om det enskilda träningspasset … utan det lilla du gör varje dag som gör skillnad för hälsan och resultatet över ett år!

Höftlyft mot bänk/stol/soffa (”whatever floats your boat”)

Gör´t: Steg 1)Välj ett gummiband som känns lagom för dig. Det ska ge motstånd såklart men på ett uthärdligt sätt. Har du en skumgummiboll tillgänglig så använd gärna den. Funkar även med en soffkudde.Tanken är att du ska pressa ihop den i lyftet (steg 2)Lägg dig ner på ett bekvämt underlag med svanken i golvet och armarna avslappnade längs kroppen.

Steg 2) Lyft rumpan/höften mot taket, pressa ihop knäna  och spänn rumpan. Repetera så många du orkar – 10-20 gånger, beroende på hur vältränad du är.

Här ska det ta: Höftlyft är en bra övning för att bygga upp rumpa och höftparti efter en graviditet. Övningen tränar dessutom mage, ländrygg och baksida ben. Höftlyft är en mirakelövning, bra för det mesta.

Tänk på att: Spänna rumpan under hela momentet och aldrig låta stussen vila i mattan under ”setet” som man säger på styrketräningsspråk. Eller ”omgången” kan man ju också säga om man vill göra sig förstådd.

3 klassiska "tjejövningar" för rumpa och lår

3 klassiska "tjejövningar" för rumpa och lår

Donkey kicks … (om man vill vara fräsig) eller ”rumplyft med hälpress”

Gör´t: Ställ dig på alla fyra och sätt gummiband på ena foten, håll i bandets ändar för att
reglera motståndet. Vinkla och jobba upp foten upp mot taket
Håll höfter och axlar parallellt mot golvet
under hela övningen. Upprepa övningen cirka 10 gånger per ben.

Här ska det ta: Stärker upp baksida lår/säte.

Tänk på att: Ej sätta ner knät (och vila) mellan repetitionerna …  eller falla med kroppen åt sidan.

3 klassiska "tjejövningar" för rumpa och lår

Musslan

Gör´t: Ligg på ena sidan i fosterställning, höfterna är böjda cirka 60 grader och knäna 90 grader. Låt det övre knäet glida fram 5 centimeter på det övre knäet (höften skjuts framåt). Överkroppen och höfterna tippar något framåt. Lyft upp den nedre midjan för att placera ryggraden i neutral position. Aktivera bäckenbottenmusklerna och dra in området under naveln något.

Lyft det övre knäet långsamt och med kontroll så högt du kan, utan att tippa höfterna. Foten vilar på den andra foten. Stanna i 10-20 sekunder och sänk med kontroll. Upprepa 4-5 gånger och byt sedan sida och upprepa.

Här ska det ta: Musslan tränar ”knipmusklerna” … det vill säga de djupa sätesmusklerna, insida/utsida lår, bäckengördeln och bålen.

Tänk på att: Sträva efter en långsam och jämn rörelse. Undvik att tippa bak kroppen för att komma högre upp med knäet.

3 klassiska "tjejövningar" för rumpa och lår

3 klassiska "tjejövningar" för rumpa och lår

Jag är inte bara redaktör … jag är tränare också 😉

Vad tror du om att införa mer träningstips på bloggen? Åtminstone då och då tänker jag … För ett par år sedan var jag träningsexpert i Aftonbladet Wellness (och bloggade på ToppHälsa) Då gjorde jag ju inget annat än träningstipsade. Vad tycker du … Vill du ha mer träning?

3 klassiska "tjejövningar" för rumpa och lår (det är inte jättesvårt att komma i form)

Hälsa 40 plus

Så växlar du upp promenadtempot! (utan att det upplevs som nämnvärt jobbigare)

Hej kära bloggläsare, hoppas helgen varit fin att du fått njuta i det fina och soliga vädret. I dag tipsar jag om hur du med några enkla knep växlar upp promenadtempot utan att den upplevs som nämnvärt jobbigare. Ett enkelt tipsa är att börja promenera lite mer fokuserat, och för att promenaden ska räknas som träning (och få alla åtråvärda hälsoeffekter som motion och lättare träning medför) behöver du låta hjärtat jobba (få lite puls) och benen pinna på. Ett något högre promenadtempo än vardagslunken alltså.

