Hälsa 40 plus

50 – det nya 30?

Häromdagen lunchdejtade jag med medicinjournalisten och författaren Katarina Wilk som är aktuell med boken Perimenopower.
Perimenopower är en bok om övergångsåldern (perimenopausen) och släpps i september. Katarina som nyss fyllt 50 och ser ut som hälsan själv, säger att hon aldrig har mått bättre eller känt sig snyggare än nu – tack vare den behandling som finns att få.

Perimenopausen, det vill säga förstadiet till klimakteriet, kan dra igång redan i 35 årsåldern om man har otur. Katarina har skrivit den här boken utifrån egen erfarenhet för att inkludera, inspirera, vägleda andra kvinnor till att förstå sina kroppar och hitta superkraften när hormonerna åker bergodalbana.

50 – det nya 30?

Katarina är hälso- och medicinjournalisten som tidigare var chefredaktör för Stadiums magasin men som nu tagit på sig författarglasögonen på allvar. Hon har skrivit flera böcker Perimenopower av egen erfarenhet och vill inspirera, vägleda och inkludera andra kvinnor i övergångsfasen. Denna överskuggade mognadsfas i livet, men som vi alla kvinnor går till mötes, oavsett om vi vill eller inte.  Foto: Johan Strindberg

Perimenopausen

Jag fyller själv 44 om ett par veckor  och för mig började det svänga ordentligt förra året, när jag drabbades av väldigt kraftig PMS. Jag som varit relativt förskonad sedan tidigare, kände mig totalt personlighetsförändrad och blev jättemörk i sinnet, hade ont och fick avsevärt kraftigare blödningar. Här kan du läsa en blogg som jag skrev förra sommaren då jag mådde som sämst. Världen har inte gått under, jag har bara PMS

… och vem blir du när mensen tar slut?

Dessa förändringar fick mig att haja till och jag började läsa på om förklimakteriet och vad det innebär, och kunde skriva under på de flesta av symptomen. Så i februari upphörde mensen helt och provsvaren bekräftade att mitt östrogen och progesteron var i botten. Jag blev medicinerad och avslutar nu min första karta Novofem (bioidentiskt östrogen).   Så du kanske kan gissa min glädje när jag fick mens i lördags för första gången på nästan ett halvår?!
Min mamma var 50 när hon blev av med sin och att jag vid ”bara” 43 års ålder blir av med min är inte ett hälsotecken direkt. Jag är övertygad om att stress, så väl inre- som yttre, är den största boven till den här typen av symptom. Det är heller inte så svårt att lista ut om jag kartlägger de senaste två åren.

Och hur illa man än tycker om mens, är det ännu värre att bli av med den i förtid. Att bli av med mensen känns som ett kvitto på att man är “kasserad”… en stämpel på att man är gammal, vilket till viss del är sant, eftersom man inte längre kan få barn. Men bara för att du inte kan bli mamma tar livet inte slut för det. Med dagens kunskap och medvetenhet kan du hålla dig frisk och  fysiskt ung många år efter 50.

50 – det nya 30?

Om vi bortser från biologin och oförmågan att få egna barn, har dagens  50 åringar snudd på alla möjligheter. – 50-åringar är tillräckligt unga fortfarande för att lyckas bli kändisar eller sadla om och starta en ekologisk bondgård. Samtidigt har de fysiken för att kunna träna åtta timmar om dagen, säger psykologen Barabara Becker Holstein till den amerikanska sajten today.com. [källa]

Sök hjälp! Att leva hälsosamt är inte nog.

Att träna och leva hälsosamt räcker långt, men hälsosamma rutiner är inte tillräckligt i den här livsförändringsfasen. ”Precis som en diabetiker som behöver insulin, behöver man stötta upp kroppen med hormoner när den slutar producera dem själv”, förklarade min gynekolog när jag fick provsvaren.
Så till alla kvinnor i samma fas i livet som jag – sök hjälp! Hormoner påverkar allt; kroppen och psyket (humöret) … det är så himla onödigt att gå omkring och må dåligt när det är relativt enkelt att må betydligt bättre… Det är inte heller säkert att man förstår vad man går igenom … så är du 35+ och börjar känna dig lite kymig är det absolut värt att göra ett test!

50 – det nya 30?

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    "Jag hade glömt hur det känns att må bra" - I am ready
    augusti 24, 2018 at 3:48 e m

    […] 50 – det nya 30?  […]

  • Leave a Reply