Dietisten: “Många mår dåligt helt i onödan”

Marina Sjöberg har i 20 års tid jobbat med personliga samtal med kunder/patienter i olika åldrar med olika diagnoser och syften med besöket, säger att förekommande brister hos unga och i yngre medelåldern kan vara energi, D-vitamin, kalcium, järn, magnesium etcetera. Men äter man varierat och förnuftigt blir det inte så. Foto. Shutterstock

I vårt uppskruvade prestationssamhälle mår många dåligt helt i onödan. Och utan att ens vara medvetna om dilemmat. – Problemet med de nya mattrenderna är att många tar bort saker i kosten de fått för sig är “överflödigt” eller “farligt”, men har inte alltid kunskapen om att tillföra annat, säger beteendevetaren och dietisten Marina Sjöberg.

Det är lätt att normalisera ett tillstånd av att konstant känna sig trött och låg mentalt. Ett allmäntillstånd som i och för sig inte är så svårt att hamna i då tarmen är magens andra hjärna och inte alla äter så regelbundet eller så energi- och näringsrikt som vi borde.

Marina Sjöberg har i 20 års tid jobbat med personliga samtal med kunder/patienter i olika åldrar med olika diagnoser och syften med besöket, säger att förekommande brister hos unga och i yngre medelåldern kan vara energi, D-vitamin, kalcium, järn, magnesium etcetera. Men äter man varierat och förnuftigt blir det inte så.

Förekommande brister i olika faser i livet

Att äta mer grönt är bra ur många aspekter, så väl som för hälsan som miljön. Men Marina säger att hon kan se en viss fara med vegantrenden, som sträcker sig ner i även yngre åldrar. Genom att välja bort ägg och mjölkprodukter som väldigt ung, missar man många viktiga vitaminer, kalcium och fullvärdiga proteiner, vilket förmodligen kommer medföra att även barn kommer behöva äta kosttillskott i framtiden. Tonårstjejer, som väljer bort järnrika livsmedel som rött kött och till exempel leverpastej i utvecklingsåldern, samtidigt som de får mens, ligger även de i “brist (risk)zonen”.

Hormoner och hälsa

När vi blir äldre sjunker energibehovet och då blir varje tugga viktig – att den är välfylld ur näringsperspektiv. Seniorer (65+) som har högre nedbrytningsprocess av protein skulle, till skillnad från unga muskelbyggare, må bra av lite extra protein. Men hur är det med hormoner kontra hälsa?

– En kvinna har ju olika nivåer hela tiden och ingen annan än kvinnan själv, vet ju hur hon mår såväl fysiskt som psykiskt. Man ska inte träna exakt lika hela månaden, vissa perioder i cykeln har man större förmåga vara stark och bygga kroppen, andra dagar bör man kanske bara vila och ge kroppen energi etcetera, förklarar Marina.

Hon tillägger att OM män har för låg nivå av kroppsfett så producerar inte kroppen tillräckligt med hormonet testosteron. För kvinnor kan det bli samma sak, fast då det kvinnliga hormonet östrogen, som likt testosteron, har med fortplantningen att göra. Såväl en kvinna som en man i obalans såsom brist på energi ska inte kunna få barn… Marina förklarar att även för mycket kroppsfett, kan ha negativa konsekvenser som man kanske inte vet. En man kan få mer östrogen då och en kvinna mindre, vilket till exempel gör det svårare bli gravid. Klimakteriet är en annan fas i livet då kan man behöva tillföra östrogen. – Kroppen och knoppen är komplex … Vi kan inte lura den. Den kan inte “härskas” utan måste “tjänas”!

Vad innebär egentligen att “må bra”?

En person som till exempel hela livet har haft problem med hormonbalansen … eller varit laktosintolerant utan att veta om det … eller till och med lider av kronisk astma, vet kanske inte hur det känns att må bra? För att veta skillnaden mellan ”bra” och ”dåligt” måste du ha upplevt det först.

Enligt Marina behöver man äta en diet tillräckligt länge för att veta hur den påverkar hälsan. Det skiljer inte mycket med hur mycket av olika näringsämnen man behöver i olika åldrar, men på grund av åldern och den fas man är i livet, gör man olika val och det i sig kan medföra brister.

Det är med andra ord lätt att missa tecken på brister och tidiga varningsklockor för olika livsstilsrelaterade sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdom, metabolstörningar, hormonrubbningar och andra sjukdomar som blir vanligare med stigande ålder. Så om du känner dig hängig eller har ont och kanske haft det en längre tid, tveka inte att söka upp din närmaste vårdcentral!

Gör en hälsokontroll
– på ett provtagningsställe nära dig!

Dietisten: "Många mår dåligt helt i onödan"
Att göra en blodanalys kan vara ett bra sätt för att kartlägga hälsan. Foto. Shutterstock

[Annonssamarbete med Medisera] Blodanalyser kan vara ett effektivt sätt för att få hälsokoll, då många sjukdomar går att förebygga med motion och en sundare livsstil. Genom att kartlägga dina blodvärden kan du bilda dig en uppfattning om hur dina värden ser ut jämfört med referensvärden och få hjälp att identifiera om du befinner dig i riskzonen för sjukdom eller lider av brist på ex. vitaminer eller mineraler.

Medisera är ett av flera företag som erbjuder hälsotester på nätet. Hälsokontroll Stor är för dig som vill göra en omfattande hälsokontroll genom kartläggning och analys av blodvärden, ta kontroll över din hälsa genom medicinsk information och undersöka om du är i riskzonen för vissa sjukdomar. Följande ingår i Hälsokontroll Stor:

34 st analyser som kan indikera diabetes, metabolstörning, hjärtsjukdom, bristande njur- och/eller leverfunktion, vitamin- och mineralbrist, sköldkörtelrubbning, sjukdom i prostata, testosteronnivåer och inflammation.

Provtagning hos valt provtagningsställe drop-in (du behöver inte boka tid)
Ett läkarkommenterat provsvar i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID

En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden

Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar

Läs mer om testet och hur du beställer det HÄR 

 

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.