Vi har börjat med veckoutmaningar i #PINNAPÅ gruppen och den här veckans utmaning har varit att ”promenera mera” och att få in de där 10 000 stegen som en vardagsvana.

Att vara hundägare som jag, är rena rama hälsokuren för kropp och själ … och nu när jag har börjat använda hälsoappen i telefonen har jag  upptäckt att jag snittar mellan 12-15000 steg om dagen. Ibland mer men aldrig under 10 000 steg. De flesta av mina promenader hade jag inte gått om det inte vore för Nitro. Men när jag promenerar med Nitro blir det lite på hans villkor såklart… om vi inte joggar, för då jäklar blir det fart på honom ska du veta! Nitro vet att när vi joggar stannar inte matte. Men då har jag rastat honom innan. Naturligtvis. Annars vore det tortyr. Tänk att tvingas jogga när du är bajs- eller jättekissnödig? Fy!

 3 busenkla tips hur du kan växla upp promenadtempot

Så växlar du upp promenadtempot! (utan att det upplevs som nämnvärt jobbigare)

Nitro vet att det är bästa att haka på när matte sätter av i galopp 😉

Ett första steg kan vara att börja promenera med lite högre intensitet. Men för att få mer schwung i steget behöver du tänka på följande ….

Fyll på tanken

Se till att fylla på med energi i kroppen så att du orkar gå i powerwalk-tempo. ”Fitnessfolket” promenerar (≈ lågintensiv träning) på tom mage innan frukost för att bränna fett .. men för oss vanliga dödliga (som inte ska flexa musklerna i bikini/badbraxor på en scen) är det mycket bättre att ha lite energi i kroppen så du får tryck i stegen. Det är först då man kan rättfärdiga promenader som ”träning”.

Välj rätt skor för ändamålet

Promenera eller jogga i fotriktiga och anpassade skor för att få fäste och skona knäna från onödigt hårda stötar. Tänk även på att ha tillräckligt rymliga skor så du slipper blå naglar eller skoskav.  Ju snabbare vi går/joggar/springer desto mer belastning på knän och leder.

”Digital promenad detox”

Hur snabbt går du när du skrolla på sociala medier eller textar samtidigt? Att låta mobilen stanna i fickan gör dig både snabbare och mer närvarande i stunden. Låt promenaden bli en exklusiv stund för egentid och mindfulness, såvida du inte promenerar med en vän såklart. Att promenera tillsammans är en väldigt trevlig umgängesform!

Sammanfattningsvis kanske man kan säga att dessa tips kommer få dig att både komma i bättre träningsform och njuta mer av promenadupplevelsen? En ”win win” för hjärta och hjärna! <3

PR-event

Pressveckan A/W 2018 – spana in de läckra höst- och vinternyheterna!

Den här veckan har det varit den så kallade pressveckan. Med ”pressvecka” menas att det är veckan på säsongen då PR-byråerna visar upp produktnyheterna som kommer nästföljande säsongen. Nu är det ju vår, men även om det kanske kan tyckas lite deppigt att redan tänka på vintern igen, är det NU byråerna visar upp höst- och vinterkollektionerna (A/W) 2018. – Färger som vi ser en del av i höst är senapsgult, brända toner, olika typer av material (varför inte kränga på sig en plastjacka?!), mycket jeans med mera, säger Filippa Strandberg, seniorkonsult på Spalt PR, om modet generellt som kommer till hösten.

Pressdagarna är även ett tillfälle när du uppdaterar dina relationer och knyter nya kontakter. Vad man ska veta är att PR-konsulterna har inflytande när olika varumärken (PR-byråernas kunder) vill hitta nya inspiratörer och influencers att samarbeta med. Har du goda relationer ökar det ju chanserna avsevärt att det kan bli du. Så är det ju i alla sammanhang, nätverk är jätteviktigt! Och just därför tror jag på möten. Jag brukar åtminstone ta en heldag att springa runt och morsa på folk, dricka kaffe och spana in produktnyheter.

