Tankar & Ideér

Ge förkylningen en skjuts i rätt riktning

“Jag blir inte sjuk”…okej det händer tydligen mig också. Den här vinterinfluensan är visst ett faktum och jag sprang rakt in i den efter min helg hemma i Linköping. Jag är extremt dålig på att vara sjuk, gör allt för att bli frisk så fort som möjligt så här nedan kommer mina bästa “bli-frisk-fort-tips.

Har nog gått runt med ett virus i kroppen ett tag så det var nog lika bra att det bröt ut nu. Vill säga att mitt immunförsvar jobbar absolut med mig. Idag tycker jag att allt känns lite lättare men har legat nerbäddad i tre dygn, själv i min lägenhet = offerkoftan har varit tung 😉 Som självutnämd hypokondriker har jag idag varit på vårdcentralen för att försäkra mig om att jag inte är döende…

Har förstått att det inte bara är jag (??) som är genomförkyld just nu. Hör mina grannar hosta i trapphuset och vågar ju knappt kliva in i tunnelbanan (smittans budbärare). Jag har accepterat att jag är förkyld trots att jag ALDRIG blir sjuk? och gjort mitt bästa för att jag ska bli frisk fort – det vill säga ätit och druckit sånt som hjälper kroppens läkningsprocess. 

Vad jag dricker och äter för att hjälpa förkylningen i rätt riktning

Mängder med varmt vatten men citron, honung och ingefära. Ha i honungen när vattnet svalnat något så behåller honungen sina goda effekter.

Frukt och bär – detta har egentligen mest en förebyggande effekt då det är bra med vitaminer men det KÄNNS ju bra att boosta med goda apelsiner och svenska blåbär.

Soppa – gjorde en grön ärtsoppa i tisdags som jag levt på de senaste dagarna. Gröna ärtor, lök, vitlök, grön curry, kokosmjöl, vitt vin, chili, curry och buljong.

Den magiska chokladdrycken – läste något om att choklad hjälper mot förkylning, detta har jag hållit fast vid haha. Koka upp havremjölk, kakao, en ruta mörk choklad 70%, honung, kanel och chili. Funkar lika bra varmt som kall! 

Glass – varvar varma koppar te med vegansk glass. Känns bra för själen. Oatlys havreglass eller Ben & Jerrys veganska peanut butter är favoriterna.

Sen handlar det ju mest om att VILA…vilket inte är min starka sida. Hoppas vara uppe på pigga ben snarast! Om du är krasslig – massor kryakramar från mig <3 

Grön ärtsoppa, en solklar vinnare!!

 

Den magiska chokladdrycken!!

 

Outfit of the week…
Tankar & Ideér

Vintertorr hud – nej tack

Att det är svinkallt i Sverige för tillfället är det väl ingen som har missat. Jag traskar omkring i tre tröjor, dubbla byxor och fryser ändå varje dag. Hmm inte riktigt min melodi då jag helst springer runt utan kläder… Något annat som är ett faktum när det är så här kallt är min vintertorra hud.

En torr hud både på kroppen och i ansiktet PLUS ett kruttorrt hår så fort det blir några minusgrader är inte det jag önskar. Vill ju känna mig återfuktad och len! Så efter mina 21 vintrar (okej säg de senaste två) har jag kommit fram till att det handlar om att återfukta mycket, inifrån och utifrån för att huden och håret ska kännas något piggare under vintern.

Här kommer mina favoriter och tips för vintern 2019!

Håll dig återfuktad hela vintern

  1. Med OLJA! i alla dess former adderar jag olja hej vilt för tillfället.

Här nedan ser ni bild på vilken olja jag använder i ansiktet, till håret och självklart även till huden. Lite olika varianter som är anpassade till sitt område. Ansiktsoljan har jag använt i flera år och ÄLSKAR den, använder den året runt men just nu i högdos! Till håret har jag två favoriter som jag mixar beroende på om håret är blött eller torrt. Sen en ny serie från Weleda som jag totalt dyrkar, så skön!

