“Varför blir jag sugen på morötter efter pizza?”

I AM READY´s chefredaktör Malin Nylén undrade om sambandet mellan skräpmat och morötter... då hon upplever att hon ofta blir sugen på morötter efter att ha ätit fettrika livsmedel som pizza eller choklad ... Foto. Pixabay

Visste du att betakaroten är fettlösligt och behöver en viss mängd fett för att kunna tas upp av kroppen? Det är därför inte helt ologiskt att du blir sugen på morötter efter att du har ätit fettrika livsmedel som pizza eller choklad.

Alla bär vi väl på frågor som vi drar oss för att ställa i rädsla för att framstå som lite korkade? Men ibland kan de tillsynes “dumma” frågorna faktiskt väcka de mest intressanta diskussionerna.

“Varför blir jag sugen på morötter efter pizza?”

Som till exempel när vår chefredaktör Malin Nylén undrade om sambandet mellan skräpmat och morötter, då hon upplever att hon ofta blir sugen på morötter efter att ha ätit fettrika livsmedel som pizza eller choklad? Nästan att hon får känslan av att morötter är ett ”reningsverk” som städar kroppen inifrån.

Malin, som är utbildad hälsocoach och allt, kände sig lite dum när hon tog modet till sig att fråga  I AM READY’S dietist Marina Sjöberg om hon kände till ett sambandet mellan skräpmat och morötter? Och efter lite grävande vetenskapsjournalistisk återkopplade Marina med att betakaroten (som finns i morötter) är fettlösligt och att det alltså är viktigt att man får i sig fett för att kunna ta upp betakaroten.


Alltså är kroppen så smart så den tänker, ”nu har jag fått i mig massa fett, då ska jag passa på att äta betakaroten för det behöver fett för att tas upp”. Men naturligtvis finns det nyttigare fettrika livsmedel att tillgå än just pizza … som till exempel avokado, fet fisk och nötter med mera. Du behöver inte äta skräpmat för att tillgodogöra dig betakaroten under det mörka vinterhalvåret, även om det kanske hade varit ett önsketänkande av gemene man?
Läs mer 10 livsmedel med bra fetter

Snabbfakta om betakaroten

Fråga våra experter om hälsa

Ställ frågor till vår dietist Marina Sjöberg och våra andra kunniga områdesexperter om hälsa!

Återigen, ibland kan ”dumma” frågor visa sig vara smarta. Om man du behöver lägga in värdering i sammanhanget, det tycker inte vi.
Med andra ord, det finns inga dumma frågor. Har du någonting som just DU går omkring och funderar på, och som du skulle vilja (våga) fråga våra experter om mat, träning eller andra livsstilsutmaningar? 
Mejla dem till info@iamready.se så lovar vi att återkomma med svar! Och naturligtvis kan du välja att vara anonym om du vill.

Läs mer Dietisten Marina Sjöberg: “Det är en myt att proteiner bygger muskler”

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.