“Lisa Nilsson 25, matbloggare- och redaktör: “Vegankosten är inte för alla”

Vegan är en livsstil och en trend som fler och fler anammar av både etiska, miljö och hälsoskäl. Men alla mår inte bra på den veganska kosten-tyvärr. Vi måste sluta generalisera vad som anses onyttigt och nyttigt, för det som du mår bra av – kanske inte jag mår bra av – och tvärtom! Skriver I am ready´s matredaktör Lisa Nilsson i ett blogginlägg där hon delar med sig av sin resa och förklarar varför hon (mot sin vilja) börjat äta kyckling och rött kött igen efter 7 år som vegan.

Efter många år som vegan blev vår matskribent Lisa 25, sjuk på grund av närings- och proteinbrist och som följdkonsekvens förlorade hon mensen. Detta till trots att hon åt tillräckligt med energi och proteinrikt till och med ägg och mejerivaror ibland (men väldigt liten mängd under dessa år).
Första åren som vegan mådde Lisa jättebra, kände sig stark och upplevde att hon fick mer energi och hon hade ingen förståelse alls för människor som åt kött. Men efter 4-5 år började hälsoproblemen smyga sig på och tillsist tvingades hon lägga om kosten för att komma till rätta med sina bekymmer. Läs inlägget HÄR om du vill.

“Kroppen kan inte luras och det handlar om en galet komplex helhet. Marina Sjöberg”, Leg.dietist

Äta kött vs inte äta kött?

Ja, det här med kosten och att veta hur man ska äta och inte är ingen jätteenkel sak. Så här svarar I am Ready´s dietist Marina Sjöberg efter att ha tagit del av Lisas kosterfaranheter:
“Alltför ofta är det svart eller vitt inom hälsobranschen. Inte minst alla olika dieter men även vad gäller lösryckta livsmedel såsom till exempel: mjölk, ingefära, kanel etcetera. Vissa livsmedel anses vara “magiskt bra” och andra bespottas som “galet ohälsosamma”, rent ut sagt livsfarliga (om man ska trodet som skrivs) MEN på riktigt är det inte så enkelt. Kroppen kan inte luras och det handlar om en galet komplex helhet.

Kroppens komplexitet handlar om en total hälsa och smarta funktioner som vi inte kan förstå. Allt från hormoner och enzymer till stora muskler. Viktiga organ som hjärta, lungor och hjärnan behöver en balans av allt och alltid. Får den för mycket av något (även om det är nyttigt enligt media och dig) eller för lite av något, så funkar inte kroppen optimalt- den stänger av vissa funktioner.
Det kan även handla om att kroppen får för lite total mängd energi. Även då stänger den av och det sista den bör kunna göra är då att bli gravid och bära på ett barn. Energin räcker inte ens till mammans kropps funktioner och därför producerar inte kvinnans kropp de hormoner som behövs för att att ha ägglossning och därigenom kunna bli gravid. Som sagt komplexitet. Ingen kan lura sin kropp…

Läs mer Dietisten om mat som gynnar immunsystemet: “Hälsan börjar i tarmen”

“Ät av allt men inte alltid och använd ditt sunda förnuft.”

I Lisas fall handlar det om brist på järn och andra viktiga näringsämnen som just veganer har svårt att få i sig. Vissa säger att det går och det är sant men det är svårt. Just järn får man äta kopiösa mängder av veganska produkter (som spenat) för att få i oss tillräckligt. Många tar tillskott för att få i sig hela näringscirkeln.

Mindre rött kött och mer vegetariska produkter är bra och det har vi (vetenskapen) alltid sagt. Detta minskar till exemepl infektioner och våra viktiga tarmar (där allt från immunförsvar till viss hormonproduktion finns) mår toppen av detta. Det som har gjort att vi under en period åt galet mycket kött och animalier är snarare dumma dieter som förespråkar just mycket animaliskt protein men ur såväl miljösynpunkt och hälsosynpunkt är detta negativt. 

Det handlar återigen om det där tråkiga uttrycket “sunt förnuft”. Ät av allt men inte alltid och använd ditt sunda förnuft.
Ät närodlat, ät kravmärkt etcetera och resonera smart. Din totala hälsa är viktigare och helheten styr detta, inte detaljerna… en köttbit då och då i kombination med mycket vegetariskt är såväl gott som bra för hälsan och behöver inte vara negativt ur miljösynpunkt såvida man har just, sunt förnuft.”

Därför vill vi lyfta det här:

Vi håller med Lisa och Marina om att man ska äta mindre kött och mer vegetariskt och ingenting är svart eller vitt (alla fungerar vi olika) och att man ska lyssna på kroppen. När kroppen sätter sig på tvären finns det oftast en god anledning till det.
Vi tycker att det är viktigt att lyfta Lisas erfarenheter och ställningstagande kring kosten. Dels för att exemplifiera att allt funkar inte för alla (även om man vill) men även som en förklaring till varför det framöver kommer att komma mer blandade recept framöver– många vegetariska men även recept som innehåller animaler. Läs gärna Lisas blogginlägg för att få hela bilden Äta kött vs inte äta kött 

Om Lisa Säg hej till Lisa Nilsson– ny receptinspiratör på Iamready.se

Marina Sjöberg är idrottspedagog, beteendevetare och Leg. Dietist Marina har jobbat som klinisk dietist under några år på bl.a. Karolinska sjukhuset i Solna samt inom idrottsnutrition och idrottsmedicin och är sedan 15 år Svensk Friidrotts förbundsdietist. Marina undervisar bland annat på Karlstads universitet, Idrottsgymnasier och Molkoms folkhögskola samt utbildar landslagstränare/ledare inom idrotter såsom längd, alpint, friidrott och hästsport. Hon tar även emot kunder/patienter såväl privat som från företagshälsovård och sjukvård. Bilden är lånad av Blogger Bootcamp

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.