Fotbollsfeber: Här är din guide till avspark

Försvarar Djurgården SM-guldet? Foto: Privat

Bollen är i rullning! I går, söndag, blåste allsvenska säsong igång. Det är så peppande, kittlande och entusiastiskt på samma gång. Den här säsongen blir något helt utöver det vanliga. Så vi sätter väl igång och grottar ned oss i allt nödvändigt vetande!

Avspark närmar sig med stormsteg. Som vi har längtat! All heder åt damallsvenskan, elitettan och superettan, men som jag förstår är det just herrarnas allsvenska som kittlar lite extra för många av er.
Jag förstår att ni går där i väntan om att bara få se ert lag göra en första avspark. För att stilla fotbollshungern kommer här en guide över precis ALLT nördigt du behöver veta om ditt lag.
Så vad säger vi? Vi sätter väl igång!

Skrällar att vänta (?)

Det blev inte den försäsong som vi hade väntat oss. Precis innan semifinalerna i svenska cupen skulle blåsa igång, sattes all idrott på paus. Klubbarna har sedan dess tränat på under egen hand utan några matcher. Undertecknad gjorde nyligen ett besök hos Kalmar FF för att förhöra sig om hur den här märkliga uppladdningen ändå fungerat. Tränare Nanne Bergstrand greppade endast efter “sköna” halmstrån och såg den här försäsongen som något positivt.

– Eftersom vi har många nya, unga killar i truppen har de fått chansen att känna på det på riktigt. De har kommit bra in i gruppen och kommit in i tempot. Det ser väldigt bra ut, konstaterade Nanne.

Jag är helt övertygad om att den här försäsongen varit nyttig för vissa, medan den varit mardrömslik hos andra. Klart att spelarna inte spelar fotboll för att träna – de vill lira matcher. På så vis öppnar det här upp för en allsvensk säsong som kan bjuda på både det ena och det andra. En hel del skrällar med andra ord. Mitt försök i att tippa allsvenskan bör därför tas med en nypa salt. När säsongen är färdigspelad kan den här tabellen förmodligen slängas rakt ned i papperskorgen, i stället för att stoltsera på väggen.

Mitt allsvenska tips:

 1. Malmö FF – MFF har missat guldet två år på raken. En tredje gång finns inte på kartan. Speciellt inte nu när de har allsvenskans bredaste trupp, Toivonen är tillbaka och att de kommer kunna dra nytta av det täta matchandet från sina Europaäventyr.
 2. Hammarby IF – Har onekligen en intressant trupp. Ser verkligen fram emot att få se Tankovic, Bojanic, bröderna Khalili och Paulinho. Hur står sig Gustav Ludwigsson är frågan? Dansar han vidare i allsvenskan, eller var superettan helt enkelt för lätt?
 3. AIK – Tudelad gissning. Har absolut ett bra lag. Det som gör att jag tvivlar är snarare tränaren på bänken. Jag och Rikard Norling känner varandra privat och han är en man som verkligen är enkel att tycka om – sympatisk och väldigt (milt sagt) filosofisk. Men tar tänkandet över i år? Norling hänger löst om AIK missar Europa.
 4. IFK Norrköping – Norrköping gjorde en bra säsong i fjol och har nu fått behålla viktige Sead Haksabanovic. På förhand hade jag “Peking” längre ner i tabellen, men just värvningen av “Haksa” gör att de klättrar högre upp. Som Simon Thern twittrade: “Hux flux blev peking guldfavoriter”. Starkt lag i övrigt.
 5. IFK Göteborg – Poya Ashbagi har haft en tid på sig nu att slipa formen bland de unga grabbarna. Trots tunga hemvändare, är det främst de yngre som kommer att kliva fram. I synnerhet Erlingmark och Alexandersson.
 6. Djurgårdens IF – Har svårt att se att Djurgården mäktar med både allsvenskan och Europaspel. Har förvisso en väldigt bra trupp och Kujovic kommer att ånga på framför nätet. Är fortfarande frågande till värvningen av Kalle Holmberg.. Tvivlar på att den senare blir den super-sub som Dif hoppas på.
 7. BK Häcken – Ärligt talat, seriens svåraste lag att tippa. Kan mycket väl hamna högre upp i sluttabellen – förmodligen inte längre ner i alla fall. Har en trygg offensiv i Yasin, Söderlund/Touminen och Youssef som kommer vara nyttiga.
 8. IF Elfsborg – Detta är året som Elfsborg kommer att steppa upp – åtminstone spelmässigt. Har kontakt med anfallaren Per Frick av och till, som lovat både mål och ett bättre Elfsborgs-år. Kommer de högre upp än åtta till sist?
 9. Örebro SK – Även här finns en hel del potential att hämta. Jake Larsson och Kevin Wright inte minst. Dessutom har Agon Mehmeti opererat hälsenorna, vilket gör att han kan spela regelbundet igen, till skillnad från i fjol då hälsenorna endast klarade av mindre än en halvlek. Vi vet om att Agon har näsa för mål.
 10. Kalmar FF – “Nya” Kalmar FF som man bestämt kallar det här nere på ostkusten. Kalmariterna syftar på de unga killarna som nu fått slussats in i laget. Efter att ha pratat lite med kalmariter och ett par killar i laget, så sticker Isak Jansson ut. Jansson, Elm, Aliti, Fröling och Herrem kommer vara säkra kuggar som bär Kalmar till säker mark.
 11. Helsingborgs IF – Har värvat friskt trots sin risiga ekonomi. Har flera intressanta namn i truppen, i bland andra Olsson, Jönsson, Svensson, Diskerud – också “Granen” såklart. Ekonomin och brist på tävlingsmatcher (deltog inte i svenska cupen), kan bli sista hindret.
 12. Mjällby AIF – Den nykomling som absolut ser starkast ut. Frågan är om inte Maif kan smälla högre? Jag tror faktiskt det, men då måste verkligen Sabovic, Batanero med flera steppa upp.
 13. IK Sirius – Ett okej allsvenskt lag, med spets i form av Igboananike på topp. Sirius känns dock inte superhett och jag tror att de kommer få nöja sig med ett bottenkrig i år.
 14. Varbergs BoIS – Varberg på kvalplats? Ja, jag tror faktiskt på det. Det här känns som ett lag som vill så mycket mer, än vad man är kapabel till. Min känsla säger att Jocke Perssons pågar kan slå experterna på fingrarna och säga; “Vi tog oss åtminstone till kval”.
 15. Falkenbergs FF – Hampus Nilsson har länge varit en stomme i målet. Lämnade dock i vintras och Tim Erlandsson skulle bli nya kuggen på målvaktsposten. Erlandsson gick sönder och nu ska Johan Brattberg visa sina kvaliteter. Rörigt.. Defensiven blir “Laget vid havets” envisa motståndare i år.
 16. Östersunds FK – På håret att få degraderas, kärvt i kassan, en tidigare VD som dömts till fängelse och fortsatt kaos i klubben. Bristen på harmoni och oroligheter som inte kan hanteras av spelarna, kommer bli ett problem som faller ut över det sportsliga. Kvaliteter i truppen finns, men jag kan inte se dem som beprövade.

Spana in dessa stjärnor:

Sebastian Larsson, AIK

Henok Goitom, AIK

Paulinho, Hammarby

Muamer Tankovic, Hammarby

Alexander Kacaniklic, Hammarby

Daleho Irandust, BK Häcken

Emir Kujovic, Djurgårdens IF

Astrit Ajdarevic, Djurgårdens IF

Jakob Johansson, IFK Göteborg

Mattias Bjärsmyr, IFK Göteborg

Sead Haksabanovic, IFK Norrköping

Christoffer Nyman, IFK Norrköping

Ola Toivonen, Malmö FF

Isaac Kiese Thelin, Malmö FF

Anders Christiansen, Malmö FF

TV-tider att hålla reda på:

Omgång 1:

Söndag 14 juni:

12:00 IK Sirius – Djurgårdens IF (Kanal 5)

14:30 IFK Norrköping – Kalmar FF

14:30 IFK Göteborg – IF Elfsborg (Kanal 5)

17:30 Örebro SK – AIK

17:30 Hammarby IF – Östersunds FK

Måndag 15 juni:

19:00 Falkenbergs FF – BK Häcken

19:00 Helsingborgs IF – Varbergs BoIS

19:00 Malmö FF – Mjällby AIF

Omgång 2:

Onsdag 17 juni:

19:00 IF Elfsborg – Hammarby IF

19:00 Djurgårdens IF – Örebro SK

19:00 AIK – IFK Norrköping

Torsdag 18 juni:

19:00 BK Häcken – Malmö FF (Kanal 9)

19:00 Östersunds FK – IK Sirius

19:00 Mjällby AIF – Falkenbergs FF

19:00 Varbergs BoIS – IFK Göteborg

19:00 Kalmar FF – Helsingborgs IF

Omgång 3:

Söndag 21 juni:

14:30 IFK Norrköping – Djurgårdens IF (Kanal 5)

14:30 Falkenbergs FF – Kalmar FF

14:30 Malmö FF – Varbergs BoIS

17:30 Hammarby IF – AIK

17:30 Örebro SK – Östersunds FK

Måndag 22 juni:

19:00 IK Sirius – BK Häcken

19:00 Helsingborgs IF – IF Elfsborg

19:00 IFK Göteborg – Mjällby AIF

*Samtliga matcher visas på Dplay.
Läs mer sport av Wilhelm Nilsson: “Därför är det korrekt”

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.