HÄLSA

Den bästa presenten på morsdag – Från mig till dig

Idag är det morsdag och jag känner mig tacksam över att få ha fyra fantastiska barn som kallar mig mamma. 

I rollen som mamma är där jag hittat mig själv, där är jag helt fullkomligt naken. Där spelar jag ingen annan roll utan är fullständigt jag. Bara Annika. Och barnen älskar mig fullt ut. Precis som jag är. Och jag älskar att vara mamma, aldrig har jag älskat som jag älskar dom små och barnens skratt är den bästa medicinen. 

Men helt ärligt att vara mamma är inte bara härligt. Det är jäkligt tufft också. Det är i princip alltid någon som behöver dig, din sömn blir lidande, du oroar dig konstant och du anpassar hela livet efter någon annans behov.

Som tur är finns det några saker du kan göra så att livet blir lite enklare under dom tuffa småbarnsåren. 

Dom tre stora bitarna är rörelse, vila & återhämtning och ätande.

Att röra på dig och träna gör att du blir gladare, starkare och orkar mer vilket är rätt bra i en vardag med mycket lyft och bärande. Sen får du bättre minne och hanterar stress bättre. Vilken mamma behöver inte det. En annan sak träningen ger är att du sover bättre och det tar mig in på nästa punkt.

Men först ska jag säga att allt du behöver göra är att röra på dig ca 30 minuter om dagen i promenader eller liknade och träna två gånger i veckan under 60 minuter. Många känner att det är svårt att få till tiden för träningen speciellt efter man fått barn och då kan jag tipsa om det här inlägget –> Så får du till träningen under småbarnsåren.

Sömnen, alltså det finns nästan inget man drömmer om mer som förälder. Att få sova en hel natt utan att bli väckt av en fot i ansiktet, någon som kissat på sig eller vill ha välling. Men det kan vi inte alltid kontrollera.

Däremot kan vi ge oss själva så bra förutsättningar som möjligt får att få sova, vila och återhämta oss. Ex att vistas ute i dagsljus varje dag, att träna och röra på oss, att ha svalt i sovrummet men också att lägga oss i tid. Det gör stor skillnad i att hoppa över det andra avsnittet på den där braiga serien och lägga sig kl halv tio istället för vid elva tolv.

Och att faktiskt vila på riktigt på dagarna. Ofta tror vi att vi gör det när vi slänger oss på soffan och scrollar på mobilen men det ger faktiskt bara mer stress. Hjärnan går på högvarv. Vila istället med att göra ingenting, gubbsov eller meditera ett par minuter varje dag. Det gör stor skillnad. Testa så får du se. 

Och sen maten, här handlar det inte om dieter eller viktnedgång utan helt enkelt om att ge kroppen rätt näring och energi. Att äta när man är hungrig och lyssna på sin kropp. Fundera över varför du äter och hur du gör det. Äter du chokladen för att du älskar de och njuter av den eller åt du den ståendes bakom kylskåpsdörren medans barnen tjafsade för att få en minut för dig själv? 

Sen har jag kommit fram till ett par andra saker som hjälpt mig under åren som mamma. Det är reflektion, tacksamhet, acceptans och bön. Låt mig berätta. 

Ibland känns det som om saker aldrig tar slut, tjafsen, syskonbråken, trotset, mardrömsläggningar men det går såklart över.

Ett gammalt persiskt ordspråk ”This to shall pass” brukar jag tänka på när det är jobbigt. Men också att acceptera att det är såhär just nu och det är okej. Såklart måste man ta tag i olika problem men att acceptera läget gör det lättare och även att utöva tacksamhet. Att varje kväll tänka på minst tre saker som man är tacksam över. Ex Jag är tacksam över att vi åt middag tillsammans och John åt upp maten. Jag är tacksam över att jag har en nybäddad säng att sova i och över att Bruce gjorde sin läxa utan att jag bad honom. Att göra det gör att man fokuserar på det positiva och allt känns lättare och bättre ju mer man gör det. 

Sen det här med bönen, ja jag förstår att många rynkar på näsan här och tänker be, äh jag tror inte på Gud. Men du måste inte be till Gud. Jag började att be efter att jag lidit att katastrof tankar väldigt länge. Alltså jag oroade mig konstant, det hör ju lite till föräldraskapet men jag låg sömnlös på kvällarna och oroade mig för att barnen skulle ramla ner från balkonger, bli kidnappade och försvinna. Så jag började be, ungefär såhär:

Kära änglar, hjälp mig vaka över barnen. Se efter dom och håll dom trygga. Jag är så tacksam för er hjälp. Tack. 

Efter att jag gjort det så har tankarna försvunnit, eller dom finns där men på en rimlig nivå som känns sund och hanterbar. 

Och till sist reflektion. Att reflektera över sin vardag. Hur mår jag? Är jag lycklig? Lever jag som jag vill? Gör jag det jag trivs med? Boende, ekonomi, relationer. Allt går liksom i ett med barnen. Det är lämna, jobba, hämta, laga middag, läggdags, kalas, träningar i ett. Veckorna flyger iväg och åren går. Reflektera genom att prata med någon, skriv dagbok och meditera. Skriv ner dina drömmar och mål. Chansen är större att du faktiskt lever dom då. 

Så idag på morsdag tycker jag att vi ger oss själva möjligheten att må lite bättre och göra livet lite enklare. Reflektera över just din situation och vad du behöver mer eller kanske mindre av.

Du är värd det. Du är värd att må bra. Du är viktig och Du är värdefull. Kom ihåg det. 

You Might Also Like

5 Comments

 • Profilbild
  Reply
  Hanna
  27 maj, 2018 at 22:19

  Vilket bra inlägg! Inspirerande. 🙂

  • annika
   Reply
   annika
   27 maj, 2018 at 22:43

   Tack <3

 • Profilbild
  Reply
  A
  28 maj, 2018 at 20:17

  Wow. Vilket jobb du gör! Grymt! Är du ensamstående?

  • annika
   Reply
   annika
   28 maj, 2018 at 20:27

   Åh Tack <3 Nej jag bor tillsammans med barnens pappa Micke 🙂

 • Reply
  Den där omtalande balansen - Annika Larsen - I am ready
  27 juni, 2018 at 10:29

  […] Jag har tidigare skrivit om acceptans, bön och tacksamhet. Också viktiga delar för att må bra under småbarnsåren. Läs det HÄR. […]

 • Leave a Reply