Konditionsträning kan minska risken för demens

En ny artikel inom mitt favoritområde har precis kommit ut, dessutom från Sahlgrenska akademin vilket gör det lite extra roligt! Jag tänkte därför göra en liten kort sammanfattning av det mest väsentliga och intressanta här! Namnet på artikeln är: “Midlife cardiovascular fitness and dementia – A 44-year longitudinal population study in women”. Som titeln säger är den en studie som sträcker sig över hela 44 år där man studerat hur konditionen hos medelålders kvinnor påverkar risken för att senare insjukna i demens.
Text. Amelie Dahlin Foto. Shutterstock.com

 Det är aldrig försent att börja konditionsträna

År 1968 drog studien igång och man inkluderade ett ganska stort antal kvinnor som fick testa sin kondition med hjälp av ett cykeltest. Man följde sedan upp kvinnorna många år senare med olika demenstester, tittade på vilka som utvecklat demens och studerade även sambandet till träningsnivån som kvinnorna hade när de var i medelåldern. Man delade även in deltagarna i tre grupper baserat på den tidigare konditionsnivån; mindre bra, medel och bra. Man såg bland annat att mycket färre insjuknade i demens från gruppen med bra kondition i medelåldern, faktum är att studien visade att de hade 88% mindre risk att drabbas jämfört med de i medel-gruppen. Man såg också att av de som fick demens så var personerna i snitt 11 år äldre vid sjukdomsdebut i gruppen med bra kondition jämfört med gruppen med medelbra kondition. Nu kan man ju fundera på vad ”bra” konditionsnivå innebär? Enligt Ingmar Skoog, professor och en av författarna till artikeln motsvarar den nivån lätt jogging och går att jämföra med att springa 1 mil på ca 1h 15min.

Sammanfattningsvis så är det alltså väldigt bra med konditionsträning! Precis som jag skrivit om tidigare så har ju träning en otrolig mängd positiva effekter på vår hälsa och här har vi nu ytterligare bevis för detta, trevliga nyheter tycker jag!

Källor:
http://n.neurology.org/content/neurology/early/2018/03/14/WNL.0000000000005290.full.pdf (Här kan du läsa hela originalartikeln)

Intervju med professor Ingmar Skoog i Nyhetsmorgon

En ny studie har gjorts av Sahlgrenska akademin. Studien visar att kvinnor som tränar i medelåldern har 90% chans att slippa demens. Hör Ingmar Skoog, professor och föreståndare Age Cap förklara mer.

Du kanske även gillar Må bra med pulshöjande promenader och vardagsmotion

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.