Mia Törnblom om vikten av ett starkt självledarskap: “Quickfixes är inte vägen till framgång”

Mia Törnblom står stadigt med båda fötterna på jorden. Hennes resa har inte varit enklare än någon annans. I en öppenhjärtig intervju av Anki Ström delar hon med sig av tankar, mentala verktyg och framgångsreceptet. ”Det är ju inte så att jag satt hemma och väntade på att det skulle flyga in sparvar i munnen” . © Fotograf Peter Knutsson

Mia Törnbloms definition av hälsa är “att genom ett starkt självledarskap ta ansvar för sina behov”, vilket slår hål på alla myter om quickfixes som en väg till framgång. Som mental tränare har jag mina egna förebilder och Mia Törnblom är definitivt en av dem. Hennes rättframma och ärliga sätt, generösa person och tuffa livserfarenheter är en grym kombination som gjort att hon är där hon är idag. På toppen av sin karriär, eller som hon själv uttrycker det när jag påpekar hennes framgång. “Jag gör det jag vill”
Text. Anki Ström foto: Peter Knutsson

För dem som läst Mias böcker är det allmänt känt att hennes liv inte har varit någon dans på rosor. Hon har ett destruktivt förflutet med missbruk som bland annat bottnade i att hon ”bara ville bli smal”. Det får mig att undra hur Mia tänker kring att det fortfarande i samhället idag är så stort fokus på utseende och löften om snabb viktminskning som skapar psykisk ohälsa hos många människor?

– Jag tycker att det är sorgligt men inte konstigt med tanke på att vi lever i en tid där det är omöjligt att inte påverkas av hur man tänker att andra gör, ser ut eller borde göra och se ut.

Mia påtalar hur många män som faktiskt också mår dåligt, som tränar för hårt och ”går på konstant diet och har en burk med kyckling och kokta grönsaker”. Hon tycker att männen lätt glöms bort i debatten om ätstörningar. På frågan “vad är hälsa för dig?” svarar Mia. – Hälsa är att genom ett starkt självledarskap ta ansvar för sina behov, enkelt uttryckt “välmående”.

En del av orsaken till att Mia hamnade i sin destruktiva livssituation var bristen på självkänsla, som hon beskriver som grunden till ett starkt självledarskap.

– När det gäller mitt självledarskap blev det väldigt tydligt att jag hade brist på egenvärde, värdegrund och trygghet. Jag hade däremot ett självförtroende och en stark kommunikation och det gjorde att jag kände mig vilsen, jag visste att jag kunde bli vad jag ville men dög aldrig som jag var. Det här har varit en lång process eftersom jag började med självförakt. Till en början handlade det mycket om läkning och bearbetning, att hitta tillbaka till någon slags balans. Sen är det också så att känslan av egenvärde blir man aldrig klar med. Till exempel om jag inte tar ansvar för min del av en konflikt i en situation eller relation vid ett enstaka tillfälle så händer inte så mycket. Men om jag fortsätter att ignorera och inte leva efter mina värderingar så kommer jag tappa min självkänsla igen.

Så utvecklar du ditt självledarskap

– 4 kontrollfrågor att ställa dig själv

Mia drar en parallell med fysisk träning, att på samma sätt som du tränar om du vill ha stark fysisk kondition behöver du träna din hjärna för att få en stark inre kondition. Hon har också utvecklat egna metoder som hon väldigt förenklat jämför med komplexiteten i jogging. – Poängen är att du behöver göra det!
Generöst delar Mia med sig av sina egna knep för att utveckla sitt självledarskap som bland annat är att svara på 4 kontrollfrågor varje kväll innan hon går och lägger sig:

1: Vad var inte så bra idag och vad lärde jag mig av det?

2: Vad var bra idag?

3: Vad är jag glad över?

4: Vad behöver jag hjälp med inför morgondagen?

Mia menar att ta ansvar för sin egen del är en nödvändighet för utveckling.
– Bara att ta en stund för sig själv och reflektera över vart man ska och vad man vill är att ta ansvar för sitt självledarskap, säger hon och poängterar också vikten av att mental träning inte är någon quckfix utan kräver sin insats i form av tålamod och regelbunden övning.

