Läkaren: “5 vanliga symptom på depression”

Det kan vara extra tufft under den mörka årstiden och många känner sig nedstämda. Här får du lära dig att skilja på vanlig vintertrötthet och depression. Foto. Pixabay.se

Att känna sig ledsen och nedstämd är mänskligt och händer alla. Särskilt när vi går in i en mörk vinterperiod som nu. Men om man är nedstämd en längre tid kan det tillslut gå över till en depression som behöver behandlas.

Vad är en depression?

Nedstämdhet känner alla och oftast finns det faktorer som orsakar det som till exempel problem på jobbet, i relationer eller trassel med ekonomin. Men när allt blir svart och INGENTING är kul längre, man tappar ork och initiativförmågan samt att man känner så VARJE DAG under en längre period (2 veckor minst) då kan det handla om en depression. 

Notis. Det är tufft för de flesta under oktober och november. Värt att ta med sig är att en säsongsbunden depressivitet även kan vara trötthet. Du kan vara trött och orkeslös utan att vara ledsen.

5 vanliga symptom på depression

1.Försämrad sömn

2. Morgonångest (på grund av den dåliga sömnen)

3. Initiativlöshet och nedsatt mimik

4. Oavledbarhet (ingenting kan få personen att skina upp)

5. Tankar på döden

Misstankar om depression? Uppsök läkarvård!

För att ta reda på om någon verkligen har en depression krävs det en läkarundersökning då det finns många sjukdomar med depressiva symptom som till exempel underfunktion av köldkörteln, utmattning och kronisk stress, parkinson, hjärtinfarkt, stroke, tvar med flera.

Tips för att må bättre under den mörka perioden

– Gå ut i dagsljuset på lunchen och motionera, säger Doktor Mikael Sandström i Nyhetsmorgon.
(Däremot ska man veta att en person som är deprimerad på riktigt kan behöva hjälpa av en anhörig att komma i väg)

Vad kan du göra som anhörig?

Våga prata (till och med om döden) och finnas där. Kanske har personen ingen sjukdomsinsikt och behöver få hjälp att ta sig till läkare.

Källa. TV4 Nyhetsmorgon 

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.