Fortsätt att springa för Terese! Alla steg räknas i kampen mot Cancer

Under sommaren kommer vi hedra Tereses minne och livsprojekt med en inspirationsserie om hur du kan aktivera barnen på lovet. Foto Jane Haglund

En stjärna har slocknat på träningsscenen. Tisdagen 11 juni förlorade Terese Alvén kampen mot cancern. Nu ligger bollen på oss vänner och branschkollegor att föra hennes livsverk vidare. Nämligen att inspirera människor till rörelse, framförallt barn.

Terese Alvén var en av de första stora träningsbloggarna

Den i dagarna avlidna och djupt sörjda träningsinspiratören Terese Alvén, slog igenom med bloggen “Spark i baken”. Hon skrev en av de första riktigt stora träningsbloggarna. Terese var en av de pionjärer som lade grunden för influencermarknaden som den ser ut idag, och har genom sitt entreprenörskap visat att man kan livnära sig på sin hobby. Både genom bloggen, hennes författarskap och i det verkliga livet, har hon inspirerat en stor skara människor till ett aktivt liv i rörelse. Terese var träningsinstruktör inom flera områden, men kanske är löpningen den träningsform som vi förknippar henne med mest?

Terese var en mycket omtyckt vän av makarna Mårten och Malin Nylén. Här från Mårtens bokrelease i december.

Från gravidlycka till cancerbesked

När Terese blev gravid i november med makarnas tredje barn, upptäckte läkarna och en cysta på en av hennes äggstockar. Cystan ledde till komplikationer och makarna tvingades göra abort i ett långt gånget stadie. Det var starten på en lång periods nystande i hennes hälsotillstånd. Den 20 maj meddelade Terese sina följare att hon drabbats av en ovanlig och aggressiv form av äggstockscancer. Och även om Terese öppet delade med sig av sjukdomsförloppet på sociala medier var det nog få av oss som riktigt hängde med och kunde ta in allvaret till fullo? När vi meddelades av maken Glenn att Terese, kort efter sin 37 årsdag och bara några dagar inann sin död, valt att övas ner sista tiden i livet kom det som en chock för oss alla.

“Avböjde blommor till förmån för insamlingen till Cancerfonden”

Under Terese sjukhustid avböjde hon alla blommor och presenter till förmån för insamlingen till Cancerfonden “Spring för Terese” som hennes vän Helena Olmås startat och som i dag samlat in över en halv miljon kronor till cancerforkningen. Även när Terese var svårt sjuk och insåg att hennes eget liv inte gick att rädda, fortsatte hon att tänka på andra. Naturligtvis vill även vi hjälpa till att föra detta behjärtansvärda och livsviktiga initiativ vidare!

“Din livsstil spelar roll”

Din kost, motion och en lång rad val du gör i din vardag är avgörande för risken att drabbas av livsstilssjukdomar som cancer. Din genetik har även ett finger med i spelet, såklart. Terese var som bekant sundheten själv, men drabbades ändå av denna fruktansvärda sjukdom.
Livet är varken rättvist eller självklart, så ta hand om din hälsa i dag. Låt aldrig dåliga undanflykter som regn, seriemaraton och shoppingturer bli en ursäkt för en vilodag. Om det blir för mycket så är det helt okej att tagga ner, men ge inte upp. Spring för Terese och för dem som inte kan – alla steg räknas i kampen mot cancer!
Fakta om Cancer och ärftlighet

Fakta. Löpning bromsar tumörtillväxten

Normalt kan du inte ringa ifrån dina problem , men när det gäller cancer kan det faktiskt vara möjligt. Varje gång du drar på dig löparskorna gör du en insats mot eventuella spirande cancertumörer i kroppen. Stresshormonet adrenalin mobiliserar immunförsvarets naturliga mördarceller och 15 minuters motion på maxfart om dagen räcker för att bromsa utvecklingen av cancer.
Läs mer En aktiv livsstil kan minska risken för cancer

Det här händer i kroppen när du springer:

Varje gång du höjer pulsen utsöndras stresshormonet adrenalin. Det händer redan efter 15 minuters löpning eller cykling i relativt högt tempo. När löpturen får fart på din puls och adrenalinet pumpar i blodet stärker det nämligen inte bara hjärtat, lungorna och musklerna. Även ditt immunförsvar kommer i toppform så att det blir betydligt bättre på att förhindra att cancertumörer utvecklas i din kropp. Det visar en relativt ny forskning av humanbiologen och forskaren Pernille Højman från Center för Aktiv Sundhed på Rigshospitalet i Köpenhamn.

– Motion förhindrar inte att cancercellerna uppstår , men det stimulerar immunförsvaret som attackerar dem så fort de dyker upp. Motion förebygger cancer genom att en spirande cancertumör får svårare att etablera sig och växa, förklarar Pernille för journalisten Gorm Palmgren i Bonniers hälsobilaga Framgångsguide, Frisk hela livet. .

Det finns förstås massor av mer info att hämta om ämnet, men det är första gången forskare har kunnat dokumentera varför motion reducerar risken för cancer- trots att man har känt till den gynnsamma effekten av fysisk aktivitet i många år.

Cancerformer du kan “springa i från”

Bröstcancer. Kvinnor kan enligt källan minska risken för bröstcancer mellan 20-80 procent genom att få upp pulsen mellan en halv och en hel timme om dagen. En livslång effekt ses vid aktiv träning i ungdomsåren, men risken kan också sänkas även om man börjar motionera senare i livet.
Läs mer Så säger forskningen om träning och cancer

Tjocktarmscancer. Många undersökningar visar att fysisk aktivitet kan minska risken för att få tjocktarmscancer med så mycket som 30-40 procent. Det finns ett tydligt samband med den cancerförebyggande effekten och graden av fysisk aktivitet.

Livmodercancer. Cancer i livmoderns slemhinnor kan enligt flera undersökningar reduceras med 20-40 procent genom fysisk aktivitet, och effekten ökar i takt med att man får fart på pulsen.

Lungcancer. Vetenskapliga undersökningar tyder på att risken för lungcancer reduceras med 20 procent för de som motionerar. Det tycks dock som att effekten är störst hos män. Forskarna vet inte varför.

Källa. Framgångsguide. Frisk hela livet 2018 – så undviker du livsstilssjukdomarna. BONNIER. Publications International.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.