Mina favvobyråer är Spalt PR, Polhem PR, Ibeyo PR och The PR Agency … De har samtliga ett stort utbud av träning och (relativt) folkliga konton.  Jag tycker även det är kul med beauty även om jag inte (hittills) 40 plus-beautybloggat som jag planerat. Det kanske blir mer sånt framöver, vem vet, nu när jag börjar känna mig lite mer pepp tack vare våren?

Jag och Sassa Asli pratade om det igår när vi stötte ihop hos Polhem PR … hur viktigt det faktiskt är att ses, och inte bara gilla och kommentera på sociala medier. Det är så himla många intryck du annars missar om man inte tar sig tid att  ses i verkliga livet. Lika mycket som jag tror på fysisk aktivitet, tror jag på fysiska möten för hälsan!

Spana in de läckra höst- och vinternyheterna från pressveckan! (A/W 2018)

Polhem PR: Dessa snyggingar från Saucony kommer i butik i augusti. Jag älskar färgen för övrigt och har alldeles nyligen lagt rabarber på två par sneakers i liknande rostrosa kulör.

Pressveckan A/W 2018 – spana in de läckra höst- och vinternyheterna!

Krämiga nude-toner från Workout Empire … Kläderna är supersköna! Jag har testat (fick dem på ett pressevent) Dock riktar de sig mot en yngre målgrupp än 40 plus. Å andra sidan skulle J.Lo kunna bära upp dem med bravur och vara snyggare än vilken 20 åring som helst. Det där kanske inte alltid har med åldern att göra, utan vem du är? 😉

Spana in de läckra höst- och vinternyheterna från pressveckan! (A/W 2018)

Polhem PR: Hunkemöller satsar numera på även på träningskläder … Bad och accessoarer och nu träningskläder … What next?

Spana in de läckra höst- och vinternyheterna från pressveckan! (A/W 2018)

K2 bjöd på Afterski-känsla hos The PR Agency

Spana in de läckra höst- och vinternyheterna från pressveckan! (A/W 2018)

The PR Agency: Skulle kunna rulla mig lättklädd i snö för att få dessa exklusiva godingar från Moonboots

Pressveckan A/W 2018 – spana in de läckra höst- och vinternyheterna!

Eller vad tycks om dessa ”blomglammiga” skönheter?

Pressveckan A/W 2018 – spana in de läckra höst- och vinternyheterna!

Påskgult från mössföretaget Atila och bootföretaget Hunter …

Spana in de läckra höst- och vinternyheterna från pressveckan! (A/W 2018)

The PR Agency: Den här läckra och minimalistiska ryggsäcken i gummi från Hunter står det Mårten på.

 

 

 

 

Hälsa

Team building-dag och workshop med Team I am Ready

I går hade vi en team building-dag med Team I am Ready. Vi bjöd på fika och alla fick berätta om sig själva, vilka de är och vad de gör samt vad de vill göra långsiktigt. Mårten höll en dragning i varumärkesbyggning och vi diskuterade strategier kring det.
Efter det tränade vi tillsammans och avrundade med planeringsmöte och lunch.
Vi är så mycket mer än bara en webbportal och hoppas på att kunna vara en grogrund för duktiga coacher. Under året kommer vi att göra en massa roliga saker som jag hoppas att du vill vara med på. Gå gärna med i vårt nyhetsbrev (fyll i namn och mejl)  för att inte missa medlemsförmåner och bli först med att få inbjudningar till våra events!
Följ oss gärna på instagram som @iamreadysweden #iamreadysweden

Team building-dag och workshop med Team I am Ready

Här kommer ett bildregn från i går …

Team building-dag och workshop med Team I am Ready

Här ser du Caroline W. Söderblom i samtal med Anki Ström och hennes son Charlie som anser sig vara en del av teamet och som fyllde 8 ”vårar” igår. Till höger ser du Sophie Zetterberg (@zetterbergsophie)  som är vår nya AD och som ge sajten ett ansiktslyft.

Team building-dag och workshop med Team I am Ready

Isam Khalil är en av Sveriges största proffsboxare genom tiderna och som här berättar hur han fått hjälp av Mårten att sadla om som PT mot en mer folklig målgrupp.

Team building-dag och workshop med Team I am Ready

Vem är du innan du gör? Mårten förklarar om värdegrunder och vikten av att paketera sig rätt mot målgruppen.

