Mat

Ge bort ett gott bröd i present?

 Igår bjöd jag mina nya kurskamrater på gott och fiberrikt bröd. Alla kommer att få turas om att bjuda på fika och jag valde att baka bröd, eftersom man mår betydligt bättre av att äta en smörgås som mellanmål än en kanelbulle. Även om jag älskar kanelbullar … Men inte att äta istället för “mat”. 

Jag bakade ett bröd som heter Vänskapsbröd … vilket faktiskt är ett av de godaste bröd jag själv smakat. Speciellt som nybakat. Och att ge bort ett bröd eller en burk granola som du gjort själv och kanske ihop med en blomma, är ju en trevlig gå bort-present till någon tycker om. Så länge personen i fråga inte är gluten- eller nötallergiker, men recepten går ju naturligtvis att modifieras vid eventuell allergi.

Vänskapsbrödet – recept!

Ge bort ett gott bröd i present?

Varför inte uppvakta någon du tycker om med ett bröd och en blomma?! <3

Detta är ett bröd som du förbereder på kvällen och bakar dagen efter. 
Bakdag1.

Du behöver:
Ingredienser till 2 limpor

1 dl rågkross
1 dl vetekross
1 dl vetekli
1 dl linfrö
3 tsk salt
2 dl lingonsylt
1 dl russin
4 dl ljummet vatten (37 grader)

Blanda, täck över och låt stå över natten!

Bakdag 2.

Blanda sedan ner 5 dl kokhett vatten, 2 påsar torrjäst och 20 dl vetemjöl. Låt degen jäsa i 30 minuter och grädda i 200 grader i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna i handduk på galler.

Ge bort ett gott bröd i present?

Lika gott som det ser ut!

Igår hade jag årtiondets märkligaste matdag och levde i princip på smörgåsar – både till lunch, mellanmål och middag. Att ersätta en lagad måltid med en smörgås behöver inte vara fel. Men förutsatt att du väljer grovt, osötat bröd (som vänskapsbrödet) och matiga samt näringsrika pålägg som till exempel keso, groddar, kalkon och avokado. Istället för ost och marmelad.

Den här veckan har inneburit en omställning av att få ihop det vanliga livet med studier. Utöver det här med att få nya sajten klar har jag haft en hel del möten och skrivuppdrag. Det är en stor lättnad att Nitro är välkommen att följa med på kursen. Det är klart att han kan vara ensam några timmar men jag försöker att alltid ta med honom om jag kan.

Önskar dig en härlig helg! Personligen tycker jag det ska bli skönt att få slappa den här helgen. Känner mig supertrött av någon anledning, kanske av allt bröd jag åt igår? 😉 Ser fram mot en lång sovmorgon i morgon.

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Besatt av bröd - Malin Nylén - I am ready
  november 20, 2018 at 7:43 f m

  […] hasselnötter samt byter lingonsylten mot äppelmos. Eller så blandar jag moset och sylten. HÄR hittar du […]

 • Reply
  Vad ger du till någon i julklapp som redan har allt? - Malin Nylén - I am ready
  december 19, 2018 at 10:10 f m

  […] innerst inne vet att detta är ett PR-trick. Så varför inte lägga ner lite kärlek och baka ett bröd eller koka knäck som du slår in vackert med ett personligt brev vad denna person i ditt liv har […]

 • Leave a Reply