Mat

“Mallans” goda och matiga morotssallad

Att morötter är nyttigt vet vi sedan gammalt. Det vore ljug att säga att det uppstod ljuv musik vid mötet med de torra orange bergen, med rårivna morötter i matbespisningen i skolan. Men du som jag, har förhoppningsvis återhämtat smaklökarna sedan dess? Och vi kan väl komma överens om att allt som hände för mer än 20 år tillbaka i tiden är preskriberat?

Hälsofördelarna med morötter

"Mallans" goda och matiga morotssallad

Här står jag och ekolyxar på perrongen

Morötter kan faktiskt vara gott och är i nuläget en av de grönsaker jag gillar mest och äter så gott som dagligen. Utöver att den goda och saftiga smaken, är morötter bra för att de innehåller mycket fibrer samt lite energi … men även för att de små färgglada läckerheterna innehållet en massa bra vitaminer som till exempel A-vitamin och antioxidanter som boostar immunsystemet nu när du kanske som många andra kickar igång träningen efter semestern?

I dag vill jag tipsa om en jättegod och matig morotssallad som du kan servera som ett fräscht tillbehör till laxen eller annan rätt.

Du behöver för 4 personer

3 – 4 st morötter
1/2 dl solrosfrön
4 msk olivolja
saften från 1/2 citron
1 st vitlöksklyfta
salt och peppar

SÅ LAGAR DU

Rosta solrosfrön i torr stekpanna på medelhög värme. Rör om hela tiden så att de får ljust brun färg runt om. Låt dem svalna lite. Skala morötterna och riv dem på rivjärnets största hål. Lägg dem i en salladskål. Blanda olivolja och citronsaft, pressa eller riv i vitlök. Smaka av med salt och peppar. Häll dressingen över morötterna, häll på solrosfrön och blanda om ordentligt. Klipp gärna några basilikablad i tunna strimlor över salladen.

Källa: SVT.se/recept/Pucks-morotssallad

Ja, att döma av länken ovan var det inte mitt utan Pucks goda recept på sallad men i dag gjorde jag det till mitt! Undertiden jag avnjöt min mumsiga sensommarlunch med ugnsbakad lax, matvete och keso på balkongen, med ett rykande färskt nummer av Femina. Den modetidning jag tycker bäst om för tillfället.

You Might Also Like

2 Comments

  • Profilbild
    Reply
    Jessica Sundberg
    augusti 15, 2018 at 8:43 f m

    Mums, älskar morötter! Jag brukar göra en råkostsallad http://attlevasunt.se/varldens-godaste-rakostsallad som står sig ca 2 v i kylen (om den räcker så länge med tanke på dess popularitet här hemma) med morötter och vitkål. Ingår lök i receptet men maken tycker både munnen och salladen stinker om man lägger ner det så får bli utan 🙂 Kram!

  • Reply
    Vegetarisk indisk-inspirerad linsgryta - Malin Nylén - I am ready
    augusti 25, 2018 at 8:23 f m

    […] Fler recept på bloggen ”Mallans” matiga morotssallad […]

  • Leave a Reply