Tankar & Ideér

Att hantera förändringar

Förändringar hör livet till även fast det gör ont, känns mycket och skapar förvirring. Jag står inför två val, låta känslorna styra mig eller ta kommandot och vända innan jag sköljs av vågorna från alla känslor.

Tuff morgon innan dagen drog i gång och världen vaknade. En känsla av att vilja fly fyller hela min kropp. När jag lämnar sängen och låter dagen starta så känns det genast lite bättre. De här känslorna skrämmer mig men jag jobbar med att acceptera dem.

Om det inte hade varit tufft att göra en förändring som den här så hade ju alla gjort det, jag förstår att det skrämmer många och då är det “lättare” att låta bli att förändra. Människan är ett flockdjur, en art styrd av mönster. Trots att det just nu är tufft, att det känns mycket, att jag är mänsklig… så kan jag med säkerhet säga att jag kommer komma så mycket starkare ur den här perioden. Se tillbaka på min ångest och till och med förvånas över att jag kände som jag gjorde, för det är så här jag fungerar. Jobbigt i stunden men hanterbart för jag är medveten om det.

Att hantera förändringar

Står du inför en förändring som skrämmer dig? Dras du från att göra en förändring för att du är rädd för hur det kommer bli? Är du rädd för att bryta upp? Känner tvivel till din förändring? Begränsas du av dina känslor som byggs upp för att du ska möta en förändring som kommer påverka hela din vardag?

Jag har mentalt varit inställd på den här förändringen sen i februari. Jag har varit inställd på att i slutet av Juli ska jag flytta från Sverige. Jag har kunnat planera och förbereda allt praktiskt kring min resa, men jag har inte kunnat planera HUR jag kommer känna. Jag kommer hit och känner självklart alla mina känslor som jag någonsin har känt… Så här och nu, när jag sitter med min dator i knät och blickar ut över poolen så vill jag dela en lista med punkter på hur jag just nu hanterar den här förändringen för att inte drunka i mina känslor.

Hur du får en förändring att kännas lättare för stunden: 

 • Låt det kännas. Det är helt okej att det känns tufft. Håll inte tillbaka känslorna, det är mänskligt att känna så se på dig själv som en helt fungerande människa. Gråt om du behöver.
 • Se på din förändring som en möjlighet till utveckling. Skriv en lista med alla möjligheter du kommer få ut av att göra den här förändringen.
 • Hitta ditt sätt att ta dig ur känslotillståndet. Mitt sätt är att prata, prata, prata och hålla mig sysselsatt. Packa ner känslorna i ryggsäcken, se på situationen från ett annat perspektiv.
 • Prata om hur det känns med människor som förstår dig men som inte förstorar dina känslor. Jag pratar MYCKET med mina nära och kära, de får mig att tänka logiskt, byta fokus och se på det här som en chans till utveckling. De får mig att känna mig som mig själv och tänka klara tankar istället för att tänka negativa och ångestladdade tankar.
 • Se det som en del av livet, det är meningen att du ska göra just det här och inget annat. Om din magkänsla någon gång har sagt åt dig att det här är rätt så lita på den insikten.
 • Acceptera. Nu är det så här ditt liv kommer se ut, ett tag i alla fall. Du vågar testa, det är inget som säger att det inte går bra att komma tillbaka dit du tidigare var. Förstora inte situationen utan jobba med att acceptera den.
 • Känn TACKSAMHET. När det börjar kännas lite lättare, leta efter små saker att känna tacksamhet över. Fokus på det positiva, på ditt mod att testa något nytt.

Kramar | Ta hand om er!❤️

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Hur jag hanterar förändringar – Fanny Elgstrand - I am ready
  21 januari, 2019 at 10:38

  […] tidigare skrivit ett inlägg (HÄR) LÄS DET! om hur jag hanterar förändringar (då när jag flyttade till Kreta). Stämmer in med […]

 • Leave a Reply