Team building-dag och workshop med Team I am Ready

Jag och Mårten är ett bra team <3 I och med I am Ready omger vi oss av personer som vi anser kompletterar oss på ett bra sätt.

Team building-dag och workshop med Team I am Ready

Det viktigaste är att ha kul! Om träning kan vara kul är chansen större att man gör det lite oftare.

Team building-dag och workshop med Team I am Ready

Are you ready?

Team building-dag och workshop med Team I am Ready

Team building-dag och workshop med Team I am Ready

Team building-dag och workshop med Team I am Ready

Här fick man hålla tungan rätt i mun. Mina tights kommer från Stadiums hållbarhetskollektion om du undrar. Finns i butik nu! 🙂

Team building-dag och workshop med Team I am Ready

Mårten och Charlie partränade 🙂

Team building-dag och workshop med Team I am Ready

Skottkärra är en rolig och vinglig styrka- och koordinationsövning . Mindes den inte som lika jobbig från då jag var liten?

Team building-dag och workshop med Team I am Ready

Rolig lek

Team building-dag och workshop med Team I am Ready

Bästisar i vått och torrt

Roligt avslut med spökboll

Team building-dag och workshop med Team I am Ready

Vår gruppdynamik är vår styrka! <3

Team building-dag och workshop med Team I am Ready

Jag och Mårten hade gjort wraps till lunch. Kanske borde utöka med catering? 😉

Folkvett Mat

Mat har blivit onödigt krångligt

Mat, som näst efter att andas, borde vara det mest självklara inslaget i livet … har blivit onödigt krångligt i vårt välfärdssamhälle… En femstjärnig tillvaro där vi postar vår trendriktiga ”oatmeal bowl” på instagram, samtidigt som tredje världens befolkning letar mat i sopor och svälter … Hur självupptaget är inte det?!
Foto. Pexels.com 

Jag upplever att människor generellt är otroligt pålästa i dag… Vi kan jättemycket om hälsa, hur vi ska äta och träna. Grottar ner oss i kunskap och appar. Men …

Gör det oss lyckligare? Mer hälsosamma?

När vi ändå verkar ha glömt hur vi applicerar de mest basala sakerna i livet som att gå, äta och andas …

Jag kan ta ”flygstolsgrannen” som exempel … Hon som med stor inlevelse berättade för mig om hur fantastiskt hon tyckte Paleokost var … Det var hennes köksreligion. Samma kvinna som bara några minuter senare, satt och mumsade av lingonsylten som kom med flygplansmatens processade köttbullar och pulvermos.

Eller hen som vägar kolhydrater och bröd men utan tvekan dricker vitt i tid och otid. Eller huruvida skvätten mjölk till frukostgröten bör komma från kon eller växtriket? ”För mjölksocker kan ju orsaka inflammationer i tarmen”, det har man ju läst. Samma person som senare faller föga för en Cloetta kexchoklad när den klassiska eftermiddagsdippen slår till.

Det finns INGENTING bra med raffinerat socker … det är ett centralstimulerande starkt vanebildande gift som skapar inflammationer i kroppen och ger karies, sätter humöret i gungning och gör oss feta. [Läs mer HÄR om du vill]

Men när det kommer till kost och hälsa är det helheten som räknas och vilka vardagsvanor du har. Det viktigaste för mig är att jag rör på mig regelbundet, för när jag är i mitt flow gör jag också bättre övergripande val. Nu, när jag tänker lite extra på vad jag stoppar i munnen, blir jag medveten om allt jag åt tidigare som jag inte äter nu. Som några bitar smågodis på vägen hem från affären … och var och varannan dag under vissa perioder. Näringsfattig extraenergi som inte känns i form av mättnad, men som sätter blodsockret i gungning och märks på midjemåttet efter ett tag.
Det krävs ju ingen doktorand för att förstå vad det gör för hälsan långsiktigt, eller hur!

Ett enkelt sätt för att leva mer hälsosamt och må bättre är att begränsa allt extra (kakor/godis/glass/läsk) till en dag i veckan, om man måste äta det alls. Och hitta bättre fikaalternativ som rawbollar på kokosolja och dadlar istället för margarin och socker …  De energirika rawbollarna är toppen som ett mellanmål men bör inte heller ätas i mängder.

