Vegansk påsklunch

Lagom till långhelg och påskfirande har våren kommit till Stockholm – hoppas att du firar med dina nära och kära. Hemma i kollektivet har vi precis ätit en grön påsklunch. Jag fortsätter på mitt plantbaserade tema och serverar äggfri påskmat, inga kycklingar kom till skada när den här lunchen förbereddes och avnjöts. Hoppas att du tycker om recepten!
Text. Alexandra Öhrlund Foto. Johan Öhrlund

Vegansk påsklunch

Vegansk påsklunch

Spicy spenatsoppa, 2 personer

Du behöver:

400 g fryst spenat
2 potatisar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2-3 cm färsk ingefära
1 färsk chilifrukt
1 burk kokosmjölk
1 sockerfri buljongtärning

Topping: Färsk dill, pumpafrön och hackad salladslök + sidosallad.

Gör såhär: Hacka lök, vitlök, chili och ingefära. Fräs i en kastrull med 1 msk kokosolja till löken får en lätt gyllenbrun färg. Hacka potatisen, tillsätt potatis och spenat i kastrullen, rör om i ca 2 minuter. Tillsätt 1 burk kokosmjölk + 400 ml vatten. Låt koka upp ca 10 minuter med buljongtärningen. Mixa soppan slät och servera med dill, pumpafrön och hackad salladslök.

Läs även 8 tips på vad du kan fylla påskägget med istället för godis

Portionspajer med sparris & soltorkade tomater, 10 st

Vegansk påsklunch

Botten:

Du behöver:
2 dl kikärtsmjöl
1 dl majsmjöl
0,5 dl olivolja
0,5 dl spad från de soltorkade tomaterna
1 dl vatten
Fyllning:
1 pkt naturell tofu
2 dl växtbaserad mjölk
3 soltorkade tomater
1 tsk gurkmeja
5 körsbärstomater
1 knippe sparris
Salt & peppar
Gör såhär: Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop ingredienserna till pajbotten och fördela i 10 st muffinsformar, förgrädda ca 5 minuter. Mixa tofu och mjölk (jag använde havremjölk) slätt i en mixer. Hacka de soltorkade tomaterna och vänd ner i tofustanningen, krydda med gurkmeja, salt och peppar. Fördela tofustanningen på bottnarna i muffinsformarna, lägg en bit sparris och en halv körsbärstomat på varje paj. Grädda mitt i ugnen 15 minuter.

Du kanske även gillar Coachen tipsar: ”Så njuter du av påskgodiset med gott samvete”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here