Träning

Vilovecka

Vilovecka

När hade du en vilovecka senast? Är vila en del av din träningsplanering? Tränar du hårt men återhämtar svagt? Jag har en träningsprogrammering som skall följa en linjär progression. Det innebär att jag ska bli lite bättre och köra lite tyngre för varje vecka. För att orka med att köra hårt på mina pass under de tunga veckorna samt för att behålla motivationen så har jag lagt in hela viloveckor i programmeringen. Denna vecka har varit vilovecka.

Vilovecka

När jag programmerat mig själv har jag tänkt att jag ska bli lite bättre för varje vecka som går. Dock kan jag inte enbart öka träningsdosen, längden på passen, vikterna eller tempot under passen. Det behövs uppbyggnadsperioder mellan varven med fokus på vila. Jag kör en lätt vecka, följt av en medel-tungvecka och avslutar perioden med en tung vecka. Mellan dessa perioder har jag en vilovecka. Dessa veckor har jag fokus på återhämtning. Jag yogar, stretchar, kör ett lättare gympass samt ett lättare löp- eller längdskidpass. Det är under denna period min kropp byggs upp och får chansen att återhämta sig helt. Dessutom gör det att min motivation hålls uppe.

Under den tunga veckan kör jag 7-10 pass med varierande intensitet. I slutet av den veckan är jag riktigt less på träning och känner mig väldigt sliten. Jag längtar verkligen efter vila. Praktisk nog kommer det en vilovecka efter denna period. När jag genomfört sista passet på söndagen vet jag att jag knappt kommer träna veckan efter vilket känns väldigt skönt. Framåt helgen under viloveckan börjar det krypa ordentligt i kroppen, då kan jag lägga in ett lättare löp eller styrkepass för att kunna sova om nätterna. Då börjar jag verkligen längta efter att träna och vill gå på en tung vecka på en gång.

Vilovecka

Detta är ett bra sätt för mig att stanna motiverad och fortsätta träna hårt och mycket. Nu känner jag mig redo för kommande period av träning! Efter dagens endorfinkick i längdspåret så kommer jag sova gott inatt och vara igång när den lätta veckan kommer. Tränar du hårt måste du återhämta hårt! Nu kör vi!

Träning

Veckans Rörlighetsövning: Stretch Av Fotled Med Vikt

Veckans Rörlighetsövning: Stretch Av Fotled Med Vikt

Har du likt många svårt att komma ner i fullt djup i dina squat? Rörligheten i din fotled är för många en begränsande faktor. Du kan antingen stretcha med övningen i tidigare inlägg, stretch av fotleden. För vissa räcker inte denna stretch. Det kanske inte drar ordentligt i nedre delen av vaden utan tar mer stopp, eller så drar det men inte ordentligt. Då finns det två övningar du kan göra för att få bättre kontakt. En av dem är Stretch av fotled med vikt.

Stretch av fotled med vikt

Syfte: Öka rörligheten i fotled för att komma ner i fullt djup i dina squat samt förbättra din löpteknik.

Fokusera på: Få kontakt med nedre delen av vaden runt hälsenan, stanna i minst två minuter.

Genomförande: Sätt dig på höger knä med vänster fotens häl straks bakom, bredvid knät. Ta en kettlebell eller viktskiva och planera den på knät. Jag föredrar en kettlebell då den ligger bättre på knät. Ta en lagom tung vikt. Knät skall dras nedåt ordentligt men du skall inte tappa kontrollen över knä och fotled. Dock bör du våga gå så djupt så du får en ordentlig och djup stretch. Sitt i denna position i minst 2 minuter per ben.

Veckans Rörlighetsövning: Stretch Av Fotled Med Vikt

Att stretcha med vikt kan göra under för din rörlighet, och vill du få bättre och djupare squats kommer detta göra undervärk. Gör det lite varje dag, gärna på morgonen när du är som stelast. Om det inte drar när du gör denna med vikt utan det fortfarande tar stopp på framsidan av fotleden kommer det komma ett inlägg längre fram om vad det kan bero på och vad du kan göra åt det. Tills dess, stretcha ordentligt.