När det kommer till kött- och mejeriindustrin finns det en massa aspekter till att istället välja veganska alternativ som etik- och miljöfrågor …  Det finns ingen anledning för någon att bälga mjölk som en kalv, men att orka bekymra sig huruvida 1-2 deciliter mjölk på frukostgröten skulle göra skillnad för hälsan … det tycker jag är att krångla till livet lite för mycket.

Önskar dig en fin lördagskväll <3

 

 

 

Träning 40 plus

Fysisk aktivitet öppnar upp för bra möten

Fysisk aktivitet öppnar upp för bra möten. Det finns en anledning till att walk and talks, promenadmöten på svenska, har blivit ett vedertaget begrepp inom affärsvärlden. Rörelse lättar upp, gör dig mer kreativ och på alerten. Det fick jag (som så många gånger förr) bevisat för mig i morse när jag och Mårten morgontränade med ledningsgruppen på en av Sveriges största kedjor på kläder och träningstillbehör. Du som följer bloggen känner ju till min hälsostatus just nu …  Hormonsvackan deluxe …  just därför kände jag mig lite nervös för att inte orka göra ett starkt intryck. ”Mountain climber” (bergsklättraren) som i normala fall är en av mina paradövningar är jättetuff för tillfället. Det är löjligt jag vet, men ibland kan jag inbilla mig att företag bär på en massa höga förväntningar i och med att jag är tränings/hälsoprofilerad. Men det där ligger nog mest hos mig skulle jag tro …

Hursomhelst … jag överlevde träningen och vi hade väldigt roligt tillsammans … till följd av ett superinspirerande frukostmöte efteråt. Från och nu ska jag få upp pulsen (#PINNAPÅ) tillsammans med… eller åtminstone träna själv inför alla viktiga möten! Amen på det!

Önskar dig en riktigt fin fredag <3 I kväll ska jag och Mårten gå ut och fira lite … och i morgon kommer du kunna läsa ett inlägg om mitt sätt att se på mat och livsstil. Stay tuned?

Förresten, du har väl inte missat att gå med i #PINNAPÅ Facebookgruppen? 🙂 Vi är redan över 50 gruppmedlemmar sedan launchen igår!

Hälsa 40 plus

#PINNAPÅ – det har aldrig känts enklare att träna!

I dag har vi dragit igång Facebookgruppen #PINNAPÅ med fokus på hälsa och vardagsmotion. Träningsmöjligheter finns överallt och sänker du förväntningarna kommer det kännas jättemycket enklare att komma iväg!. Och du behöver inte ens ta dig i väg för att träna … inte ens byta om, om du inte vill.
Min uppfattning är att vi ofta krånglar till det lite för mycket för vårt eget bästa … Vi gör det lite för stort och komplicerat mot vad det behöver vara … vilket lätt resulterar i att det istället blir ingenting gjort.

Hashtagen kom jag på när jag, efter ett kortare träningsuppehåll, för ett tag sedan värmde upp på löpbandet och när hjärtat började jobba och huvudet piggnade till, blev jag (som så många gånger tidigare) påmind om vad benen är till för, och spontanpostade en film på instastory på mina lätt joggande ben med #PINNAPÅ
”Pinna på?” Så himla enkelt egentligen, bara röra lite på fötterna en stund … det behöver inte vara mer avancerat än så.  ”Move your ass and your mind will follow!” Motion är nyckeln till väldigt mycket … för börjar du röra på dig kommer en massa annat också falla på plats.

Känner mig lite som ”vardagsmotionens mamma” i det här … och tack vare min hund, Nitro får jag alltid till mina 10 000 steg (och mer) men även jag behöver jobba aktivt för att slita mig från datorn och få mina 30 minuters pulshöjningar (alltså mer än vardagslunken)  om dagen …

Jag tror på enkelheten med saker och ting … och jag tror på möten och gemenskap. Och jag VET att behöver rör på oss för att må bra. #PINNAPÅ helt enkelt! Min förhoppning är att du ska hitta motivationen tillsammans med oss!

Läs gärna dagens artikel om initiativet  #PINNAPÅ – med fokus på hälsa och vardagsmotion

#PINNAPÅ – det har aldrig känts enklare att träna!

Marie Isaksson 27, är tvåbarnsmamma och tränar 2-5 gånger i veckan. Hon anser att det kan vara svårt att få tiden att räcka till, men att timmarna finns om man vill. Läs intervjun med henne på Iamready.se

 

Hälsa 40 plus

Går det att komma i ”sommarform” på husmanskost och vardagsmotion?

Ett något kontroversiell frågeställning för att komma från mig, jag vet, men går det att komma i ”sommarform” på husmanskost och vardagsmotion? Det vill säga genom att äta äta vanlig mat (frukost, lunch och middag och två mellis) i veckorna och bara äta godis på lördagar, gå de där 10 000 stegen och höja pulsen (utöver vardagslunken) 30 minuter varje dag efter doktorns rekommendationer? [källa]
Well … Let´s find out?!
I går om 3 månader fyller jag 44, då vill jag både må bra och känna mig fit. Jag har därför bestämt mig för att under 12 veckor (och även efter det) testa att leva efter regelboken för att utvärdera hur jag mår och känner mig då. Kan det bli mer folkligt tänker jag? Du vet det där med att äta efter ”tallriksmodellen” och använda (det utdöda begreppet) sunt förnuft, som vi i min generation fick lära oss när vi var små. Under dagen kan du följa min dagsmeny på Instastory om du vill. Då kommer jag visa hur jag äter en, för mig, bra dag.

Varför gör jag det här?

Hälsan framförallt! För att jag måste börja ta hand om mig själv på riktigt. Inte bara säga att jag ska… börja … vara exemplarisk några dagar, i bästa fall veckor, för att sedan falla tillbaka i gamla mönster. Som att börja jobba innan hjärnan ens hunnit vakna och att äta frukost framför datorn. Låta projekt bli viktigare än jag själv.

Till saken hör även, att jag alldeles nyligen fick tillbaka provsvaren från läkaren som förklarar att mina hormonvärden är i botten (östrogen och progesteron) Vem vet, de har kanske varit i botten jättelänge? Men den här perioden fick jag inte mens när jag skulle ha det. Jag kan alltså inte, ens om jag hade velat, bli mamma just nu. Nu vet jag inte ens om det är särskilt nyktert att bli mamma vid 45? Man vill ju gärna få se sina barn (och även) barnbarn växa upp. Jag har väldigt svårt att tro att man någonsin kommer till en punkt när man tänker att;”Nu räcker det minsann med att vara mamma! Nu förstår du lille vän, vill mamma inte följa din utveckling längre”. Det händer nog inte …

Går det att komma i "sommarform" på husmanskost och vardagsmotion?

Men det finns ju fler hälsoaspekter än fertiliteten till att vilja hålla en bra hormonbalans. Med låga hormonnivåer mår du inte bra. Mensen upphör och du känner dig deppig och sliten, som jag gör just nu … Har du en jäkla otur kan du hamna i klimakteriet i förtid… vilket medför att du åldras fysiskt snabbare.
Så mer än att få bort fläbbet i midjan, vill jag få upp mina hormoner på en bra nivå.

Varför stressa?

En annan aspekt i det hela, är att jag tycker att det är så himla hetsigt på sina håll … Jag blir helt slut av alla budskap om att komma i form på så kort tid som möjligt. Äta ”ren” mat, mjöl- och mjölkfritt ska det vare. Det ska och följas dieter och sättas extrema träningsmål. Vad hände med att springa Vår Ruset 5 kilometer och vara nöjd med det?

Vad är hälsa?

Hälsa borde väl handla om omtanke (mot sig själv) och självmedkänsla – inte stressa kroppen ännu mer med massa yttre krav?
Vad gör det om du snubblar på ”perfektionen” ibland med lite halvfabrikat … varför måste allting snabbspolas när man ska tappa kilon, då det förmodligen tog jättelång tid att gå upp?

Slutklämmen … Varför inte låta dig själv få ta den tid du är värd? <3

Går det att komma i "sommarform" på husmanskost och vardagsmotion?

