HÄLSA

Den där omtalade balansen

Den där omtalade balansen, att leva ett liv i balans. Vad skapar det för tankar hos dig? Jag tänker att leva ett liv i harmoni utan stress. Sen börjar jag skratta för mig själv.

Ja det låter ju helt jäkla underbart men med fyra småbarn eller dom äldsta börjar ju bli stora, 8 & 7 år, ja då är ett stressfritt liv något jag ser bortom horisonten. Eller är det kanske närmare ändå?

Om vi bara ger oss själva rätt förutsättningar, om vi vågar prioritera oss själva och lyssna på vad hjärtat och magkänslan säger. Då tänker jag att vi kan nå den där balansen snabbare än vi tror.

För mig handlar det om att skapa tid för mig själv, att landa och grunda mig. Att vara i naturen. Att meditera. Att röra på mig, träna. Att äta ordentligt och regelbundet. Att reflektera och sätta mål. Att skriva dagbok. Att göra saker som jag själv vill och inte för att man borde eller någon annan gör det. Om jag tar hand om mig då klarar jag den där vardagstressen på ett helt annat sätt än annars. Sättet jag gör saker på blir annorlunda. Jag blir mer närvarande och inte lika lätt påverkad av barnens tjafs. För det försvinner tyvärr inte hur mycket jag än mediterar eller inte. Men jag upplever och hanterar det annorlunda.

Och våga prata om hur du har det och din situation ser ut just nu, hitta någon som lyssnar utan att döma eller komma med massor av råd. Såklart är råd bra men ibland behöver vi bara bli sedda. Så någon som lyssnar och ser dig.

Att ge sig själv rätt förutsättningar handlar också om att planera, kommunicera och våga ta hjälp. Prata med din partner om vem som gör vad. Man kan inte göra allt själv, tror mig jag har försökt. Det blir inte bra i slutändan. Det går ett tag men inte hela tiden, att vara förälder är dygnet runt men vem f-n pallar det året runt utan paus. Man behöver hjälpas åt. Ta med klasskompisen till fotbollsträningen så kan ditt barn gå med dom nästa vecka. Låt mormor passa barnen medan du sover en timme.

Våga prioritera dig själv. Du är värd det. Du är viktig och värdefull. Kom ihåg det <3

Jag har tidigare skrivit om acceptans, bön och tacksamhet. Också viktiga delar för att må bra under småbarnsåren. Läs det HÄR.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply