Så gör du din egen nyttiga ”Nutella”

Här tipsar Martina Rehn om hur du enkelt kan slänga ihop din egen nyttigare version av Nutella. Foto. Pixabey.com

Text. Martina Rehn Foto: Pixabey.com

Om du vill ha ett nyttigare alternativ till Nutella, är den här röran absolut en kandidat som pålägg till mackor/riskakor/snacks/mellanmålet. Australien har lyckats pyssla ihop en riktigt bra och krämig nötmix på burk (med chokladsmak) och dessutom är ingredienserna enkla, om du vill blanda ihop en egen portion. En burk innehåller både jordnötter, mandlar, cashewnötter, brasilianska nötter, dadlar, cacaopulver, chiafrön, sesamfrön och vaniljextrakt. Men, vill man göra en förenklad version så fungerar följande recept utmärkt:

Så gör du din egen nyttiga "Nutella"
Super Nutellan från Australien. Kom ihåg att du kan äta av allt. Bara inte hur mycket som helst. <3

Ingredienser:

3,5 dl hasselnötter (gärna rostade i ugn)
2, 25 dl valnötter, pekannötter eller mandlar (gärna rostade i ugn)
60 g dadlar
1-2 tsk kakaopulver
1 tsk vaniljextrakt (valfritt)
1 nypa salt

Läs även 4 inspirerande träningspoddar

Gör så här:
Rosta gärna nötterna på bakplåtspapper i ugnen (175 grader) under 10-15 minuter tills nötterna blir lätt gyllenbruna och börjar spricka. Låt nötblandningen svalna.
Under tiden som nötterna är i ugnen så mixa ihop dadlarna till en röra. Lägg över röran i en skål vid sidan av.
Mixa ihop nötblandningen med resten utav de torra ingredienserna och tillsätt sist dadelblandningen stegvis innan allting mixas ihop en sista gång. Om blandningen känns för hård så går det jättefint att blanda in lite vatten eller mandelmjölk till önskad konsistens.
Häll över den färdiga blandningen i en glasburk och förvara i rumstemperatur eller i kyl beroende på vilken konsistens du föredrar.

Enkelt!

Så gör du din egen nyttiga "Nutella"
Martina Rehn studerar ”Sport Development and Fitness” i Australien och livsstilsbloggar på I am Ready.

Du kanske även gillar Rostade hasselnötsbollar med rödbetspulver

Och … Lingonmuffins med kardemumma 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.