Lycka – det stora eller det lilla?

Blir vi verkligen lyckligare av prylar, karriär och framgång? Så här i slutet av året och i julklappshetsen kanske det kan vara fint att ta sig en funderare. Kanske är allt du behöver mitt framför näsan på dig? Foto. pexels.com

Text. Emelie Dahlin Foto. Pexels.com

De flesta av oss vill väl vara lyckliga. Och när vi tänker på det för oss själva – ordet ”lycka”, vad är det egentligen vi tänker på då? Vad betyder lycka för oss? Är lyckan det stora eller det lilla? Tänk om det fanns ett sätt som gjorde att man kunde följa människors liv över tid och se hur de utvecklades; vilka blev lyckliga, vilka blev mindre lyckliga och vilka faktorer var betydande för det ena eller det andra. Good news – det finns och det har gjorts!

När man frågat unga personer vad de tror ger lycka svarade många att bli rik eller känd. Håller du med? Eller kanske inte? Jag ska nu sammanfatta vad professor Robert Waldinger har att säga om saken, och tro mig – han verkar ha belägg för det han pratar om. Robert Waldinger är den fjärde i ordningen att leda den över 70 år långa studien som följt människor och deras livsöden över tid. Man har studerat människors relationer och förhållanden via intervjuer och gjort medicinska undersökningar från ungdomsåren tills nu när de kvarvarande studiedeltagarna är i 90-årsåldern.

Vad har man då sett? I Waldingers TED-talk beskriver han att det viktigaste av allt för en god hälsa och ett gladare och lyckligare liv verkar vara goda relationer. Man har till och med sett att de som har goda relationer lever längre medan ofrivillig ensamhet leder till mindre lycka, att hjärnfunktionen försämras tidigare och att man även lever kortare. Det verkar också vara så att kvaliteten på ens relationer spelar större roll för hälsan än antalet nära relationer med vänner och familj. Såhär i juletider kanske det är viktigt att komma ihåg det, att det är viktigt att finnas där för varandra och även tänka på att alla inte har samma sociala nätverk och att en vän eller någon som bryr sig kan betyda mycket.

Det finns även ytterligare tecken på att det är av största vikt att vårda sina relationer och förhållanden. Waldinger berättar att man har studerat sambandet mellan hur nöjd man var i sitt förhållande vid 50-årsåldern och hälsan vid 80-årsåldern och sett att ju nöjdare vid 50 desto bättre hälsa vid 80. Att goda relationer är viktigt för hälsa och välmående kanske inte låter som några överraskande nyheter. Men trots allt verkar det vara så att det här som egentligen är väldigt grundläggande och logiskt glöms bort ibland mitt i allt jobb, plugg, julstök eller vad det annars kan vara som vi har fullt upp med. Och det är naturligt, precis som Waldinger säger; – Vi är människor som söker snabba lösningar men relationer är komplicerade och innebär ett livslångt arbete.

Nu byter vi källa, för ibland behöver inte visdomen bara komma från forskningsstudier – ibland kan den komma helt oväntat i en gul amerikansk taxibil. För några veckor sedan hade jag nämligen ett mycket givande samtal med en taxiförare som berättade en historia om sin vän, som precis som han själv lämnat ett fattigare område i Afrika för ett nytt liv på en ny plats där de båda nu hade det bra ställt. Vännen hade länge velat ta med sina barn till platsen han kom från så att de skulle få se hur livet kan vara i en annan del av världen. Sagt och gjort, mannen tog med sina barn till platsen där han vuxit upp och efteråt frågade pappan om barnen upptäckt något nytt under resan? Barnen svarade efter lite betänketid: ”Pappa, jag tycker inte att det var fattigt såsom jag trodde det skulle vara, människorna där hade fem hundar och vi har en. Vi har staket runt våra hus men där är hela familjen samlade utan gränser emellan. Alla barn var ute och lekte tillsammans men här kan man inte alltid göra det för man kan bli påkörd av bilar. Alla var alltid tillsammans och hade varandra där, de var alltid glada och skrattade ihop.”

“Fattigt” blev rikt i barnens ögon. Rikt av vänner och familj och glädje över det man hade istället för längtan och missnöje över det man inte hade.

Taxiföraren fortsatte med att berätta hur han inte upplevde folk lika nedstämda på samma sätt där han kom ifrån trots att de generellt hade det mycket tuffare där. ”Där var vi alla ett stöd för varandra när det behövdes, vi pratade aldrig om släktingar utan alla är familj”, berättar han. Han frågar mig snabbt därefter om jag sett ”Mitt stora feta grekiska bröllop” varpå jag svara ja och han säger: ”Precis så är det!”, och skrattar. Han menar att man i hans hemstad lär sig acceptera att livet inte innebär att få allt man önskar. I en värld där alla möjligheter finns är det lätt att tappa det “viktiga” men i en värld där det enda man har är varandra så värderar man varandra.

Den längsta lyckostudien som gjorts och taxiföraren som jag hade en trevlig pratstund med, verkar vara överens om en hel del tycker jag. Är lyckan det lilla eller det stora? ”Lyckan i det lilla” brukar man säga, men tänk om det lilla ÄR det stora? Det hade ju verkligen varit good news!

Referenser (här kan man även se Waldingers TED-talk) https://news.harvard.edu/gazette/story/2017/04/over-nearly-80-years-harvard-study-has-been-showing-how-to-live-a-healthy-and-happy-life/

Lycka – det stora eller det lilla?
Emelie är läkarstudent med ett år kvar och deltar i forskning om hur fysisk aktivitet påverkar minnet. På Iamready.se kan du läsa hennes återkommande intressanta och faktabaserade artiklar om högaktuella ämnen. Foto. Privat.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.