Hållbara vanor vardagsmotion

Promenera mera säger de – men hur gör man de roligt och regelbundet?

Promenera mera är bra för kropp och knopp men att få till det regelbundet och på ett roligt sätt är inte så lätt alla dagar.

På med alla ytterkläder på barnen och sig själv, ta fram bilnyckeln och börja gå mot bilen. Väl halvvägs kommer jag på att ena barnets väska ligger kvar i hallen så det är lika bra att vända om och pinna på lite extra. Väl inne vill ena barnet gå på toa så tålmodigt väntar resten i hallen. Det är nu den onödiga stressen kommer för att klockan börjar dra iväg. Jag får stanna upp och andas.

Det är när en morgon blir stressad som promenaden lugnar

Just morgon som ovan är sånt tillfälle som gör att promenaden till förskolan bli lugnande. Det tar inte mer än två minuter extra att gå. De ger oss tid att prata, röra på oss och upptäcka världen omkring oss bara vi tre för en liten stund. Det är nu morgonen kan vända, de som kanske började med konflikt kring kläder och tandborstning. Det är nu stressen går ner och vi får en fin stund tillsammans.

Varje morgon skall jag försöka att prioritera vagnen och promenaden till förskolan i stället för bilen. Det är snabb matematik att det är bättre för både oss och miljön.

Ett enkelt tips när du promenerar själv

Om du inte har en lista med musik du gillar, leta rätt på en podcast du gillar och lyssna under tiden du promenerar. Det känns som att du har sällskap och du får en fin stund tillsammans med miljön.

Promenera mera säger de - men hur gör man de roligt och regelbundet?

Tillbakablick från ett fint minne i höstas

vardagsmotion

Promenaden som gav mycket mer än förväntat

Promenaden som gav mycket mer än förväntat

Promenaden som inte skulle bli så lång blev 8 kilometer av rörelse i härliga minusgrader.

Tanken var inte att jag skulle ta en lång promenad utan mitt huvud behövde luft och förhoppningen var att huvudvärken skulle försvinna. Men det lilla kan bli så mycket mer. Även om det var många minus ute var det friskt och skönt i luften. Lagom med sol och vind. Det blev en läkande tid för kroppen och mitt inre under dessa kilometer. Ni vet när benen bara går av farten och kroppen bara vill fortsätta. Det blev en tacksam meditativ promenad och efter ett tag släppte även huvudvärken.

Man ska inte underskatta det lilla

Som jag nämnt tidigare är det inte alltid de hårda passen som ör viktiga utan just de här promenaderna är dina komplement till din eller min vardagsmotion. Ta på kläder och skor för en promenad, de behöver vi alla då oh då – kanske till och med regelbundet.

 

Promenaden som gav mycket mer än förväntat

För att komma hem stod de sista hindret på plats. En fin lång uppförsbacke.

Hållbara vanor vardagsmotion

Min lista över saker jag skulle vilja göra år 2019

Min lista över saker jag skulle vilja göra år 2019

Listan som ska få mitt år att bli lite mindre baserat på krav och måste. Mer baserat på känsla och glädje.

Varje år skapar jag tankar och funderingar på vad jag skulle vilja göra under kommande månader. Det måste inte vara saker jag kommer att göra utan det jag skulle vilja göra. Det här har fungerat bra då jag ofta inte varit stressad under året. Men föregående år 2018 blev lite tuffare än jag trott så därför sprack min vision av året och jag valde lite små vägar som inte var dem bästa. Det här året är lika spännande som alla andra och jag kommer göra min lista i vanlig ordning och hoppas att något av dem kommer bli av.

  • Springa ett roligt lopp på 5 km (vårruset, blodomloppet)
  • Springa ett lopp på 1 mil och lägga upp loppet som intervall träning
  • Delta i ett hinderbanelopp
  • Lägga ner mer minuter i veckan till avslappning (läsa en bok som exempel)
  • Få till fler promenader med hela familjen
  • Vara snäll mot mig själv
  • Få till en skogsvandring med familjen
  • Ta 50kg i snatch
  • Klara av 140 kg i marklyft
  • Spendera tid i simhallen med familjen

Det ska inte göras om jag inte känner för det

Listan är till för mig och mina tankar på vad jag vill göra under året men om jag inte känner för det kommer jag inte utföra det. Speciellt när det kommer till önskan om olika lopp eller prestation i min träning. De är rimliga mål och jag kan klara av dem men om kroppen och huvudet säger nej kommer jag att stanna upp och lyssna.  Meningen är att ha små mål att se fram emot till för att lättare finna glädjen till själva utförandet.

Det roliga är att vi gör det tillsammans mamma för då kan vi skratta och bli starka samtidigt – Oliwer 5år

Citaten ovan från min son får avrunda det här inlägget. För de är sant att när vi rör oss tillsammans blir vi starka ihop och kul har vi med.

Kram!

Min lista över saker jag skulle vilja göra år 2019

Ni två är den finaste gåvan

vardagsmotion

Det måste inte bli så mycket varje gång

Det måste inte bli så mycket varje gång

Det måste inte bli så många armhävningar för att det skall vara bra

Vardagsmotion är något vi behöver lägga till vid sidan om vår övriga rörelse. Det lilla extra vi kan få till här och där betyder enormt mycket. Skaffa dig en vana i att hitta de små hålen till extra rörelse. Det är precis de som vardagsmotion kan handla om. Det viktiga är att du gör något än inget alls. Du är bra.

Det måste inte bli så mycket varje gång

En promenadstig kan vara perfekt för några armhävningar

 

vardagsmotion

Bli din bästa vän och skapa gäldje tillsammans

Bli din bästa vän och skapa gäldje tillsammans

Bli din absolut bästa vän och skapa en glädje tillsammans som ni inte vill glömma

Att känna ånger, missnöje eller hopplöshet kan vi alla känna. När vi känner det är det enkelt att se det negativa och att vi missar det fina vi har omkring oss. Jag har lovat mig själv att bli min bästa vän, för tillsammans kan vi skapa glädje, uppfylla mål och skapa en harmoni vi inte haft tidigare. När jag skriver att jag vill vara min bästa vän handlar det om att skapa förutsättningar till något bra. Jag vill vakna på morgonen och känna att jag äger mina val. Precis som med min motion.

Vardagsmotionen är en kombination av glädje

För dig som inte tänkt på att gå till affären när du ska handla mjölk, eller du som inte tagit trapporna istället för hissen, testa det. De korta små stunderna vi kan ta oss till rörelse värmer vårt inre. Det måste inte vara en mils promenad det kan vara så enkelt som att gå tre varv runt skrivbordet på kontoret. Se till att du äger dina val och testa att vara din bästa vän och skapa en fin dag tillsammans. 

Bli din bästa vän och skapa gäldje tillsammans

Tar en promenad till stan med barnen istället för bilen.

Hållbara vanor vardagsmotion

Testa att ha din kropp som ditt bästa redskap

Testa att ha din kropp som ditt bästa redskap

Testa något nytt kan ibland vara skrämmande men också lärorikt. Det handlar inte om att det måste vara tunga vikter utan kroppen duger fint.

En del dagar misstar man sin planerade tid och snabbt känner man att träning är inget som man kommer hinna med just idag. Men någonstans av dina minuter på en dag kan du välja att använda din kropp till något effektivt – lägg ner tio till femton minuter på dig själv det fixar du.

Testa något nytt och använd din kropp som redskap

Papporna Johan och Peter har gjort sina två första hemmapass. De båda vågade testa något inte gjort frivilligt innan och hoppas nu att det kan bli en hållbar vana.

Johan träna i 15 intensiva minuter och det var baserat på tre övningar:
10 situps
10 Russiantwist (stanna i bottenläget på en situps och rotera med överkroppen sida till sida)
10 upphopp

Peter vill jobba i 10 aktiva minuter och hans övningar i första passet var:

10 Situps
10 Armhävningar mot bord/bänk
10 utfallssteg bakåt

Helt slut, men övningarna var bra då de var olika så man orkade mer – Johan

 

Testa att ha din kropp som ditt bästa redskap

Upphopp – Johan

Testa att ha din kropp som ditt bästa redskap

Armhävning mot bordet och sonen får vara med – Peter

 

 

 

vardagsmotion

Vardagsmotion är något bra – här är småbarnspapporna som vill öka vardagsmotionen

Vardagsmotion är något vi alla kan behöva i olika former. Johan är en nybliven pappa och Peters son är strax över ett år. De är två av mina kollegor som vill få till vardagsmotionen lite extra, men inte på gymmet.

Som personer är vi olika, en del gillar gymmet, en del googlar på styrkeövningar och en del vet inte alls vad man skall göra. Alla sätt är okej och det viktiga är att man skapar någon form av glädje i det man vill göra. Att utföra någon form av styrka i sin vardagsmotion kan vara en nyckel till en enkel träningsform. Men som småbarnsförälder är det inte alltid lätt att få till tiden på gymmet. Under ett par månader kommer de här småbarnsföräldrarna få enkla hemma övningar med kroppsvikt. De kommer få testa två olika träningssätt – Johan kommer träna 15 minuter tre gånger i veckan. Peter kommer träna 10 minuter två gånger i veckan.  Tanken är att de skall få tillbaka lite energi och få chansen att testa att utföra träning hemma på ett enkelt sätt. Ni kommer få följa deras hemmaträning till och från på bloggen under den här våren. 

