Träning

Intervaller för bättre kondition

Jag har alltid tyckt om att löpträna. Få fart på benen eller trycka på i branta backar. Det har blivit mitt sätt att rensa huvudet och fylla på med endorfiner. Jag har en comfortzone när det kommer till löpning. Springer gärna något kortare rundor eller intervaller och mer sällan längre sträckor.

Det senaste året på Lillsved har jag sprungit mycket på löpbandet och även cyklat intervaller vilket nu visar resultat i löpspåret. Min kondition har blivit bättre och jag har kraft att trycka på mycket mer. I dag gav jag mig ut på Göta kanal för att springa 1 mil, en sträcka som tidigare har känts tuff både mentalt och fysiskt. Det var TUFFT men jag kunde hålla ett jämt tempo och hade ork att öka de sista kilometrarna. Mitt mål var att springa under timmen, sprang in på uppfarten efter 59 minuter… nöjd och helt slut landade jag nu i soffan.

Det är roligt och motiverande när man får ett kvitto på att träningen ger resultat! Här kommer de intervaller som jag främst har varierat mellan det senaste året.

1 mil på Göta kanal.

Mina tre favoritintervaller som kommer förbättra din kondition:

• 1x1x10 (30 min)

värm upp 10 min.

Spring sedan 1 min i högt tempo, vila 1 min (gå eller jogga långsammare). Upprepa 10 gånger.

Varva ner 10 min.

Ett pass som går snabbt att bränna av och ger bra resultat på konditionen! Jag fördrar att köra det på löpbandet men går lika bra utomhus.

30-20-10 x5 x2 (ca 45min)

Värm upp 10 min.

spring sedan i ditt ”vanliga” joggtempo i 30 sekunder, öka sedan farten 20 sekunder och sista 10 sekunderna är det snabb spurt. Sakta sedan ner i ditt 30sek tempo och upprepa sekvensen 5 gånger.

Vila därefter 2 min (gå). Upprepa samma sak en gång till.

Varva ner 10 min.

Ett pass som funkar bra utomhus och är roligt att köra i ett kuperat löpspår. Våga trycka på och hitta de olika fartökningarna!

Backintervaller

Värm upp 10 min eller några kilometer löpning så du får fart på benen.

Hitta sedan en brant ELLER lång backa, funkar självklart med en som är både lång och brant också 😉

Spring upp för backen 5-10 gånger (beroende på hur lång). Tryck på upp för backen och jogga/gå på vägen ner. Upprepa så många gånger du har bestämt.

När jag känner för att trycka på ordentligt och har mycket energi så väljer jag backintervaller, givande och riktigt jobbigt!

Vill du läsa mer om löpträning?

Kika då in på min kollegas (Sebastian Nykvist) blogg! Sebbe tävlade i SM i militär hinderbana i helgen, hur grym? Han skriver mycket bra inlägg om löpträning!

Http://iamready.se/Sebastian

Sebbe – klasskompis från Lillsved

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply