Natur på recept | Själavård i skog och mark

Studier påvisar att naturen stärker immunförsvaret. Kanske vi alla borde bli lite bättre på att ge oss själva natur på recept? Öva oss på att när vi inte mår sådär alldeles bra "skriva ut" en skogspromenad eller en stund vid havet, en fjällvandring eller skidtur. Foto. Shutterstock

Natur på recept, det kanske verkar som “hittepå” för många men faktum är att gjorts vetenskapliga studier som visar att när vi vistas i naturen stärks vårt immunförsvar. Hjärnan får vila från mobilen och stadens brus och hjärnan får en chans att återhämta sig.

Låt naturen bli din “healer

Att vistas i naturen 30 minuter om dagen räcker för att lindra depression och sänka högt blodtryck. Foto. Shutterstock

Solens strålar är livsviktiga för att vi människor ska fungera. När vi vistas i solljus börjar kroppen producera D-vitamin som har en lång rad användningsområden. Forskning visar exempelvis att brist på vitaminet ökar risken för depression, ångest och trötthet.

Dessutom finns det studier som hävdar att en skogspromenad kan sänka både ditt blodtryck och minska risken för depression. Forskarna säger att om bara alla såg till att visats i naturen 30 minuter om dagen skulle både depressionsfall och blodtrycksproblematik minskas dramatiskt. Att dagligen göra ett besök i sina lokala park borde vara en billig investering för att få må bra och slippa mediciner kan man kanske tycka?

Natur på recept

Så här skriver Friluftsfrämjandet på sin blogg: “Idrotten har i många år jobbat med något som kallas ”fysisk aktivitet på recept”. Tanken är att den som till exempel är lätt deprimerad eller har högt blodtryck, istället för att få medicin utskriven av sin läkare, ska få hjälp att hitta en motionsform som passar dem, eftersom fysisk aktivitet ofta har lika stor positiv effekt på vissa åkommor som medicin. På samma sätt skulle vi kunna se naturen som en källa till läkande och förebyggande hälsovård. Kanske vi alla borde bli lite bättre på att ge oss själva natur på recept? Öva oss på att när vi inte mår sådär alldeles bra skriva ut en skogspromenad eller en stund vid havet, en fjällvandring eller skidtur.”

Läs mer Studie: Hundägare löper mindre riska att drabbas av hjärtinfarkt

Betydelsen av kost- och motionsvanor

Se över dina kost och motionsvanor innan du uppsöker läkarvård. Många gånger tror vi att vi lever lite bättre än vad vi i själva verket gör. Foto. Shutterstock

Ytterligare ett tips är att, innan du uppsöker läkarvård, se över din övriga livsstil. Som till exempel dina motions-, sömn- och kostvanor. Motionerar du regelbundet? Sover du tillräckligt mycket och på rätt timmar? Äter du en fullvärdig och balanserad fiberrik kost? Det vill säga en kost som inte ge dig blodsockersvängningar eller ännu värre brist på energi eller viktiga vitaminer, mineraler och spårämnen. Hur det det sociala livet ut? Lever du ensam eller tillsammans med någon? Har du en bra vän du kan anförtro dig till? Ofrivillig ensamhet har visat sig vara lika skadligt för hälsan som rökning.

Om du att du ändå känner dig håglös och deppig en god kosthållning och en för övrigt hälsosam livsstil till trots, kan du alltid testa naturliga kosttillskott som till exempel “bäst i test-vinnaren” Rosenrot .
Men var försiktig med vad du väljer att stoppa i munnen! Tänk på att kolla upp fakta först om nya produkter innan du självmedicinerar dig mot depression och orkeslöshet.
Kanske har du även läst om den kontroversiella “influenceroljan” CBD-olja? Vilken enligt vår källa marknadsförst på bloggar och sociala medier av bland annat Carolina Gynning, Ida Warg och Isabella “Blondinbella” Löwengrip… Det är lätt att hoppa på en nystartad trend när våra stora stjärnor går i bräschen för den.

Vad är CBD-olja och vad gäller i Sverige?

CBD-trenden startades i USA (såklart) och blev stor när selfiedrottningen Kim Kardashian valde att hålla en baby shower med just teamt CBD. Oljan är en produkt som ofta marknadsförs som ett växtbaserat kosttillskott och säjs i flaskor med en pipett för att du ska kunna droppa oljan i munnen. CBD-Oljan påstås bland annat ha en lugnande och smärtlindrande effekt. Det finns även kapslar med CBD att ta som tabletter, som ofta marknadsförs på samma sätt. HÄR kan du läsa mer om CBD-oljan och vad som gäller i Sverige.

Du kanske även gillar Läkaren: “Så föryngras hjärnan med hjälp av promenader”

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.