När man får ett träningsprogram serverat är ju 15 minuter tre dagar i veckan inget alls – Johan

Det är det enkla som blir av

Som jag nämnt förut är det de enkla sakerna som blir av, det kan vara så enkelt som att få in en rutin. En rutin som man själv mår bra av och kan hålla i det långa loppet. Det viktiga är glädjen. Det ska bli kul att följa grabbarnas nya rutin och se om det är något de själva gillar och mår bra av.

Det är lite tjatigt så jag säger ja. Men jag behöver ju det här – Peter

 

Vardagsmotion är något bra - här är småbarnspapporna som vill öka vardagsmotionen

De testar en av övningarna som kommer att komma.

Vardagsmotion är något bra - här är småbarnspapporna som vill öka vardagsmotionen

En till övning som du kan göra på fler olika sätt. Armhävningar.

 

vardagsmotion

Blomman håller på att vissna – vattnar du den då?

Blomman håller på att vissna och om du inte vattnar den tappar den sin energi. Om vi inte matar oss med glädje och lycka tappar vi vår energi. Enkel matematik?

En växt är något som behöver energi för att överleva, precis som vår glädje till motion – den behöver tankas med energi för att fortsätta känna glädje och få sin energi. Det är rätt enkelt att vattna blomman om man glömt göra det på ett par dagar. Man ser tydligt att bladen böjar tappa energi och sin position. Men när vi själva tappar gnistan är vi där och rättar till den lika snabbt då?

Det är så snabbt gjort, ta vattenkannan och vattna blomman. Det är lika snabbt gjort att se över sina mål, värderingar och se över vad man själv anser är roligt med sin motion. Det handlar inte om att man måste springa milen, utan att man fokuserar på att göra det man gläds av. Stoppa undan den negativa energin, vattna din blomma och vattna ditt inre lite oftare. Det är du värd.

Blomman håller på att vissna - vattnar du den då?

Ibland behöver jag påminnas om hur glad jag faktiskt kan vara.

vardagsmotion

Du är den viktigaste på dina 24 timmar av dygnet

Foto : Mårten Nylén

Av alla i din omgivning är du den viktigaste

För att du skall skapa möjligheter i din vardag är det viktigaste att du ser dig själv. Du är den enda som kan göra arbetet för att du skall må bra i hälsa, mål och motion. Skapa möjligheter utifrån de förutsättningar du har. Se din kropp som din maskin, ditt redskap för att ta dig igenom svåra dagar och bra dagar. Skapa en trygg grund att stå på för att ta dig vidare till nästa steg. Du är bra precis som du är.

Du är den viktigaste på dina 24 timmar av dygnet

Ge kroppen det du vill ge den.

vardagsmotion

Utmanar mig själv och vardagsmotionen blir som bäst

För mig  handlar det om att jag utmanar mig med små saker i vardagsmotionen för att skapa glädje och hållbarheten kvar.

Det viktiga med att motionera handlar inte om att man måste prestera utan små medel kan hjälpa till. Jag tycker om kombinationen av att träna på gym, i skogen och genom promenader. Det viktiga i alla fall  mig handlar om att skapa variation för att jag skall behålla energin och glöden i vardagsmotionen. Jag tycker om att promenera och jag delar gärna med mig av promenaderna tillsammans med mina barn.

Att ha ett mål med promenaden kan ibland vara ett hjälpmedel, därför brukar jag ta promenaderna med barnen till olika mål för att göra det roligt för oss alla tre. Det kanske inte låter så spännande, men att gå 4 km tillsammans med en femåring och en tvååring (i vagn mest) kan vara utmanande i sig. Det är därför lekplatser, picknick bänkar och naturen blir fina hjälp medel längs vägen. Det är ofta genom promenader med barnen som jag har glädje i rörelsen för det blir aldrig som jag tänkt att det skulle bli. Visst kan det vara prövande med både gnäll och egna viljor men tillsammans blir det ofta bra i slutet av aktiviteten.

Utmanar mig själv och vardagsmotionen blir som bäst

En fin förmiddag tillsammans med barnen. Promenad, lek och picknick.

Senaste promenaden blev rogivande och svettig

Fötterna gick och musiken var peppande i öronen. Kroppen var pigg och benen ville inte sluta gå. Jag stannar upp vid en sjö och andas in vinterluften och precis då börjar mina ben att springa. Vi lunkar fram och stannar upp vid e lyktstolpe och gör 20 knäböj, 20 utfallssteg för att sedan promenera vidare. Jag bestämmer att vid nästa bank skall jag springa i två minuter och benen bar i väg i två minuter av lunkande tempo. Tiden ute i vinterluften varade i 70 minuter och jag hade avklarat 100 utfallssteg och 100 knäböj som jag knappt märkte av. Styrketräning som kroppen behöver men inte behövde arbeta jätte hårt för. Ibland kan det vara just det lilla som gör det hela så mycket roligare.