Hälsa 40 plus

Kroppen, förlåt för allt jag inte gjort

“Kroppen, förlåt för allt jag inte gjort. Alla gånger jag inte kommit iväg till träningslokalen. Alla gånger jag inte tagit en bensträckare, trots att jag vet bättre. Förlåt för alla gånger jag inte ätit lunch … och ätit nåt onyttigt istället. Förlåt för att jag inte alltid satt gränser och alla självdestruktiva tankar jag plågat dig med. All stress jag utsatt dig för … Förlåt att jag inte alltid lyssnat inåt och älskat dig som du förtjänar. Och TACK för att du fortfarande är frisk, vad jag vet, efter 43 tuffa år.” / Malin 

 Jag jobbar med hälsa … är utbildad hälsopedagog …” Hörde jag mig själv pipa till mitt “försvar” på gynekologmötet igår, när läkaren lyfte livsstilsfaktorer som stress, inaktivitet och matvanor som den primära lösningen på mitt problem med PMS. Nu har jag fått en remiss för att blodanalys så att jag får reda på hur mina gravidtetschanser ser ut och kan utifrån det ta ett beslut … (“to be continued”)

Besöket hos läkaren fick mig att börja rannsaka mig själv. Att jag kanske inte är så himla hälsosam när det väl kommer till kritan? Och tänk om mina (inte alltid perfekta) levnadsvanor har hämmat mina ägg och möjligheter till att bli mamma ..? Allt vin jag har druckit genom åren, tänk om jag blir sjuk?! Ryyysss…  jobbiga tankar!

Är vi verkligen sådär superduperhälsosamma som vi vill tro?

Kroppen, förlåt för allt jag inte gjort

Jag tror att vi är många som tror att vi hälsosammare än vad vi faktiskt är? Vi köper gymkort och lusläser hälsomagasin, köper nya träningstights, lär oss allt om lågkolhydratskost och träningsskryter på Instagram, laddar ner träningsappar på rekommendation. Allt ser bra ut. Utifrån.

Men om du sitter mer än du står på en dag … och om vinglasen över året har blivit fler än träningspassen … och om genomsnittstallriken är halvfabrikat, kamouflerat med salladsblad … Och fisk äts två gånger i veckan efter resonemanget “att fiskpinnar också är fisk”… Ja, då är det kanske dags att tänka om?

Kroppen, förlåt för allt jag inte gjort

Och chips är potatis?

 

Avrundningsvis, TACK för alla gulliga kommentarer på inlägget i går. Jag märker vilken effekt det får när jag skriver direkt ur hjärtat. Även om jag inte alltid vill ösa ur mig av det mest privata, känns det som att det är viktigt att bjussa på sig själv då och då …  mitt “bidrag till mänskligheten. <3

“Flugan på väggen” – min spaning av mig själv

“Finaste lilla hälsopedagogen, Mallan” …  Allt ser jättefint på pappret men hur ser egentligen insidan ut? Där sitter du på ditt förslappade arsle i  “självbedrägeriets högborg”…  och vältar dig i administration … Utöver en  ynka kraftansträngning då och då … har du (och din inre Alfons) blivit alltmer stillasittande sedan ni släppte sajten. “Jag ska bara …”  och vips är det eftermiddag och du sitter fortfarande i “morgondressen”. Du tror det kanske inte, men jag ser dig! Högaktningsfullt / “Flugan på väggen”

Är du verkligen sådär superduperhälsosam som du vill tro?

Möjligheternas mamma;-) Förlåt stackars kroppen, för ALLT jag inte gjort. Allt det där jag lovade dyrt och heligt att förändra. Blev tagen på bar gärning när Vitacocoos självaste marknadschef & Co. spontanöverraskade i går, runt lunch, med en Alla Hjärtans dag-hemleverans vid porten. Jag som inte ens duschat, tassade ut i mysdressen med “Brittan-tofs” … Vad säger man … “Succé”?

Jag har insett att det krävs både fokus och disciplin för att jag ska hålla i mina rutiner då stressen (och lättjan) lätt tar över. I dag har jag spenderat över TVÅ TIMMAR med att lära mig en massa webbtekniska saker. Hoppat över både lunchen och träningspasset. Vem kommer att tacka mig för det i slutändan? Ingen.

I stunden känns det ibland som att jag, människan Malin, är begränsad till partiet mellan hjässan och nyckelbenen. Men så fort jag kommer i väg och tränar och kroppen får leva upp, blir jag påmind vad den är till för – att röra på sig! Det låter så fruktansvärt klämkäckt och tjatigt, jag vet, men vi behöver komma upp ur kontorsstolarna och röra på “fläsket” och aktivera musklerna samt syresätta hjärnan för att orka och kunna må bra i vardagen!

Kroppen, förlåt för allt jag inte gjort

Jag och min inre Alfons. “Ska bara”. Försöka att må lite bättre.

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply