Högkänslig personlighet? Så hanterar du dina känslostormar

Foto. Peggy_Marco/Pixabay

HSP (highly sensitive person) vad är det? Jo, det ska vi förklara nu. Det finns nämligen en biologisk förklaring till varför somliga är känsligare andra. I Sverige är var femte person födda med en förhöjd känslighet –  ett mer reaktivt nervsystem som biologiskt sett är helt normalt men kan stundtals vara tufft att hantera i ett högpresterande samhälle med hårda kanter. Här får du tips på hur du som en HSP-person lättare kan hantera dina känslostormar.

Är du en av de fem som tar in, känner efter och granskar saker och ting lite extra, eller har du någon i din närhet som fungerar på det här sättet? GRATTIS, det är en gåva. Ofta beskrivs HSP-personen som tillbakadragen, försiktig och eftertänksam. Men du KAN vara högkänslig och också ha en extrovert personlighet. Att inse att det finns en känslighet bakom allt driv, alla beslut och yttrade åsikter kan hjälpa dig som har personligheten av en extrovert-HSP att faktiskt acceptera dig själv

Läs mer yogaläraren tipsar: “Så kan du byta perspektiv i kaoset”

Tips hur du lättare kan hantera dina känslostormar

Här får du tips på vad du kan göra: När ditt driv har tagit dig till en plats du helst vill fly ifrån. Närdin impulsivitet har tackat JA till tre projekt under samma vecka. Närdu kliver av tåget på en befolkad perrong i storstan och möts av hundratals intryck under en minut … När du gjort alla dessa grejer gång på gång, ifrågasatt varför det känns jobbigt när det bara ”borde kännas kul” så är det dags att LÄRA KÄNNA DINA BEHOV:

  • Prioritera din tid – vad behöver du, innerst inne?
  • VÄLJ din miljö – vart hämtar du kraft och energi? Vänd dig till naturen, den är helande.
  • Umgås med människor som stöttar dig, accepterar dig och som kan hjälpa dig när allt känns ”för mycket”.
  • Logga ut när det blir för mycket – ta en paus från verkligheten och lämna sociala medier och sociala kontakter en stund.
  • Gör en ”må-bra-plan” för att sätta dig själv i första rum.
  • Våga vara själv, för att lyssna inåt på din sanna intuition krävs det tystnad och ett mod i att spendera tid med dig själv.
  • Acceptera vem du är – du ÄR känslig men det är inte något negativt. Din känslighet berikar ditt liv med nyanser som andra människor inte ser, vilken tillgång!

Poddtips: HSP-podden med Levely & Klar

Källa till fakta hspforeningen.se

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.