Kort bakgrundshistoria. För 2 år sedan nu fick jag mitt andra missfall på kort tid … Samma vecka fick min nära vän Carina återfall i cancer och Mårtens dotter diabetes. Dagen efter missfallet (i 14 veckan) satt jag med Carina på Radiumhemmet … Kan man säga att det blev lite mycket på en och samma gång? Jag kämpar, men har fortfarande inte kommit igen mentalt till 100 % och har svårt att sätta fokus på mig själv. Liksom tvinga mig att tycka livet utan egna barn känns meningsfullt och glatt? Även fast jag fattar med logiken att jag måste hitta min egen mening och leva livet för mig. Det är min allra största brottningsmatch i vardagen och som gör att jag lätt hamnar i negativa spiraler … Därför är det extra viktigt för mig att motionera och äta bra, då man säger att tarmen är ”kroppens andra hjärna”. Då över 90% av kroppens lyckohormon serotonin produceras i tarmen. Läs HÄR

Läs även om du vill samtal om kärlek och meningen med livet, två vänner – skaföttes i en sjukhussäng

Hälsa

Vad har ”smal” med frisk att göra?

Under veckan som var reagerade jag över flera löpsedlar med vilseledande och smått provocerande budskap. ”Stark och smal på 10 minuter” ”Ät rätt för din ålder och bli frisk och smal”. I sådana lägen är jag glad för att jag inte jobbar med den typen av media och istället gör min egen produkt med budskap som jag tycker är bra och kan stå för fullt ut. För vad har ”smal” med frisk att göra? Och finns det ett likhetstecken mellan smal och stark?

Vad har "smal" med frisk att göra?

Egentligen säger den här typen av artiklar mer om köparen än leverantören. För om det inte skulle klickas och köpas skulle det heller inte erbjudas/säljas.

Vad har "smal" med frisk att göra?

Media säljer på människors drömmar om evig ungdom, hälsa och skönhet och helst utan ansträngning.

Visst finns det jättemånga fördelar i att hålla en hälsosam vikt … Men! Det är viktigare av hälsoskäl att vara aktiv än vara smal. Det är alltså värre, ur ett hälsoperspektiv, att vara ”smal och inaktiv” … än att ha några kilo plus och vara aktiv. Med ”några kilo plus” menar jag trivselkilon, som medelålders folk är mest … Alltså inte grav övervikt … eller fetma, som det även kallas … En övervikt som i värre fall kan leda livshotande sjukdomar som till exempel Hjärt-kärlsjukdomar, Diabetes 2, höga kolesterolvärden och fettlever med mera.

Jag tänker bara att det måste vara smartare och mer konstruktivt att fokusera på livsstilen i första hand? För gör man det, det vill säga äter okej, rör på sig och tar hand om sig själv … Ja, då brukar inte vikten vara ett problem. Sen finns det ju förstås den gruppen vi andra lätt glömmer bort och till och med avundas… ”Smalisarna” som istället vill gå upp i vikt. Vad man ska komma ihåg är att det heller inte är hälsosamt att vara underviktig.

Smal eller rund? Poängen är att släppa utseendefixeringen, leva så hälsosamt som möjligt och hålla igång – låta hjärtat jobba, belasta skelettet och fötterna pinna på! 😉

Nu är jag och Nitro på väg hem från ett snöigt Skåne för att påskmysa med husse som nu är hemma från LA. Våren brukar komma tidigt i Skåne men den här gången hade vi bara en enda soldag. Även om det var kasst väder har vi haft trevligt … Hela dagen igår jobbade jag i pyjamas, fixade hemma-spa, kollade film och drack vin. I mitten av april tar vi tåget ner till Ystad igen, jag och Nitro. Längtar! Känner mig som en flyttfågel med resfeber som redan är på väg mentalt …

Hoppas att allt är bra med dig! Vad gör du i påsk? Firar du eller är påsken som vilken helg som helst för dig?

Vad har "smal" med frisk att göra?

Hasa runt i pyjamas tillsammans med de här två …

Vad har "smal" med frisk att göra?

Vi fick en soldag. Synd att jag inte hade hunnit sätta ihop min nya kamera då.

Vad har "smal" med frisk att göra?

Så här grådassigt och ”stämningsfullt” var det för det mesta. Nitro den fegisen var rädd att bli blöt om tassarna. Snacka om prinsessan på ärten-fasoner!