4 kontrollfrågor du bör ställa dig själv innan du hoppar på en PT-utbildning

Det finns många PT-utbildningar på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja i djungeln av utbilningsutbud. För att komma vidare i valet av utbildningsleverantör behöver du först ställa dig ett antal kontrollfrågor. Få dem här! Foto. Shuttesrtock

Många drömmer om en karriär som personlig tränare men för att stå ut i en konkurrensutsatt bransch behöver du skaffa dig en bra utbildning. Att investera i en seriös och välrekommenderad PT-utbildning kommer (nästan) alltid vara en lönsam affär. Det finns många vägar att gå, vad som är rätt för dig kan bara du avgöra.
– Många väljer att läsa på distans för att kunna kombinera utbildning med arbete, säger I am Ready´s träningsredaktör Martina Rehn.

4 kontrollfrågor du bör ställa dig själv innan du väljer PT-utbildning

Det finns många PT-utbildningar på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja i djungeln av utbilningsutbud. För att komma vidare i valet av utbildningsleverantör behöver du först ställa dig ett antal kontrollfrågor:

1. Studera på distans eller i klassrum?

Det finns en uppsjö utbildningar som erbjuder olika utbildningslösningar och studietempon. Beroende på ålder, ekonomi och livssituation kan det vara smart att fråga sig vad som passar dig bäst – att läsa på distans eller studera på heltid på plats på skolan?
Inget av elternativen är rätt eller fel men väljer du att läsa på distans eller en kortare utbildning läggs det per automatik mer ansvar på dig.

2. Intensivkurs eller ta ett helt studieår?

Om du vill jobba som PT men saknar utbildning inom träning är det smart att satsa på en bra grundutbildning som du sedan kan bygga vidare på. Väljer du en kortare intensivkurs på distans utan särskilt mycket praktik ligger stort ansvar på dig för att utvecklas till en duktig personlig tränare. Och precis som andra praktiska yrken blir du en komplett tränare först efter när du jobbat en tid. Som redan utbildad tränare kan du naturligtvis fortsätta att plocka kurser och således stärka ditt gem. Det är alltid smart att ha en nisch (en specialkompetens) för att nå ut i bruset.

3. Finansiering?

Vill man någonstans behöver man satsa. Och ibland kan den satsningen innebära ett banklån. Foto. Shutterstock

Alltid när det kommer till investeringar kostar det pengar och pengar som man kanske inte alltid har tillgängliga på bankkontot. Planerar du dessutom att studera på heltid på annan ort får du ju även räkna med att kunna finansiera uppehället och levnadskostnader (inte bara själva utbildningen och studiematerialet).
Somliga utbildningar erbjuder CSN-lån och till andra kan man behöva låna pengar på annat sätt. Det finns alla möjliga former av lån man kan ta, det vill säga med eller utan säkerhet. Vilket lån som passar dig bäst är väl lite beroende på hur hur stort lån du behöver ta och hur snabbt du kan betala av det. Lån utan kreditsäkerthet brukar oftast innebära högre ränta. Oavsett vilken lånegivare du väljer måste du vara över 18 år och kreditvärdig för att få lån. Eller anlita en borgenär. Det är också en möjlighet såklart.

Läs mer Skaffa gymutrustning till hemmet – en hälsosam investering

4. Behörighet?

En viktig aspekt i valet av utbildning är att utbildningen ger dig en god behörighet och gärna en licens som står sig internationellt.
Martina Rehn valde att ta ett studieår utomlands och är nu diplomerad Internationell PT i Australien, på East Coast där de flesta svenskar väljer att studera. Hon fick hjälp att hitta rätt utbildning via Kilroy som hjälper svenskar att skräddarsy resor och studiepaket.

I dag driver Martina sitt eget PT-företag i Tidaholm och erbjuder allt från grupper till enskilda PT-timmar. Martina är även en av I am Ready´s duktiga coacher (och skribenter) samt jobbar med träningsresor utomlands vilket hon tycker är en rolig och lärorik språngbräda ut i arbetslivet:
– Som ny tränare i branschen får du nyttig arbetslivserfarenhet av träningsresor. När man kommer till en ny plats får man en ny träningsyta, ny rekvisita och ny miljö att lägga upp ett pass på. Man tvingas att tänka i lite nya banor när man kommer ifrån sin hemmiljö. Dessutom har man möjlighet att utvecklas inom det företaget man anlitats av, knyta nya kontakter och öva på sina språkkunskaper!

För att avslutningsvis kort återknyta till inledningen och påståendet att “en bra utbildning (nästan) alltid är en lönsam affär”, det är naturligtvis en sanning med modifikation. En utbildning är nödvändig för att kunna jobba, men som med mycket annat här i livet blir PT-yrket vad du gör det till. Är du en ödmjuk person som är beredd att jobba hårt (även på högtider och helger) och besitter ett genuint intresse för människors hälsa, är serviceminded och brinner för träning? Ja, då borde framtiden vara din!

I am Ready´s träningsredaktör Martina Rehn är 28 år och har en internationell PT Licens, en debut inom bikinifitness och ett stort intresse för både styrketräning liksom funktionell träning. Foto. Pavel Maira

Du kanske även gillar Så fixar du drömjobbet – steg för steg

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.