5 enkla tips som ger dig bättre munhälsa

LE och världen ler mot dig! Foto. Shutterstock

Lider du av dålig andedräkt? Eller oroas du över att din dagliga stress ska orsaka tandlossning? Hälsan speglar vårt inre och hur vi mår. Inte minst i vår munhåla. För nu är det vetenskapligt bevisat att många av våra hälsoproblem faktiskt har en symbolik med vår mun.

I den superfärska boken, ”Hälsan sitter i munnen”, greppar författarna Björn Klinge och Pamela Andersson taget om mungiporna och tar oss in i våra munnar. Här får vi en resa med praktiska tips och noteringar som är värt att tänka på för att hålla tänderna friska.
Hälsa handlar dock inte enbart om vårt inre. Jag skulle ljuga om jag skrev att människan inte är mån om sitt yttre. Tänk dig – hur reagerar du? Förmodligen med en ytterst förtvivlan och ett komplex som tvingar dig att hålla dig inomhus. Detsamma gäller om du bara skulle råka tappa eller slå ut en tand. Så vad gör man för att hålla tänderna i schack? Det finns flera billiga lösningar, menar Klinge och Andersson:

1.Ät choklad! Ja, det här går väl egentligen helt strikt emot ordet ”hälsa” och tandläkarens rekommendationer. Men faktiskt – det finns nyttigheter i mörk choklad. Ämnet som jag syftar på heter ’teobromin’ och läker emaljen på ett liknande vis som flourid.

2. Borsta efter frukost! En del har fått för sig att tandborstning innan frukosten ska ge bättre effekt. En myt. Borsta efteråt så verkar flouriden mer effektivt på tandytan.

3. Har du kräkts? Borsta inte tänderna! När vi kräks vill vi gärna känna oss fräscha och borstar gärna tänderna efteråt. Glöm det! Magsyran lakar ur ytskiktet på tanden, vilket innebär att du borstar bort ytskiktet på tanden som i värsta fall kan leda till tandskador. Använd hellre flouridlösning.

4. Drick mindre kaffe! Ja, jag vet att det är svårt. Ni vet säkert att kaffe missfärgar våra tänder. Men vi vill ju inte sluta upp med våra vanor. Tips: Köp en tandkräm med en lätt slipande effekt (dock inte hållbart i längden, förstås). Ett något skonsammare och bättre alternativ, enligt mig, är att bleka tänderna. På tandblekning.co kan du smidigt och enkelt beställa hem ditt eget kit, utan att slänga ut dyra pengar.

5. Byt tandborste! Vi vill gärna borsta med en hårdare tandborste för att göra jobbet ”bättre”. Fel, fel, fel… En mjukare borste gör din munhåla renare och skadar inte tänder och tandkött. Glöm inte att byta tandborste ofta, gärna var tredje månad!

Till sist – kanske det bästa tipset. LE. Ett leende får oss till att må bättre, men också våra medmänniskor. Vem vill inte möta ett brett leende på stan varje morgon? Hallelujah!

Så ta hand om dina tänder och våga flasha med ditt leende varje dag.

Läs mer Läsarfrågan: “Varför triggas min hunger av frukt?”

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.