Öka dina gravidchanser med äggdonation på fertilitetsklinik utomlands

Infertilitet med stigande ålder är ett problem i storstäderna där man gärna skjuter på familjebildningen för att hinna med karriär och hinna träffa någon man faktiskt vill leva med. Foto. Pixabay.com

Barnlöshet kan leda till stor sorg, men som tur är det finns många olika möjligheter både till IVF och äggdonation på fertilitetsklinik utomlands. 

Hur stor är chansen att bli gravid efter 35?

Infertilitet med stigande ålder är ett problem i storstäderna där man gärna skjuter på familjebildningen för att hinna med karriär och hinna träffa någon man faktiskt vill leva med. Många resonerar kring havandeskapet som en självklarhet och när man läser om Hollowoodstjärnorna i skvallerpressen som skaffar tvillingar efter 45 på löpande band, kan man kanske få för sig att alla kan bli gravida när det passar den egna agendan. Men även om man känner sig ung och stark i kroppen efter 35 är det bra att känna till att en kvinnas fertila peak är mellan 20 och 25. Efter 35 blir kvaliteten på äggen snabbt sämre och efter 40 är det väldigt svårt för kvinnor i allmänhet att bli gravida på naturlig väg och då kan man behöva  ta hjälp av IVF eller äggdonation i fertilitetsklinik lokalt eller utomlands.

IVF, är en behandlingsform som många känner till som provrörsbefruktning. IVF är en dyr behandling som kostar cirka 25 000 kr per försök och enligt källor leder cirka var fjärde IVF-behandling till graviditet (2014)

Att bilda familj utanför Sverige

IVF är en förkortning för in vitro fertilisering och innebär att befruktningen äger rum i ett provrör. Därför kallas metoden även provrörsbefruktning. Den går helt enkelt ut på att ta ägg från kvinnan och spermier från mannen, sammanföra dem utanför kroppen och sedan placera tillbaka det befruktade ägget i kvinnan. Stimulerad ägglossning, det vill säga insemination med spermier eller kirurgiska ingrepp, är andra behandlingar vid ofrivillig barnlöshet och det är vanligt bland de par som väljer att bilda familj utanför Sverige

Foto. Pixabay

Äggdonation – så går det till

Om en fertilitetsundersökning slagit fast att kvinnan inte har några ägg som går att använda för IVF kan äggen plockas från en donator i stället innebär att en anonym kvinnas obefruktade ägg tas emot av det aktuella paret. Ägget befruktas av mannens spermier och förs in i den blivande mammans livmoder efter ett par dagar, precis som vid en vanlig IVF-behandling med den enda skillnaden att ägget inte ä hennes eget. Sedan 2005 är det tillåtet för lesbiska par att göra provrörsbefruktning med donerad sperma.

Åldern är ett faktum 

Vad man bör veta är att Landstinget bekostar inga IVF-behandlingar när kvinnan är över 38 år då missfallsrisken och risken för komplikationer ökar rejält för kvinnor över 40. Därför brukar privata svenska kliniker brukar dra gränsen runt 42. Den blivande pappan bör heller inte vara över 55. Därför är det inte helt ovanligt att par och även singlar tar hjälp utomlands.

Vad kan man göra för att öka chanserna att bli gravid?

Ofrivillig barnlöshet kan bero på en massa olika faktorer, både hos mannen och kvinnan. Enligt Vårdguiden beror ungefär en tredjedel av fallen på kvalitén hos spermierna. Och en tredjedel av alla fall av barnlöshet är det livmodern eller äggen som är problemet.
Men hos en tredjedel hittar läkaren ingen förklaring, då visar undersökningarna inga avvikelser. För att ta reda på orsakerna behöver man göra en rad av olika undersökningar som du kan läsa mer om på 1177.se (“ofrivillig barnlöshet”)

Det du kan göra på egen hand, för att öka chanserna till graviditet, är att leva så hälsosamt som möjligt. Det vill säga att motionera regelbundet och sköta sömnen, försöka stressa mindre och tänka på att äta balanserat, inte röka eller dricka alkohol, dra ner på kaffe och ha ett aktivt sexliv. Det sistnämnda kan vara bra att komma ihåg. 
Men som sagt funkar det inte den naturliga vägen och om ekonomin tillåter, finns möjligheten att bilda familj utanför Sverige. Det finns många bra fertilitetskliniker att kontakta – det är bara att sätta sig ner och göra research. 

1 KOMMENTAR

  1. […] Stress, näst efter inaktivitet, är möjligtvis en av de allra hälsovådligaste livsstilsfaktorerna? Långvarig allvarlig stress kan faktiskt ta livet av oss. Kombinationen stress och inaktivitet leder ofta till dålig djupsömn, vilket är det sömnstadie när kroppen återhämtar sig som mest. Och det är när återhämtningen uteblir som vi löper störst risk att gå in i den förfasade väggen. Och hur reproduktiv tror du att en kropp är som går på sparlåga? En kvinnas mest fertila peak är mellan 20 och 25 och i storstäderna väntar man ofta alldeles för länge med att skaffa barn. Det ska göras karriär och man tror att rätt partner och tillfälle ska infinna sig ”bara sådär” när det passar in i schemat. Därför är barnlöshet ett växande problem och jag har tidigare skrivit om de möjligheter som finns- och den hjälp som finns att få, som till exempel IVF och äggdonation på fertilitetsklinik. […]

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.