Okategoriserade

Mina Mål 2019

Som jag utlovat kommer här en genomgång av mina mål 2019. De flesta hänger med från 2018 och är saker jag konstant jobbar med. Jag har inte några mål som jag satte upp efter årsskiftet. Det är några privata och några träningsmål. För att nå dessa mål har jag delmål längs vägen. Detta för att se hur jag ligger till samt ha milstolpar som är närmare i tid och mätbara.

Mina mål 2019

Placera mig top 50 på minst ett lopp under OCRWC (Hinderbane VM).

Delmål:

Placera mig top 10 på ett OCR lopp i Sverige för att kvala in till VM.

Följa min träningsplanering.

Placera mig top 5 på SM i militärhinderbana.

Delmål:

Följa min träningsplanering.

Bli bättre på att planera.

Delmål:

Logga ALLT som skall göras i kalender samt skriv listor. Planera veckan på söndagen.

Gå och lägga mig i tid. Jag prioriterar bort sömn när jag har mycket att göra, då behövs sömnen som mest.

Delmål:

Få till planeringen och räkna in tillräcklig sömn.

Delmålen

Delmålen kommer göra mina större mål uppnåbara och realistiska. Det ger mig även milstolpar längs vägen som jag kan sikta på. Det är lättare att träna för ett lopp som är fyra månader bort än ett om 9 månader. Motivationen kommer vara högre under tiden.

Utgå från vart du är idag, var realistisk och sätt ett slutdatum för dina mål. Var strikt med dina mål och planer för att nå dem. Dock om du börjar märka att detta aldrig kommer gå så kan du modifiera, i första hand, din plan och i andra hand ditt mål. Behöver du det har du spänt bågen lite för hårt, ta lärdom och gör om.

Fundera över vad du verkligen vill! Vad som driver dig och vad som ger dig en kittlande känsla i magen. Den saken skall ditt mål kretsa kring. Du kommer misslyckas om du inte verkligen vill nå ditt mål. Hitta även ett stark varför kopplat till ditt mål. Ett varför som kommer driva dig även fast du inte vill göra det som krävs där och då. Något som får ut dig fast det regnar eller får dig att gå upp när sängen är så skön.

 

Stretch av långa höftböjarmuskeln

Gör mer av vad du älskar 2019!

Fundera på vad du vill, på riktigt och sätt ett för dig storslaget och realistiskt mål. Nu gasar vi!

Okategoriserade

Starta starkt

Starta Starkt

2018 är slut och 2019 har börjat! NU har du chansen att starta starkt, skapa nya vanor, ha ett rörligt, avstressat och mer hälsosamt år.

Starta starkt

Se till att börja nu vänta inte till imorgon eller nästa vecka. Du får ingen bättre möjlighet än den du har just nu. Det är bara att börja och sätta starka och hälsosamma vanor från början. Greppa monkeybaren och börja förflytta dig framåt.

Sätt realistiska och uppnåbara mål. För att hålla motivationen uppe kan det underlätta att ha ett tydligt mål. Det målet måste du kunna nå inom en rimlig framtid. För att sedan fortsätta med ett nytt lite större mål. Börja med små steg för att orka hela vägen!

Vad behöver du för att nå dina mål? Var behöver du prioritera upp? Vad behöver du prioritera ner för att kunna prioritera upp dina nya vanor? Hur kan du frigöra mer tid? Vad har du för strategi när du har det stressigt? Vad är viktigt för dig och vad kan du ta bort?

Mer om mina nya mål och vanor i senare inlägg. Se till att göra saker du tycker är roligt och som tar dig närmare ditt mål samt får dig att må bra. 2019, nu kör vi!

Träning

Veckans HIIT Pass: 181122

Veckans HIIT Pass: 181122

Här kommer ett skönt helkroppspass som du kan genomföra snabbt på gymmet. Om du är tillräckligt stark kan 181122 bli ett bra HIIT pass. För att det ska bli HIIT behöver det bli högintensivt, alltså att du kommer upp i pulszon5-6. Om du inte klarar av att göra övningarna i det tempot som krävs för att komma upp i puls behöver du skala övningar eller vikter.

Veckans HIIT Pass: 181122

HIIT Pass 181122

4 varv av:

8 Atlas Stone To Shoulder @50/35kg.

8 Pull-ups.

8 Ring-dips.

8/8 Utfallsgång med en hantel över huvud och en vid höft. Ta en tyngre hantel i den nedre handen. @20 och 16/16 och 12 kg.

8 Toes-to-bar.

8 Kettlebell Swing @28/20kg.

Veckans HIIT Pass: 181122

Veckans HIIT Pass: 181122

Om du inte har en otymplig atlassten eller sandsäck på ditt gym så kan du använda en lättare “slamball” och öka antalet reps till minst det dubbla. Alternativt byta ut övningen till hantel Clean med två hantlar. Har du svårt med pull-ups? Byt ut till ring-rodd. Kan du inte göra ring-dips kan du köra vanliga dips eller push-ups istället. Toes-to-bar går bra att byta till knäuppdragningar eller fällkniven. Du kan alltså köra detta pass utomhus om du vill det. Hitta en sten som du slänger över axeln och håller i på utfallen. Eller strunta i några av övningarna och öka antalet varv. Det viktiga är inte hur och vad du gör, utan att du gör!!

Veckans HIIT Pass: 181122

Träning

Veckans Rörlighetsövning: Liggande Framåtfällning

Veckans rörlighetsövning: Liggande Framåtfällning

Denna vecka skall vi jobba på rörligheten i den stela hamstring. Om du är stel i baksida lår och hade svårt att få kontakt i “framåtfällning med handduk” kan en liggande framåtfällning vara ett bra alternativ. För mig som är så stel i hamstring fungerar denna bättre än framåtfällning med handduk. Det enda du behöver är en vägg.

Liggande Framåtfällning

Syfte: Öka eller bibehålla rörlighet i hamstring för att kunna ta ut löpsteget samt komma ned i fullt djup i knäböj.

Fokusera på: Pressa ner rumpan i golvet genom att svanka.

Genomförande: Lägg dig på rygg på golvet med benen rakt upp och hälar samt rumpa mot väggen. Om du inte får kontakt redan nu kan du prova att svanka lite lätt. Räcker inte det? Ta ett snöre, hopprep, gummiband eller dylikt och placera det över fötterna på trampdynan bakom tårna. Dra lite lätt mot dig, och även nu bör du svanka. Detta bör göra så du får bra kontakt i baksidan av låren.

Denna övning är som sagt ett bra komplement om du är väldigt stel i din baksida. Är du tillräckligt rörlig kan du ha svårt att få kontakt när du ligger mot väggen. Då kommer förmodligen en sittande framåtfällning fungera bättre. Ett till tips är att inte ligga med fötterna mot fintapeten hemma. Det kan bli fotavtryck på väggen, och det blir inte poppis…

Träning

OCRWC 2018

OCRWC 2018

OCRWC 2018 var grymt! Det var sjukt häftigt att vara en del av VM i obstacle course race (OCR). Tävlingarna var riktigt bra planerade och anordnade. Det var inga förseningar, fanns sjysst mat på arenan, var bra banor för åskådare och riktigt bra support och pepp längs vägen. Jag lyckades prestera på mitt max, så skönt att få till det när det väl gäller!

OCRWC 2018

Det var tre lopp på tre dagar. På fredagen var det 3 kilometer, lördagen 15 kilometer och på söndagen var Team tävlingen.

3 kilometer

Detta lopp var det jag var mest orolig för. Dels eftersom det var det första loppet, dels eftersom det var det loppet jag trodde skulle bli jobbigast. 3 kilometer i max fart är jobbigt, 3 km i maxfart med 24 hinder är ännu jobbigare. Jag sprang på 23,33 vilket resulterade i en 73:e plats. Hade jag sprungit en minut snabbare hade jag kommit på plats 50. Det grämde mig lite att jag inte sprungit fortare, för jag tror att jag hade kunnat springa liiitttte fortare! Jag är verkligen super nöjd, men det hade varit kul med en top 50.

15 kilometer

Detta var loppet jag kände mig tryggast med! Jag orkar 15 kilometer, jag vet ungefär hur fort jag kan springa på distansen och de längre loppen har gått bra för mig tidigare. Det var 100 hinder på banan så det blev inga långa löpsträckor. De längsta löpsträckorna var runt 1 kilometer. Det tog mig 1.56.30 och jag fick min top 50 placering! Jag kom till och med på 40 plats, och utan att misslyckas på ett enda hinder.

