Hudterapeuten om hudsjukdomen rosacea:”Det finns effektiv behandling”

Rosacea är en inflammatorisk hudsjukdom som ger rodnad och utslag, oftast i ansiktet. Du kan även få besvär i ögonen. Sjukdomen smittar inte. Utslagen brukar försvinna med behandling, men de kan komma tillbaka. Det är inte känt vad sjukdomen beror på. Den är vanligast hos personer i medelåldern. foto. Shutterstock

Rosacea är ett hudtillstånd som är vanligt men som kan skapa stora sociala bekymmer för den drabbade och kan leda till isolering och depression.
– Rosacea är ett kronsik hudsjukdom som bör tas på allvar. I en tid när vi drivs av hälsosamma ideal skäms många över rodnaderna som lätt kan ge en felaktig bild till andra av att man inte tar hand om sig själv som man ska, säger hudterapeuten Therese Andreasson som genom åren hjälpt många att behandla rosacea med IPL, en släkting till lasern.

– Många med rosacea skäms för att sitta i öppna kontorslandskap eller att prata inför folk. När pulsen går upp, som den lätt gör under ansträngning och nervositet, ökar även blodflödet i huden vilket medför att även rodnaderna ökar i styrka. Svår rosacea kan ibland göra att näsan blir förstorad, röd och ojämn. Det beror på kraftig tillväxt av talgkörtlar. Det är ovanligt och förekommer oftast hos män. Röd näsa är naturligtvis inte roligt att dras med och att omgivningen kanske misstänker att man har alkoholproblem när man kanske i själva verket går på gym och lever renlevnadsliv, fortsätter Therese.
– Jag brukar säga till mina rosacea-patienter att de ska undvika träning, bastubad och alkohol direkt efter behandling eftersom det vidgar kärlen. Överlag är det bra att undvika sol och för varma miljöer och heller tvätta ansiktet med lite kallare vatten som drar ihop porerna.

Roscea kan drabba alla men är mest vanlig hos människor i medelåldern. Foto. Shutterstock

Vad är rosacea?

Rosacea är en inflammatorisk hudsjukdom som ger rodnad och utslag, oftast i ansiktet. Du kan även få besvär i ögonen. Sjukdomen smittar inte. Utslagen brukar försvinna med behandling, men de kan komma tillbaka. Det är inte känt vad sjukdomen beror på. Den är vanligast hos personer i medelåldern.

Symptom


Hudbesvären kommer ofta i pannan, på näsan, kinderna eller hakan. Det här är vanliga symtom:
• Det sticker eller känns varmt i huden.
• Huden är röd.
• Du har vidgade ytliga blodkärl.
• Du har knottror eller små blåsor fyllda med var.
Du kan även få ögonbesvär, som irriterade eller röda ögon. Symtom i ögonen kan förekomma både med eller utan hudbesvär.

Läs mer Hudhälsa: Visste du att socker kan förvärra acne och får hyn att åldras snabbare?

Så behandlas roscea

Therese Andreasson är laserspecialist och har jobbat som hudterapeut i 29 år. Footo. privat

– Naturligtvis finns det läkemedel som är bra, både krämer som du smörjer på huden (vissa är receptfria och andra är receptbelagda) samt antibiotika i tablettform och lite beroende på vilken typ av rosacea du har, förklarar Therese vidare. Men du kan även reducera rosacea på klinik med IPL laser som tar bort ytliga blodkärl och reducerar rodnader. Detta gör man som en intensivkur under några veckor och ett par gånger per år. Laser IPL fungerar som träning – resultatet måste underhållas! Man kan inte göra behandlingen en gång och tro att problemen försvinner för alltid.

Det finns många bra och erfarna kliniker i Stockholm som är specialiserade på IPL laser som till exempel Lasercenter, Akademikliniken och Revivekliniken med flera. Det är viktigt att vända sig till en klinik med fin renommé för att få professionell hjälp och landa i trygga händer med dina problem. – En seriös klinik bjuder på en gratis konsultation via en hudterapeut (oftast ej hos sjuksköterskor eller läkare) så att du själv i lugn och ro kan ta in informationen och läsa på hemma innan du bestämmer dig, upplyser Therese.

Laser IPL: Så går behandlingen till

Laserbehandling mot rosacea utförs med andra generationens IPL. Genom en glasprisma avges ljusenergi med våglängder som kärlen tar till sig. I kärlen omvandlas ljusenergin till värme som får kärlväggarna att skadas och kollapsa. Kärlväggarna klibbar ihop sig, vilket gör att blodflödet stannar av. När blodflödet stannar av i kärlet får inte kärlet själv någon syre eller näring. Kärlet dör och förvinner inom ett par veckor.

Läs mer om rosacea; om vad du kan göra själv och hur du behandlar hudsjukdomen på Vårdguiden 117.se

Du kanske även gillar Skönhetsexperten om träning och hudvård: “Så påverkas huden när vi svettas”

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.