Olga Grönvall Lund matrevolutionär, vill förändra världen genom mat: ”Det måste bli lätt att äta rätt”

Foto. Schutterstock och Oscar Ajax (porträttet på Olga)

När matentreprenören Olga Grönvall Lunds pappa insjuknade i akut tjocktarmscancer förra året, tillbringade hon en månad på sjukhus tillsammans med honom. Där fick hon se sin cancersjuka pappa bli serverad rött eller processat kött varje dag – ibland till och med två gånger om dagen. Olga gick i taket. En diet med en majoritet rött och processat kött är direkt kopplat till cancer. Och dessutom ohållbart utifrån ett klimatperspektiv. Olga krävde få ett möte med personen som tar fram menyn till sjukhusmaten. På mötet fick hon svaret att det inte fanns någonting de kunde göra åt saken, eftersom “de följer det system som alltid varit”. Det svaret från sjukvården blev startskottet för Reformaten; en ideell förening som varje kvartal anordnar en klimat- och hälsokonferens och har som vision att starta ett utbildningscentrum med målet att reformera matsystemet. Reformaten brinner för att  utbilda allmänheten om hur matindustrin påverkar både planeten och människors hälsa – ur både ett lokalt och globalt perspektiv.

–      Min uppfattning är att vi befinner oss i ett extremt viktigt skede där vi fortfarande kan göra ett val för hur vi vill leva, och på så vis avgöra vår egen och planetens fortlevnad. Men det krävs att vi verkligen tar klimatkrisen på allvar om vi ska ha en chans, säger Olga, vars mål är att sätta frågan om hur mat produceras och konsumeras högst upp på agendan, både i politiken och i media. Hon vill se lagförändringar och konkreta, drastiska åtgärder som gynnar planeten och människans hälsa. Ett delmål är att genomföra en konferens i EU-parlamentet. Ett mål som hon upplever som fullt realistiskt.

Utomlands talar man mer öppet om den globala matindustrins negativa effekter på miljön och i många andra länder har matdebatten kommit mycket längre. I Sverige är det som om politikerna inte vågar ta bladet från munnen gällande miljökrisen som den globala matindustrin bidrar till; istället flyttas fokus till annat. Som till exempel de omdiskuterade flygresorna, men som inte ens står i paritet av matindustrins massiva påfrestningar på miljön.

Episkt scenögonblick från akutkonferensen som Olga och kollegan Marika Berglind-Ekman drog ihop på bara några veckor med Lena Endre och Rosanna Endre som konferencierpar och Petra Marklund som huvudartistnummer. Foto. Dimitris Vulalas

”Det handlar inte om ”dieter” utan om positiv mat baserat på medvetna val, vi kan styra”

–  Bra matvanor handlar inte om ”dieter” eller att bli vegan eller att undvika gluten. Det handlar om att skapa ett sundare matsystem och matkultur i stort; att förstå kretsloppet och jobba med djuren och miljön, inte mot, som vi gör i dag.

Efter talet på Almedagen, en förberedande dag inför Almedalsveckan, kom en man fram till mig och sa att “man dör om man äter bröd”, berättar Olga. Ett exempel av många som bevisar att det florerar många missuppfattningar om mat. Det är naturligtvis en enorm skillnad på bröd och bröd. Jämför ett tredagarsjäst surdegsbröd (där bakterierna hinner bearbeta mjölet under den långa jäsningen, som gör att vi kan ta till oss näringen i mjölet) gjort på fullkorn och hållbart odlade råvaror, med en överprocesad formfranska. Den första bidrar med fantastisk och nödvändig bakteriekultur till våra tarmar och odlings-sättet gynnar våra åkrar och den biologiska mångfalden – positiv mat – medan den andra är ”billig bukfylla”, helt utan fibrer eller näringsämnen och full med tomma kolhydrater och socker. Det är få som lider av celiaki (läs: blir allvarligt sjuka av gluten) men jag gissar att de flesta av oss mår sådär efter en frukost enbart på rostad formfranska med marmelad, säger Olga, men utan att anta en dömande ton. Hon fortsätter:

–    Långsiktigt är målet för Reformaten att kunna öppna ett utbildningscentrum där vi kan utbilda unga om positiv mat och inspirera dem till att leva mer hållbart. I dagens stressade prestationssamhälle har vi lite tid för varandra och jag gissar att det är långt ifrån alla familjer som samlas runt middagsbordet till vardags… Jag har själv inga barn så detta är bara spekulationer, men kanske är det färre barn och ungdomar än jämfört med när jag själv var barn, som lär sig laga mat på färska råvaror helt från grunden? Hon gör en snabb paus och avrundar:

–   Det bästa hade varit om Reformaten inte behövdes alls. Men vi står idag i ett läge där matsystemet är ohållbart och maten vi äter har negativ påverkan både på planeten och människan. Så kan det inte fortsätta. Jag vill göra allt jag kan för att bidra till en nödvändig omställning. 

Läs mer Dietisten om mat som gynnar immunsystemet: “Hälsan börjar i tarmen”

Några snabba med Olga:

Sammanfatta Reformaten under ett enda andetag?

– En helt nödvändig satsning för att påskynda och möjliggöra omställningen till ett positivt matsystem som gynnar planeten och människans hälsa. Innan det är försent. 