Team

Team racet är 4 sträckor. Speed (löpning), power (styrka), technical (teknisk) och team (samarbete). Mina team medlemmar var Linda Wiese som sprang speed och Jessie Renlund tog sig an power, jag sprang den tekniska delen med många hänghinder. Detta race var det roligaste! Så himla kul att köra race tillsammans, borde finnas fler liknade lopp. Vi sprang tillsammans på 1.02.06 och klarade alla hinder. Detta resulterade i en 33 placering.

Jag är super nöjd med mig VM! Jag har många nya erfarenheter och har hittat vilka svagheter jag behöver jobba på till nästa år. Efter en vecka där jag vilat helt skall jag nu komma igång igen. Satsningen inför 2019 är igång!

Träning

Tävlingsveckan: Förberedelser inför OCRWC 2018

Förberedelser inför OCRWC

Oooh nu börjar det närma sig! Om två dagar går planet till London och OCRWC (Obstacle Course Race World Championship). Det ska bli riktigt fett att tävla internationellt och se hur det går! Nu är alla förberedelser inför OCRWC i full gång. Dock blev den inte som jag tänkt mig. Halvvägs in i passet jag ledde i fredags satte nån en kniv i min höft och vred om…

Förberedelser inför OCRWC

De viktiga förberedelserna, den hårda träningen, kosten och återhämtningen är gjord. Nu gäller det att få en bra känsla i kroppen, äta bra och sova ordentligt. Dock inträffade något oväntat i fredags… Halvvägs in i passet jag ledde den dagen satte nån en kniv i min höft och vred om… Det gjorde så fruktansvärt ont! Efter avslutat pass haltade jag ut i gymmet, tog fram en forme roller och en hård massageboll. Jag masserade mig själv på höft, rumpa och utsida lår i en timme. Det blev lite bättre men dagen efter gjorde ont ändå. Igår åkte jag tidigare på jobbet för att få behandling hos en naprapat som hjälp mig tidigare. Han tog fram det tunga artilleriet och satte nålar i höften och rumpan samt massera med armbågen. Idag känner jag mig mörbultad men har inte alls ont! Tänk att det det bara krävs lite massage och nålar för att spänningarna ska släppa. Det var inte den här uppladdningen jag tänkt mig, men tror att det kommer gå kanon ändå.

Förberedelser inför OCRWC

När det känns motigt, fokusera på det du kan påverka.

När livet inte går som man tänkt sig får man anpassa sig, planera om och köra på! Jag kan inte påverka att det blivit som det blivit men jag kan påverka hur jag ser på det som hänt och vad jag gör nu. Jag kunde tänkt att det är typiskt att det händer just mig, just nu. Istället försökte jag fokusera på vad jag kunde påverka, vad kan jag göra för att det ska bli bra? Tack vare det är jag nu fit for fight, utan ont i höft! Nu är fokus på att sova mycket, äta bra och hålla kroppen i form. Inte långt kvar ni… Fokus!

Träning

Veckans Rörlighetsövning: Rörlighetskomplex Draken

Rörlighetskomplex Draken

Idag går jag igenom rörlighetskomplex Draken som består av fyra rörlighetsövningar. Detta komplex genomför jag själv innan nästan alla mina pass, både styrkepass samt konditionspass. Det är viktigt att få igång rörligheten i dina leder och muskler innan passen. Med detta komplex kommer du igång i hela kroppen. Du kommer komma igång med rörligheten från bröstrygg till fotled.

Rörlighetskomplex Draken

Rörlighetskomplex Draken

Alligatorn.

Syfte: Värma upp kroppen inför fysisk aktivitet. Öka/bibehålla rörlighet.

Fokusera på: Håll höften parallellt med golvet. Genomför mjuka rörelser.