2. Drick mycket vatten!

Återfukta dig själv inifrån genom att fylla på med mycket vatten under dagen. När det är kallt ute (och inne) blir det inte lika naturligt att hinka i sig massor vatten som under sommaren…

Ansiktsolja från märket moonsun! Har köpt min på Paradiset i Stockholm men finns på utvalda butiker och även att beställa på nätet. Bra investering!

Hårolja för mina torra lockar är guld! Mina två favoriter för tillfället.

Min nya serie från Weleda. Duschkräm, kroppsolja och en fet kräm för extremt torra ställen – använt den i hela ansiktet några dagar haha… kanske inte är att rekommendera men SÅ SKÖNT! Doftar citrus – som på ett spa!

Hoppas du hittar en favorit som håller dig återfuktad hela vintern här i Sverige!

Yoga

YOGA – Snygga poser på instagram!

Yoga har blivit en stor del av min vardag. Nu i Januari vågar jag säga att jag har yogat varje dag. Planerar mina dagar utifrån när, var och hur jag ska utföra min praktik – för att känna mig i balans. Har under de senaste veckorna börjat fundera kring begreppet YOGA och landat i att för mig är det ett sätt att leva, ett förhållningssätt gentemot mig själv men även de omkring mig.

Yoga KAN vara en snygg pose på en bild men det kan också vara ett urval av dina favoritpositioner som du gör hemma på din matta 10 minuter innan du går och lägger dig. Det kan vara att du startar dagen med en meditation eller går på en flödande vinyasaklass på lunchen. Det kan vara ett medvetet andetag någon gång under dagen eller en stund i tystnad mellan dina möten. Du behöver inte vara vig, du behöver inte känna dig lugn – det är helt okej att känna sig rastlös och att det går för långsamt. Du behöver inte vara på ett visst sätt för att kunna yoga. Med ett öppet sinne och en tanke om att det kommer ge dig något gott räcker gott och väl. 

VAD ÄR YOGA?

Begreppet YOGA står för FÖRENING (unite). Att hitta en koppling mellan kropp, sinne och själ för så småningom komma sig själv närmare. Att förena sin kropp och sitt andetag en stund.  Lära sig hur man själv fungera fysiskt och mentalt. Att fysiskt utöva asanapraktik för att någon gång kunna dra nytta av att du kan lugna kroppen genom att andas och röra dig i vissa mönster. Du kan praktisera yoga överallt och det behöver inte se ut på ett visst sätt.

Yoga på Instagram

Några av er följer mig säkert på Instagram (fannyelgstrand). Där dyker det med jämna mellanrum upp bilder när jag står på huvudet, sitter i en lotus eller gör någon annan konst. ÄR DET YOGA? För mig har det varit det och kommer med säkerhet fortsätta vara det också. Har den senaste månaden många gånger hört “yoga is not about a beautiful pose on a beach”… Det får mig att 1. känna mig träffad och 2. känna någon typ av självkritik mot mig själv… (inte den känslan som yoga bör väcka? Då ALLT handlar om acceptans mot sig själv och andra?) Är det den bilden av yoga jag vill förmedla? Hmm… jag vill väcka ett intresse! Om jag kan få någon som aldrig har yogat innan att kika på en video eller gå på en klass och bli INSPIRERAD så är jag helt nöjd och jag kommer inte skämmas inom “yogavärlden” för att jag förmedlar det genom estetiskt vackra bilder! Det är sällan som jag kastar upp ett ben i en dancerpose hemma på mattan eller går upp i någon brygga kl. 06:30 en onsdag morgon när jag landar på min matta… Men det tror jag att de flesta som läser det här och som följt mig ett tag förstår.

Bend so you don´t break

För mig har det blivit ett förhållningssätt till livet. De stunder när jag har tappat min yogapraktik har jag även tappat bort mig själv. Att kunna ha yogan att luta mig emot, ett sätt att ta mig hem till mig själv igen. Idag studerar jag en 200h teacher traing med grunden i Hatha yoga. Lär mig så mycket om yoga men även om livet och mig själv. Underbart men också lite läskigt och stort då det väcker mycket tankar. Som den här – vad är yoga för dig?