– Bra saker man gör för sig själv stärker självkänslan på samma sätt som med fysisk kondition. Det är klart att den stärks av att man joggar men det är också bra om man tar sig en liten promenad här och var. Jag tror att det är det som gör att vissa av oss beskylls för att prata om quickfix men jag har gjort samma metod varje kväll i 22 år. Jag har mediterat dagligen sedan lika länge och det finns ingen quickfix i det men det betyder inte att varje handling inte är betydelsefull. Precis som med fysisk aktivitet.

Vändpunkten till att bli nykter beskriver Mia öppet och ärligt med orden, ”smärtan av den jag själv hade blivit, inte smärtan av det jag utsattes för.” Det gick till en punkt när hon inte längre stod ut med sig själv och då kom kraften och villigheten till att förändra.

– Så länge jag såg mig som ett offer för andras tillkortakommanden eller brister, hände ingenting med min utveckling.

Du kanske även gillar Hitta flowet med storytelling

Under hela samtalet slås jag av Mias ärlighet och rättframma sätt. Hur hon bjuder på sig själv och sin historia utan att linda in eller försöka gömma det som varit. Jag fascineras mer och mer av den här energiska kvinnan med glimten i ögat som verkligen är allt annat än ett offer utan med mod och inre drivkraft valde att vända erfarenhet till personlig utveckling och framgång. Hon berättar hur det egentligen aldrig var planen att börja coacha människor och arbeta med ledarskap. Hur en hobby växte ur köket och ledde till starten av hennes företag 2001.
– Jag har alltid varit som en slags coach eller vad man ska säga. Lagkapten i fotbollslaget och på 80-talet förlängde jag lösnaglar och satt och höll människor i handen. Jag är intresserad av människor så det är inget konstigt med det, men det var aldrig planen. Det var när jag började jobba med mig själv och människor i min närhet blev intresserad av att lära sig det jag lärde mig på alla kurser jag gick. Då hade jag det som hobby att coacha människor hemma i köket. Det var drivna och ambitiösa personer och drivna och ambitiösa människor blir chefer. Vi jobbade med ledarskap och då måste du ha självledarskapet i grunden för att leda andra framgångsrikt. När hobbyn till slut tog all min tid startade jag mitt företag.

Givetvis vill jag veta vilka egenskaper Mia själv tror ligger bakom hennes framgångar som ledarutvecklare och hon svarar snabbt att hennes lyhördhet är hennes största styrka, liksom modet och att hon har noll intresse av sig själv när hon möter andra människor.

– Jag är närvarande och trygg. Att jag på riktigt gillar att vara med människor som utvecklas. Jag har inget behov av att dem ska fatta att jag är bra på det. Jag är intresserad av att de utvecklas. Mia berättar lite om MT-metoden som hon har varit med och arbetat fram och som bygger på kognitiv teori. Hon beskriver den som ett resultat av alla möjliga böcker och kurser hon läst och gått, möten hon har haft, metoder hon har tränat på. Men hon är noga med att poängtera att hon inte är själv om att utveckla i företaget.

– När jag startade firma visste jag tidigt att jag ville ha medarbetare och sen 2003 har jag inte varit själv. Grunden är det jag myntade men sen har vi finslipat på alla kurser vi har haft och allt som vi har jobbat på tillsammans. Förenklat är det självledarskap i grunden: REFLEKTION – TRYGGHET – MOTIVATION – ANSVAR – KOMMUNIKATION – MOD.

Det har väl inte undgått någon att Mia samarbetar med Pia Sundhage och svenska damlandslaget i fotboll, Pia är numera förbundskapten för U17, och jag uttrycker att det måste vara en dröm för en gammal fotbollstjej. Självklart är det ett uppdrag Mia har arbetat hårt för att få vilket hon beskriver utan försköningar.