Varför behövs Reformaten?

– För att varje sekund som går blir andelen vild natur mindre och mindre samtidigt som människor blir sjukare och sjukare av hur vår mat produceras och konsumeras. Det stora industrialiserade jordbruket med stora monokulturer äter upp vår vilda natur. Varje sekund som går förlorade vi, eftersom maten vi äter, dödar oss och planeten. 

Varför tror du att det har blivit svårt att äta smart?

– Därför dagens matsystem fokuserar primärt på effektivitet och största möjliga ekonomiska avkastning istället för planeten och människans hälsa. Allt handlar bara om pengar när det borde handla om välmående.

Vad är Reformatens långsiktiga mål?

– Ett positivt globalt matsystem där ingen går hungrig och ingen dör av kostrelaterade sjukdomar och vi har en sprudlande natur med glada djur, jordar och ekosystem.

3 tips för att leva mer hållbart?

– Lägg mindre pengar på “onödig konsumtion” alltså saker och mat du inte behöver och SLÄNG INTE. Varken mat eller saker… 

– Använd din tid väl, engagera dig i organisationer som jobbar för en bättre värld för alla, det finns massor! Som Reformaten.

– Lägg pengar och tid på positiva matupplevelser, laga mat från grunden tillsammans med personer du älskar. Har du möjlighet, gå till små lanthandlare, använd fantastiska råvaror som kommer från bönder/producenter som bryr sig om planeten och människans välmående, diskutera viktiga ämnen som får många att må bra! Positiv naturlig mat gynnar planeten och människans hälsa. Negativ och onaturlig mat skadar planeten och människans hälsa. 

Nästa miljö- ochhälso konferens sker på Nobeldagen, den 10 december, på Värmeverket i Bredäng. Foto. Kajsa Lorentzon

När är nästa miljö- och hälsokonferens och hur kan man göra för delta?

Nästa konferens sker på Nobeldagen, den 10 december, på Värmeverket i Bredäng. På grund av rådande pandemi kan vi tyvärr inte öppna dörrarna för allmänheten. Men för att alla ska ha möjlighet att delta kommer hela konferensen sändas live, tillgängligt för alla. Livesändningen är otroligt viktigt för oss: Alla berörs vi av denna fråga, därför måste det finnas möjlighet för alla att delta.

Dagen kommer att kretsa kring utbildning. Vi kommer titta på matens påverkan på människan och planetens hälsa. Vi kommer lyfta dom planetära gränserna, globala hållbarhetsmålen, mänskliga rättigheter, människors hälsa och göra en återblick genom historien; hur hamnade vi här?  För att vi ska kunna gå vidare med lösningar måste vi först sätta en vetenskaplig grund där det blir solklart vilken påverkan maten har på planeten och människans hälsa.

All info om konferensen kommer man kunna hitta på Reformatens hemsida www.reformaten.com

Om Olga Grönvall Lund

– Käka bra, ha kul, göra sitt bästa! har du möjlighet – hjälp andra. Är man så privilegierad som jag är tycker jag att man är skyldig att hjälpa andra som inte har det lika bra! Ingen är perfekt och man kan bara göra sitt bästa! Foto. Kajsa Lorentzon

Ålder? – 29 människo-år men säker över 150 år i experiences

Bakgrund? – Entreprenör inom positiv påverkan genom mat. Alltid velat förändra världen. Detta blev solklart att det skulle ske genom mat då hon oplanerat öppnade det som kom och bli hennes första AB, med bästa vän Kegen, Mäckish, 2013 i Berlin. Genom event, catering, kommunikation, samarbeten och mycket annat har hon arbetat med denna fråga hela sitt verksamma yrkesliv. 

Vision? – Förändra världen genom mat.

Motto? – Käka bra, ha kul, göra sitt bästa!  har du möjlighet – hjälp andra. Är man så privilegierad som jag är tycker jag att man är skyldig att hjälpa andra som inte har det lika bra! Ingen är perfekt och man kan bara göra sitt bästa! 

Favoritmat? – Omöjlig fråga, Jag lagar nästa bara nya rätter och aldrig samma rätt två gånger, det blir tråkigt för min hjärna. Jag är som ett stort barn som älskar att leka med smaker. Min hjärna kopplar av när jag får ha 3 plattor på och två ugnar samtidigt – då  kan jag inte tänka på hur jag ska förändra världen. Jag följer inte recept utan tar inspiration från recept som jag applicerar på råvarorna som finns tillgängliga på den platsen jag befinner mig i den årstiden. 

Förebilder? – Alla som använder sin tid till att hjälpa andra och planeten, oegoistiska positiva människor. Det kan vara allt från personer som går emot strömmen och tänker själva till folk som hjälper till.. Allt från personerna i min familj, min mamma som är en riktig eldsjäl och mina småbrorsor, den ena är en super-business-man och den andra ser världen på ett fantastiskt ofiltrerat autistiskt sätt, till Sébastien Boudet, Paul Svensson, Malala Yousafzai, Greta Thunberg, fantastiska skolkockar och vardagshjältar, min bästa vänner är otroliga inspirationskällor och alla fantastiska människor runt omkring  mig nu som lägger ner sin själ i Reformaten. Jag har väldigt många inspirationskällor helt enkelt… 

Läs mer Reformaten.com

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.