Idag har yoga för mig varit 90 minuter restorative på studion där jag yogar. imorgon ska jag själv leda en klass och sedan gå på en Vinyasaklass på lunchen, då ser min praktik helt annorlunda ut och det är HELT OKEJ.

TYCK VAD DU VILL så länge du yogar 😉

Om shanti /Fanny aka YogaGirl 😉

Tankar & Ideér

Hur jag hanterar förändringar

God måndag! Jag har haft en superfin helg! Känner mig påfylld med närhet och skratt, härlig känsla att ta med in i en ny vecka. Har äntligen landat mentalt här i huvudstaden och känner mig både upprymd och taggad på vad våren kommer bjuda på…

Har snart bott i Stockholm i tre veckor, det går så galet fort. Det tog som vanligt ett tag för mig att landa mentalt i min nya miljö. Kände mig ensam, kände mig vilsen och fick flera gånger den där vem-är-jag? vad gör jag här – känslan… När det känns som jag har tappat fotfästet och tappat mitt sammanhang, vem är jag då? 

Fanny snart 22 år – lite (mycket) vilsen, vet inte hur det kommer bli men ändå väldigt nöjd med tillvaron. För vad gör det att inte veta hur saker och ting ska bli, det som sker sker av en anledning och jag litar på att det som kommer till mig gör det av en anledning. För flummigt? Jag jobbar självklart på att skapa en så optimal vardag som möjligt för mig själv här i Stockholm. Vill kunna styra min vardag så den passar mig och mina behov. SNART där.

Tillbaka på ämnet FÖRÄNDRINGAR

Otäckt, förvirrande, spännande, pirrigt, välbehövligt...

Har tidigare skrivit ett inlägg (HÄR) LÄS DET! om hur jag hanterar förändringar (då när jag flyttade till Kreta). Stämmer in med varje ord jag skrev då – idag har jag landat och allt känns mycket bättre. Känner mig lugn, är inte rädd för ensamheten!!

Otroligt skönt att kunna lita på att det blir bättre med tiden. Idag njuter jag av blå himmel, krispig luft och sol. Dags att planera vecka 4 – vad ska jag träna, äta, hitta på, jobba med?

Har du några planer för veckan som kommer? Om inte – planera något kul, allt blir ju roligare då!! 

KRAMIS!

Mat & Recept

“Varför äter du vegetariskt?”

I tre år (IDAG) har min kost bestått av vegetarisk mat. Den 15:e januari 2016 bestämde jag mig för att sluta äta kött av alla slag. Sen dess har jag inte saknat det en sekund. Idag äter jag det min kropp och mitt huvud mår bra av, för det mesta…

Under de senaste tre åren har jag ätit på lite olika vis. Det som har varit mest aktuellt har varit en lakto-ovo-vegetariskt kost (äter ägg och mejeri) men även veganskt i vissa perioder, rawfood i vissa, fisk och skaldjur har kommit och gått. I dag har jag landat i kosthållning jag själv tycker känns väldigt bra för min kropp, mitt sinne och min själ.

Min kosthållning

I dagsläget äter jag vegetariskt – massor grönsaker, rotfrukter, bönor, frukt, men även fisk, ägg och ost (finns en benämning på det också – pescetarian). Utesluter till stor del mejeri då min hy inte mår bra av så mycket vassle. Sen älskar jag ost… Lägger inte för stor vikt på hur mycket jag äter utan snarare ATT jag äter och att det då innehåller massor näring och nyttigheter.