– Det är ju inte så att jag satt hemma och väntade på att det skulle ”flyga in sparvar i munnen”. Jag försökte redan med Thomas Dennerby men ”misslyckades totalt”. Jag dundrade in en gång när dem hade samling och sa ”här är jag” men det blev ingenting av det. Men så skulle jag få jobba med Pia och då bestämde jag mig för att ”nu jädrar ska jag hångla upp henne”. Pia är ju väldigt häftig men har också stor integritet så jag såg till att imponera på henne, inte ta för mycket plats och kräva hennes uppmärksamhet. Men samtidigt informera om att jag fanns om hon ville. Det tog en månad och sen ringde hon och frågade ”vill du prova på 3 månader” och det blev 3 år.

Läs mer Hjärnforskaren Katarina Gospic om att fatta svåra beslut: ” Varnar rädslan dig eller får den dig att fega ur?”

I vanliga fall jobbar Mia med team i form av ledningsgrupper eller avdelningar och hennes syn på vad som viktigast för att skapa ett vinnande team/högfungerande grupp är att de behöver gå igenom alla sina faser.
– Du kan inte hoppa över ”cocktailfasen, lära – känna, bråka ihop sig, tillit och sen produktivitet”. Jag skulle säga att lägg tid på att lära känna varandra, skapa trygghet, tillhörighet och plocka ihop er. Ni måste våga krocka och förstå att det alltid bara handlar om sak, inte person. Medvetenhet, arbete och commitment. Det är det jag jobbar mest med.

Mia är ju inte bara egen företagare, föreläsare och ledarutvecklare utan författare också. Till inte mindre än 10 böcker. Vilken hon är mest stolt över kan hon inte riktig säga.

– Det är som ungar. De är olika. Men om hon får säga vilken som är bäst är det den sista.

– För nu säger jag vad jag tycker. Jag är stolt över att jag är så generös som faktiskt bjuder på hela min story. Den första boken är verkligen inte bäst men det är den som flest har hittat så är något med den. När jag träffar folk som säger ”åh, jag läste precis din första bok” då vill ju jag säga ”nej, du ska läsa den sista för den är bättre”. Men då får jag vara ödmjuk inför att det är något med den där boken som uppskattas trots att den är gammal. Det är ju inte så att jag har ändrat mig men jag har blivit bättre på att förklara dem där sakerna.

Mia har många bollar i luften, bland annat sin podd med Christina Stielli. Hon gillar formatet med podd även om hon väntat ett tag med att köra igång. I övrigt har hon sitt företag MT och har startat en talarförmedling för 1,5 år sen som heter Talking Minds. Men hur ser framtidsplanerna ut för allas vår coach Mia Törnblom?

– Min absoluta målbild det är ju faktiskt att gå runt på kontoret och servera kaffe och säga att alla är duktiga. Vi är inte helt där ännu men det är vad jag vill!

Snabbfakta 

Mia Törnblom om vikten av ett starkt självledarskap: "Quickfixes är inte vägen till framgång"
© 2014 Fotograf Anna-Lena Ahlström

Namn: Mia Törnblom
Ålder: fyller 51 år i maj
Bor: I Stockholms innerstad
Familj: Maken Michael Törnblom, som drivet alla företag med Mia, Han är ansvarig för organisation och struktur och Mia för innehåll. Och så har hon En bonusson som snart fyller 23 år.
Tränar helst: Löpning. Springer ungefär 2 dagar i veckan, ibland mer. Provar andra träningsformer men ledsnar fort. Däremot löpningen tappar hon aldrig.
Sysselsättning: Driver företaget MT sen 2001, talarförmedlingen Talking Minds, författare, föreläsare, men mest processleder och coachar hon ledningsgrupper
Motto: Ansvar och generositet är viktiga värderingar och förhållningssätt som Mia lever efter. Hon har heller aldrig dåligt samvete utan ägnar tiden åt att ”ställa tillrätta” om hon har gjort fel och tror på att ”göra” istället.

Aktuell med just nu: Podden ”Självklart”  tillsammans med Christina Stielli. Lyssna HÄR

Fler starka stories Jennie Liljefors, den läkande kraften: “Jag är yoga och yoga är jag”

 

 

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.