Genomförande: Börja med att stå i plankan på händer och tår. Ta ett kliv fram med höger fot så den hamnar bredvid höger hand. Du står nu i Draken. Stanna i denna position i 3-5 sekunder. Nästa position du skall gå in i är Alligatorn. Detta genom att sträcka höger hand så långt framåt du kan, ta ut rörlighet i fotleden så du blir riktigt lång. Stanna där framme i 3-5 sekunder för att sedan ta dig tillbaka till Draken. För nu höger hand i en stor rotation utåt och uppåt, Draken Med Rotation, så dina finkars pekar uppåt. Stanna i toppläget 3-5 sekunder och rotera sedan ned igen. Nu skall du gå ned i en Djup Draken genom att försöka få ned din armbåge i golvet. Sätt i höger hand och gå upp i Draken. Ta ett kliv tillbaka med höger fot så du står i plankan. Gå upp i Hunden i 3-5 sekunder. Genomför sedan samma sak med vänster fot fram. Upprepa 3-5 gånger per sida.

Rörlighetskomplex Draken

Draken med rotation.

Rörlighetskomplex Draken

Djupa draken.

Genomför du detta komplex innan dina pass kommer hela kroppen komma igång på ett bra sätt. Om du vill starta dagen på ett bra sätt och få igång rygg och höfter på ett skönt sätt så kan du genomföra den på morgon. Rörlighetskomplex Draken är grym! Genomför den så ofta du kan och känner för.

Rörlighetskomplex Draken

Hunden.

Träning

Action Run Stockholm 2018

Action Run Stockholm 2018

I lördags sprang jag Action Run Stockholm 2018. Ett hinderbanelopp i stadsmiljö där du kan välja distans du tävlar i, antingen 8 eller 5 kilometer. På 8 kilometers slingan var det över 40 hinder och på 5 kilometern över 30. Jag sprang den som var 8 kilometer och för första gången fick jag springa i Elitklassen! Det är i den startgruppen som de bästa löparna startar och där man måste kvala in genom att placera sig bra på tidigare lopp.

Action Run Stockholm 2018

Jag har inte sprungit något Action Run lopp tidigare men jag har varit åskådare samt har vänner som sprungit det. Jag och även de som kört innan tyckte inte att loppet var lika bra och välordnat som Toughest och Tough Viking. Det kändes som ett kul lopp med mer spexiga än svåra hinder. När jag sprang loppet blev jag väldigt positivt överraskad! Loppet var väl anordnat med många och duktiga funktionärer långs vägen och hindren var på en lagom utmanade nivå. Dock skulle jag som sagt springa 8 kilometer men när jag kom i mål så visade min GPS klocka att jag hade sprungit 10,5 kilometer. När jag frågade andra som likt mig sprang med klocka så hade samtliga tillryggalagt över 10 kilometer. För mig spelade inte det så stor roll. Jag in dock tänka mig att många disponerade loppet för 8 km och de 2,5 extra kilometrarna kan ha satt käppar i hjulen för vissa.

Action Run Stockholm 2018

När jag kom in på de sista 500 metrarna så låg jag på 11 plats i totalen. Det var ca 9 hinder under denna sista sträcka. Jag tog alla hinder galant och plockade 3 placeringar fram till sista hindret. En ramp med ett rullband likt sista hindret i tv-serien gladiatorernas hinderbana. När jag sprang upp på rampen så snubblade jag på mina egna ben och hade helt fel teknik för att ta mig upp. I loppet har man tre försök på sig att klara hindret, missar man på alla tre får man göra 15 burpees innan man springer vidare. Hade det inte varit max tre försök hade jag stått kvar där än idag… Jag var så arg och frustrerad efter det tredje misslyckade försöket så jag visste inte vart jag skulle ta vägen. Det var länge sedan jag hade den känslan av misslyckande och besvikelse. Efter ett par timmar hade jag lugnat ner mig och kunde känna mig otroligt stolt över min prestation! Jag slutade på en 12 plats i Elit klassen samt 16 i totalen. Det är med råge det bästa jag presterat i ett lopp! Det är jag otroligt nöjd med trotts missen på sista hindret.

Ibland måste man se helheten och inte bara den lilla detaljen som inte gick bra. Det är något som jag och många med mig behöver träna på! Jag är nöjd med mitt Action Run Stockholm 2018. Nästa tävling blir VM! peppen är total!