80% för kropp och sinne 20% för själen

80% (ibland mer, ibland mindre) av det jag äter är för kropp och sinne, sånt min kropp mår bäst utav helt enkelt. Men sen finns det en del av mig som njuter av gottigheter – det vill säga choklad, bakverk, fett, rödvin etc… Har bestämt mig för att inte förbjuda något, allt går bra att äta i liten (eller stor) mängd. För att njuta av en nybakad kanelbulle från Mr.cake eller äta en halv chokladkaka till teet är som balsam för min själ haha. Att äta sånt som tillfredställer min själ gör mig bara gott. EN GLASS I SOLEN!!! Tackar inte nej till fika, äter och NJUTER <3

Har under tidigare år förbjudit så mycket mat… skulle inte göra så mot mig själv idag för mitt psyke far bara illa av att vara så “sträng” mot mig själv.

Varför äter du vegetariskt? 

Kommer vi slippa den frågan 2019?… Varför äter inte alla mer vegetariskt? Jag vågar säga att det inte finns någon finare investering du kan göra mot dig själv och den här jorden som du strosar runt på dagligen än att välja mer vego!

Här i Stockholm är det extremt enkelt och tillgängligt att äta vegetariskt/veganskt, I LOVE IT!

Är du inte helt såld på det här med vegetarisk/vegansk kost än? Kika på dokumentärerna What the Health och CowSpiracy…

Vad jag äter i veckan:

Potatis, morötter, paprika och zuccini bakade i ugnen med olivolja och fetaost + hummus och koriander

HIMMELRIKET!!

Tomatsås med tonfisk, fetaost och bönpasta

Vilken skönhet, detta har jag i matlådan ikväll <3

Tofusallad. Det här åt jag på Eatnam på Odenplan, helt min smak!

Asiatisk sallad på Mahalo – hälsocafét

Yoga

Har startat min 200h yogautbildning

Mina nio introduktionsdagar i yogabubblan börjar gå mot sitt slut. Imorgon är vi tillbaka i verkligheten, blandade känslor gentemot att ägna hela sin vardag åt nåt som kommer så nära inpå för att sedan bryta upp och låta livet fortgå igen.

Med tryggheten i att vi snart ses igen (i mars) för återkommande helgträffar ända fram till Oktober kan jag lita på att den här “yogaresan” jag gör i år kommer föra med sig mycket gott till mig. Både i min egna utveckling och som instruktör.

De senaste nio dagarna har varit en utmaning men även det mest lärorika jag gjort på mycket länge. Svårt att sätta ord på allt. Det känns som jag lär mig om livet på riktigt, vad som känns viktigt och vilka värderingar jag vill bygga på inför framtiden. Flummigt, spirituellt och extremt viktigt för mig. Just nu känns det som jag är på helt rätt plats.

Ge mig mer, dra mig djupare in, håll mig hårdare. 

 

Yoga med mig – Kommande Yogaklasser

Jag kommer i samarbete med Iamready leda tre yogaklasser de kommande veckorna!! En skön start på dagen följt av en god frukost, hur fint låter inte det? Med ny kunskap och nya idéer är jag superladdad för det här. Är du i Stockholm någon av dagarna (se nedan), tveka inte!!

FANNY ELGSTRAND – YOGA
Ge din kropp mer kraft, energi och harmoni. Med grunden från hathayoga får du ett en flödande yogaklass och en medveten stund för kropp och sinne. Start kl. 08:00 
Torsdag 17 januari – Torsdag 24 januari – Tisdag 12 februari
Läs mer om Fanny på bloggen iamready.se/fanny/

VAR: 
Jussi Björlings Allé, Kungsträdgården

Vill du träna med oss? 

Träningspassen är gratis men för att vara med och träna med oss behöver man få en personlig inbjudan och anmäla sig via den. Tycker du att detta skulle vara kul för dig och dina vänner/kollegor – mejla oss på info@iamready.se

/Yoga med mig

Okategoriserade

Välkommen 2019 – Flyttat till Stockholm

Jag brände upp min ångest (visuellt) på nyårsafton, packade de sista lådorna och flyttade upp till huvudstaden i onsdags. Ännu en gång har jag kastat mig ut – ut i något nytt. Har flyttat in i 26 kvm på Östermalm och kommer spendera de närmsta nio dagarna på yogastudion YogaYama.

En högkänslig själ i Stockholm

Är ångesten kvar i 2018 då??…Nja den smyger sig på…samma visa även den här gången. Nya rutiner, ny miljö och brist på kontroll skapar en påtaglig oro inom mig. Att landa själv i min lägenhet i går kväll var allt annat än skönt. Hur hanterar man förändringar? Något jag är riktigt dålig på.

Med vetskapen om att “det blir lättare” kan jag luta mig tillbaka och njuta av mina introduktionsdagar på Yogayama. Kommer nämligen under 2019 plugga en 200h teacher trainging på studion YogaYama. Planen är att vara klar yogalärare i Oktober. Flera gånger under gårdagens första introduktionsdag tänkte jag för mig själv “det här är så rätt, det är det här jag vill göra”. Varvat med lite tårar. Det tar på krafterna att kastas mellan lycka och tillfredsställelse och total rädsla.

Att komma på plats och landa är något som tar tid för mig och det är helt okej. Även fast det gör extremt ont att ha ångest och känna oro så vet jag att det kommer släppa. Allt kommer kännas lättare när jag får ner fötterna här i Stockholm. Tills dess håller jag mig flytande med hjälp av nära och kära. Att visa sig svag och skör kommer alltid vara en styrka i mina ögon.

Har du startat ditt 2019 på ett fint sätt? Fått in någon ny rutin? 

Dag 2/9 nu kör vi – hur underbart att få landa i en varm Shala (yogasal) för en timmes andning och meditation. Precis det min kropp och mitt huvud behöver. Hoppas du får en fin söndag!

 

Här kommer två sneakpeaks på mitt lilla kryp-in…

 

Blogghörnan

Tankar & Ideér

Årets sista reflektionsövning – visualisera ditt 2019

Välkommen – sista söndagen på det här året! Jag är redo för något nytt, nya utmaningar och tid för mig själv. Jag ÄLSKAR listor och att skriva ner saker på papper. Checka av och planera för kommande år. Att visualisera det du vill skapa är ett sätt att komma närmare dina drömmar. Årets sista reflektion – är du redo?

“The distance between dreams and reality is called ACTION”. 

Här nedan har vi fem områden som har stor betydelse i livet. Fram med papper och penna, skriv ned områdena och fyll sedan på med vad som känns viktigt för dig under varje område. Hur du vill att varje område ska utvecklas under 2019, vilka är dina värderingar för kommande år?! 

Gör det själv eller varför inte tillsammans på nyårsafton? Spara din lapp så du med jämna mellanrum kan ta fram dina visualiseringar och påminna dig själv om vart du är påväg eller vad du vill uppnå…

VISUALISERINGAR FÖR 2019:

RELATIONER – Hur vill du bygga på dina relationer gentemot familj, vänner och DIG SJÄLV. Vad känns viktigt för dig?

Tex. Jag vill visa mer tacksamhet, älska mer, vara mer kärleksfull mot mig själv och lära mig att vara själv med mig själv… 

FYSISK HÄSLA: Hur vill du bygga på din fysiska form? Finns det något du vill uppnå med din träning/motion? Kan du sätta något mål för att vara mer aktiv och hitta ett fungerande sätt att träna på?

Tex. Jag vill känna mig stark. Prioritera min egen träning och bygga på ett starkt yttre. Vill vara frisk. 

MENTAL HÄSLA: Hur kan du jobba med din mentala/psykiska hälsa? Kan du sätta ord på hur du mår för stunden? Ta bort saker som stressar dig eller skapar oro? Vad gör du för saker när du mår som bäst psykiskt?

Tex. Jag ska jobba med mig själv genom att reflektera, meditera mera och ta vara på stunder då jag är själv.

KARRIÄR: Vad vill du uppnå 2019? Nytt jobb? Utvecklas på jobbet? Bli anställd på ditt drömjobb? Vad kan du göra det kommande året som får dig att ta ett steg närmare din “drömkarriär”?

