Julbaka tillsammans – 3 hälsosamma favoriter på dessertbordet

Nu är det äntligen jul igen! Här bjuder vår receptkreatör Alexandra Öhrlund på tre moderna versioner av dina favoriter på dessertbordet, så att du kan fira en traditionell jul utan att tumma på hälsan. Recepten är fria från gluten, laktos och tillsatt socker, så här finns något för alla. Varför inte baka tillsammans? *Recepten är utan ägg, för dig som är allergisk. Bortsett från allergenen är ägg något av det mest näringsrika du kan äta på julbordet.

Text och foto. Alexandra Öhrlund

Nu är det äntligen jul igen! Här bjuder vår bloggare och receptkreatör Alexandra Öhrlund på tre moderna versioner av dina favoriter på dessertbordet, så att du kan fira en traditionell jul utan att tumma på hälsan. Recepten är fria från gluten, laktos och tillsatt socker, så här finns något för alla. Varför inte baka tillsammans?

*Recepten är utan ägg, för dig som är allergisk. Bortsett från allergenen är ägg något av det mest näringsrika du kan äta på julbordet.

Saffransbullar med hasselnötsfyllning

Julbaka tillsammans – 3 hälsosamma favoriter på dessertbordet

Du behöver:

2 dl mandelmjöl
2 dl kokosmjöl
2 dl havremjöl
1 pkt torrjäst (14 g)
2 tsk kardemumma
2 påsar saffran (0,5 g st)
6 dl havremjölk
5 msk kokosolja

Fyllning
200 g hasselnötter
15 färska dadlar
1 dl vatten
Salt

Gör så här:

Blanda de torra ingredienserna, dvs mandelmjöl, bovetemjöl, havremjöl, kardemumma och torrjäst i en bunke.
Värm havremjölk i en kastrull på spisen till fingervärme, vispa ner kokosolja och saffran. Rör ner i mjölblandningen och knåda till en deg, låt jäsa under en bakduk i 1 h.
Fyllning: Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna med en nypa salt, låt svalna. Plocka bort kärnan ur dadlarna, mixa sedan hasselnötter, dadlar och vatten till en kräm.
Sätt ugnen på 175 grader. När degen jäst färdigt kavlar du ut den tunt, och breder fyllning över hela degen. Rulla ihop och skär i bitar. Placera bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 min. Pensla med vatten grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.

Seg dadelkola á la Rocky road

Julbaka tillsammans – 3 hälsosamma favoriter på dessertbordet

Du behöver:

200 g sockerfri choklad med hög kakaohalt
20 dadlar
3 dl valfria nötter, jag använde salta pistagenötter, cashewnötter, valnötter & pekannötter
1 dl frön, jag använde solroskärnor & pumpafrön
0,5 dl gojibär
1 tsk vaniljpulver
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma

Gör så här:

Smält chokladen över ett vattenbad eller i micron.
Kärna ur dadlarna, mixa till en seg kola. Tillsätt den smälta chokladen och fortsätt mixa till en jämn smet.
Hacka nötterna. Blanda nötter, frön, kryddor och smet, bred ut på en tallrik och placera i kylen ca 30 minuter. Bryt i bitar när kolan stelnat.

Mjuka pepparkaksbollar

Julbaka tillsammans – 3 hälsosamma favoriter på dessertbordet

Du behöver:

2 paket kikärtor
2 msk pepparkakskrydda
0,5 dl kokosolja
1 dl mandelsmör eller jordnötssmör
10 dadlar
Kanel

Gör så här: 

Skölj kikärtorna noggrant och kärna ur dadlarna. Smält kokosoljan.
Mixa alla ingredienser, ställ smeten i kylen ca 20-30 min så att den blir fast i konsistensen innan du rullar bollar. Pudra med lite kanel. Smakar som pepparkaksdeg, och att degen är godare än kakorna är ju sedan gammalt. 😉

Alexandra Öhrlund är personlig tränare och receptkreatör med norrländska rötter. Pluggar till yogalärare, tränar gärna utomhus och älskar att dokumentera livet i bild och text. Följ Alexandra och hennes inspirerande liv på bloggen ”MED FOKUS PÅ HÄLSA” och instagram @alexandraohrlund

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here