Hälsa 40 plus

“Jag hade glömt hur det känns att må bra”

Med handen på hjärtat, jag kan inte minnas när jag mådde så här bra som jag gör nu? Från att tidigare konstant känt mig orolig inombords, med ett ständigt pendlande humör, känner jag mig nu coollugn och glad. Att likna mig själv vid en “Buddah” är nog att ta i, men kanske mer som en tvåbent, kvinnlig motsvarighet till ”Tjuren Ferdinand”, under korkeken?

När jag fick beskedet tidigt i våras att mina hormoner (östrogen och progesteron) var i botten, ifrågasatte min läkare med en tydlig oro i rösten ”hur jag egentligen mådde?”
”Bra? Eller … det vet jag faktiskt inte???” Svarade jag tveksamt. För hur ska man kunna veta hur man mår, om man som jag, har gått omkring och mått dåligt under väldigt lång tid och normaliserat ett tillstånd av att konstant känna mig trött och stressad, irriterad och ledsen ..?

Att jag har mått dåligt länge, och under minst ett par år,  kan jag konstatera först så här i efterhand. Jag känner mig som förbytt och har fått tillbaka livsglädjen samt noterat att jag är mycket mer samlad och positiv. Och för första gången på länge, känner jag mig uppriktigt glad för att vara den jag är och tacksam för det jag har. Istället för att gräma mig över sånt jag tror att jag saknar. Dessutom märker jag att jag hanterar stress och motgångar på ett mycket mer balanserat och nyanserat  sätt.

Det där med att “ta det goda med det onda”

Nu har jag medicinerats sedan i april och har regelbunden och “normal” mens igen, vilken hade uteblivit helt innan behandlingen. Den enda eventuella nackdel/bieffekt jag kan se med min medicinering med Novofem som är ett bioidentiskt östrogen är att jag har betydligt lättare att lägga på mig vikt nu än tidigare. Vilket har gjort att jag försökt varit mer noga och regelbunden både med måltider och motion. Det i sig har naturligtvis varit en bidragande faktor till en positiv spiraleffekt och att jag nu mår så himla bra.

Ett “hallelujha-moment”

För mig har välmåendet “fallit på plats” ordentligt ( liksom grott in sig) under sommaren. Det blev det så himla tydligt i går, nästan ett hallelujha-moment, när jag deltog på höstterminens första pressfrukost hur ”cool” jag kände mig inombords och bland folk … Natt och dag, jämfört med hur jag mådde under vårterminens sista pressfrukost med Metro mode och Lidahls mejerier. Kommer så väl ihåg hur stressad (och nästan nervös) och sliten jag kände mig där och då.

Kanske kan jag hjälpa andra i samma livsfas som jag?

– förklimakteriet, även kallat perimenopausen

Så, du kvinna som närmar dig eller passerat 40 och börjar känna dig kymig i humöret och märker att du får kraftigare PMS (eller märker andra hormonrelaterade förändringar som du inte förstår) Kolla upp dina värden (genom blodprov)! Du verkligen ALLT att vinna på det då det finns jättebra hjälp att få!
Jag fick hjälp av en läkare som heter Hilde Löfqvist hos Gynekologen på S:t Görans sjukhus, Friskvårdvägen 1, tel. 08-120 755 00

Här kan du läsa fler relaterade inlägg om det här ämnet

50 – det nya 30? 

"Jag hade glömt hur det känns att må bra"

Boktips! Du som går i dessa funderingar läs den här boken av Katarina Wilk.

You Might Also Like

3 Comments

 • Profilbild
  Reply
  ewa eriksson
  augusti 25, 2018 at 6:03 f m

  Fint att du delar med dig.

 • Reply
  Vegetarisk indisk-inspirerad linsgryta - Malin Nylén - I am ready
  augusti 25, 2018 at 8:34 f m

  […] gläder mig att gårdagens inlägg om vikten av hormonbalans togs emot med sådan stor förtjusning. Min enda personliga vinning i det här  är att kunna […]

 • Reply
  Det är inte "misslyckat" att må dåligt. Det är mänskligt. - Malin Nylén - I am ready
  september 5, 2018 at 9:11 f m

  […] glädjande nyheter om att mina blogginlägg faktiskt hjälpt andra kvinnor … som till exempel inläggen om min egen resa och hormonhälsa. För att du som kvinna ska kunna må bra och vara i balans, behöver du vara i hormonbalans. Jag […]

 • Leave a Reply