Tex. Tacka JA till uppdrag, möjligheter och utmaningar. Vågar du göra något nytt? JA! Stanna inte i en situation bara för att det är bekvämt…

UTMANINGAR: Vad skrämmer dig? Kan du planera något för kommande år som får dig att bli nervös? GÖR DET!! Flytta, säg upp dig, avsluta en destruktiv relation, sluta umgås med någon som bara tar energi, planera något som du bara gör för dig själv, bestig ett berg, åk utomlands, LEV LIFE!

Haha…här går jag igång för det finns så många tillfällen under 2018 som jag har velat springa, fly, spy eller gråta men har ju faktiskt tagit mig igenom allt? VÅGA! 

SÅ, dags att reflektera! Ta en stund och skriv ner dina tankar kring de här områdena. Är så redo för 2019…
Känner gärna mycket för det är då jag känner mig levande.

“She turned her can´ts into cans and her dreams into plans”

En av mina absoluta favoriter från 2018. Så glad, så hysterisk – så jag… <3

Tankar & Ideér

Det är i mötet med andra som du lär känna dig själv

Av årets 52 veckor har jag varit ute och fart 17 av dem. Har spenderat många timmar i solen, helt klart något jag lär fortsätta med. Jag är glad och tacksam över mina resor jag gjort – – nya perspektiv på livet och nya möten med människor jag aldrig skulle träffat annars, människor som har påverkat mig extremt mycket…

Jag skulle säga att mitt 2018 har varit rätt känslomässigt jobbigt. Jag är en känsolstyrd person och påverkas mycket av hur människor runt omkring mig mår och agerar. Har känt mycket, känslor som jag inte har kunnat sätta ord på tidigare. Men har lärt mig så mycket om mig själv på vägen så det känns ändå värt. Värt alla ångestfyllda dagar, alla totala sammanbrott och uppfyllda lyckorus. Alla djupa dalar och alla HÖGA toppar. Jag har haft tid att tänka på ett sätt som jag aldrig gjort förut. Något jag tar med mig in i 2019 är hur mycket jag har påverkats av de människor jag träffat det här året, av relationer jag skapat som idag känns hur självklara som helst. Att jag vågade i många lägen när jag egentligen var livrädd.

“We don´t meet people by accident, they are meant to cross our path for a reason” 

Jag har sagt det förut och jag säger det igen – det är i mötet med människor som du lär dig saker om dig själv, lär känna dig själv. Du har säkert mött nya människor det senaste året. Fått nya perspektiv på saker? Om inte, låt 2019 bli året då du möter nya människor! Lämna din trygga zone och möt dig själv genom andra. Älskar den här insikten.

Har vi, du och jag träffats det senaste året?…Då har du med säkerhet gjort avtryck på mig. TACK för nya synsätt, åsikter, känslor och tankar. Tack för alla möten!!

Vi ses <3

Mat & Recept

Laxpasta av julmatsresterna

Mellandagarna – jag packar flyttkartonger, tömmer flickrummet, hänger med vännerna och äter upp allt julgodis som finns kvar. Härligt ändå. Jag är nog inte ensam om att vara lite lagom trött på julmat så här på annandagen? Här kommer mitt bästa “ta-vara-på-julmatsresterna” recept.

Laxpasta med räkor

Pasta av valfri sort

Gravad lax (det som finns kvar eller 1 paket)

Ett gäng räkor

Stenbitsrom (det som finns kvar eller 1/2 burk).

Några deciliter crème fraiche

1/2 pressad citron

Dill (det som finns kvar eller efter smak)

1 näve grönkål, hackad i småbitar

1 liten röd lök

1-2msk Senap (någon av alla sorter som fanns på julbordet?)

1 skvätt fisk eller hummerfond

salt & peppar

Gör så här: 

Koka pastan…

Fräs lök, senap och fond i lite smör.
Gör en sås av alla gottigheter, ha i lax och räkor på slutet och smaka av med salt och peppar.

Ät och njut av en smarrig pasta när du tröttnat på potatis och köttbullar 🙂